13 °C Stjørdal, NO
22/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 25

– Da jeg kjøpte huset for to år siden hadde jeg troen. Det kan jeg angre på i dag

Ung og oppsagt, frykter for fremtiden

Etter nedleggelsen av Lian i Meråker frykter Jan Oscar Juliussen at han ikke makter å beholde huset i Meråker. Foto: Frank Skaufel

Torsdag i forrige uke fikk Jan Oscar Juliussen beskjed om at han og 59 kolleger ved Lian i Meråker fra nyttår mister jobben. Nå frykter 32-åringen at han ikke greier beholde huset.

For ti år siden gikk Juliussen inn gjennom portene ved det som den gang het Natre i Meråker. Da hadde 22-åringen bodd en periode i Trondheim i et spedt forsøk på å bli urban, men lengtet hjem. Da Natre også kunne tilby han en jobb, var valget enkelt.

– Jeg innså at det var her jeg skulle bo, sier han.

Noen hundre meter fra barndomshjemmet på sørsiden av elva ved Krogstadgrenda i Meråker, kjøpte Juliussen en vakker eiendom med et bolighus om han har brukt en god slump penger på å restaurere og ikke minst lagt ned masse tid og energi på å skape et hjem.

– Da jeg kjøpte huset for to år siden hadde jeg troen. Det kan jeg angre på i dag.

Mange får det tøft

Fra nyttår blir Juliussen og hans kolleger trygdemottagere, med mindre de får seg en annen jobb.

– Vi har sett skriften på veggen en stund, og jeg har tittet litt rundt på arbeidsmarkedet. Det er ikke enkelt, og jeg blir ikke akkurat nedringt, sier den fagbrevutdannete 32-åringen, som kommer til å søke rundt etter jobber både i Stjørdal og Trondheim i tiden fremover.

Han innrømmer at situasjonen ikke er spesielt lys, og det å få solgt boligen trenger heller ikke gå på skinner.

Jan Oscar Juliussen frykter det blir vanskelig å finne seg i jobb i Meråker. Foto: Frank Skaufel

– Jeg holder til i en bygd som er på topp i fylket i forhold til arbeidsledighet. Dette er den verste plassen og tiden å bli arbeidsledig på. Boligmarkedet koker ikke akkurat, men det er greit nok for meg som er ung og uten familie. Mange nyetablerte par, og de er det en god del av på Lian, har det tøft akkurat nå.

– Mye first price

Selv har Juliussen begynt å regne på hvordan hverdagen blir som Nav-er.

– Arbeidsledighetstrygden dekker kun de faste kostnadene, men da har jeg ikke penger til mat og drivstoff. Det blir nok mye frist price fremover.

Juliussen har likevel funnet ut at han skal greie seg en stund fremover, hvis han blir gående lenge uten jobb.

– Heldigvis har jeg ikke brukt feriepengene i år, og i tillegg har jeg greid å spare litt de siste årene. Jeg klarer meg en stund, men lenge går det ikke. Dessuten er det ikke sikkert jeg får solgt huset. Situasjonen er litt håpløs.

– Liten brikke i et stort spill

Den følelsen er det mange som har i Meråker akkurat nå.

– Håpløsheten kjenner man på, og at det er tungt er ikke noe å lure på. Man føler at man er en liten brikke i et stort spill.

For Juliussen og han kolleger er det tøft, men det Meråker kommune står også oppe i en situasjon som ikke blir enkel å manøvrere seg ut av.

– Nedleggelsen er ikke bare en katastrofe for den enkelte. 60 arbeidsplasser i en bygd med 2500 innbyggere der ikke flere enn halvparten jobber, betyr at fem-seks prosent av arbeidsstokken forsvinner. Dessuten mister kommunen masse kompetanse på grunn av nedleggelsen.

Juliussen håper kommunen kan bidra til å skape aktivitet ved anlegget.

– Vi skal i møte med kommunen om ikke lenge, og jeg håper de kjenner sin besøkelsestid. Ofte blir nedlagte arbeidsplasser kjøpt opp av investorer som bruker anlegget til lagring. Det blir det ikke mye verdiskapning av, sier han.

Trivdes kjempegodt

Juliussen skryter av arbeidsplassen sin, og at han kommer til å savne kolleger og miljøet noe enormt når han i julegave får sluttattesten, er ikke å overdrive.

– Markedet har gått opp og ned, og det har også sett mørkt ut tidligere, men det har aldri vært så galt at vi ikke har sluttet å le og ha det moro. Samholdet og arbeidsmiljøet har vært svært bra.

Juliussen vil gi kred til dem som har stått mest oppe i situasjonen den siste tiden.

– De tillitsvalgte har virkelig lagt ned en kjempeinnsats for å redde stumpe og være der for oss.

– Stemoderlig behandlet

Samtidig gnager det en tanke rundt om i hodet på han. Juliussen mener bedriften burde vært satset på i langt større grad.

– Jeg vi si at fabrikken her har blitt stemoderlig behandlet av eierne. Noen av maskinene er omtrent like gammel som meg, og det at vi har greid å levere et sluttprodukt av så høy kvalitet med det utgangspunktet er noe jeg er stolt over. De ansatte har hatt en fantastisk evne til problemløsning og omstilling som er tilnærmet enestående. Fabrikken har masse kompetanse og mange flinke folk som har brydd seg om arbeidsplassen sin. Nå renner alt ut i sanden.

Les forrige sak:
Nedslående resultat for politiet

Én mistet kortet, 16 fikk forelegg

Close