1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Da Kluken fikk besøk av Kongen

Sverre Sigurdsson og hans geriljahær skal ha vært her her i 1178

Geriljahæren til kong Sverre har mest sannsynlig passert her forbi Kluken. Geriljahæren til kong Sverre har mest sannsynlig passert her forbi Kluken.

Da vi satt på Storkluken og så utover mot Litjkluken kom vi på en historie Jon Leirfall skrev om i Liv og Lagnad. Han mener at da Sverre Sigurdsson (1151-1202) dro fra Jemtland og over til Norge, tok han leia mellom disse to Klukene, og fortsatte derfra mot Norge.

Leirfall mener at Sverre og følget hans ville følge uveisomme og ubefolkede områder, slik at han kom mest mulig overaskende inn til Nidaros.

Hva ærend hadde så denne Sverre Sigurdsson? Han ville bli konge over Norge. Hvem var denne Sverre Sigurdsson? Han vokste opp på Færøyene, og mor hans påsto at kong Sigurd var far hans. Noe både ettertiden og ikke minst mens Sverre levde satte mange et stort spørsmålstegn ved dette farsskapet. Men det til tross, etter flere slag, noen tapte han mens andre vant han, ble han til kong Sverre. Og etterlater seg en meget detaljert historie, kong Sverres saga.

Hvis Sverre og geriljahæren passerte over Litjkaråsen i pinsehelga kunne det være mulig at det enda lå igjen litt snø der.
Hvis Sverre og geriljahæren passerte over Litjkaråsen i pinsehelga kunne det være mulig at det enda lå igjen litt snø der.

Denne historien er det også mange som setter et spørsmålstegn ved, da det blir påstått at han dikterte den selv. Ikke minst at han sto i opinion mot paven i Roma vekket oppsikt. Vi husker fra våre historiebøker, da vi gikk på folkeskolen, at vi var imponerte over følgende utsagn: «Fra det høye Sverre talte Roma midt imot.»

Som sagt mener Leirfall at Sverre og hans hær, som var birkebeinerne, kom innover Meråkerfjella sånn rundt pinsetider i 1178. Sverre hadde med seg en hær som i dag nok ville blitt kalt for geriljahær, og han ville overraske sine motstandere som holdt til i Nidaros, derfor var det viktig å ferdes uten at noen merket gruppen. I Sverres saga står det blant annet: «…dei sleit hardt på ferda, så på fem halvdøger smaka ingen mat, og dei fekk ikkje svevn heller, for kongen ville ikkje det skulle fara melding føre han.»

Leia videre, mener Leirfall, og der får han også støtte fra den kjente historikeren P.A. Munch, gikk fram til Stordalen, over Torsbjørkdalen, forbi Sonvatna og fram til Selbuskogen. Videre synes det litt mer usikkert, da flere alternativer er mulig fram til Nidaros. Sverre Sigurdsson som ble til kong Sverre har i historisk sammenheng skapt seg et ganske så detaljert ettermæle. Om han selv sto for dikteringen av mye som ble skrevet hersker det litt usikkerhet om.

Les forrige sak:
Sonja er årets mest ålreite person

- Det er jo artig at det er flere som synes jeg er ålreit da.

Close