-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Da Mari ikke fant drømmehytta bygde hun den selv

Hytta til Mari Skaug ligger vakkert til i hyttefeltet ved Stortjynna. Hytta til Mari Skaug ligger vakkert til i hyttefeltet ved Stortjynna.

Mari Skaug var på utkikk etter ei enkel hytte i passe avstand til Stjørdal. Hytte fant hun ikke, men sikret seg drømmetomta ved Stortjynna i Hegra, en halvtimes kjøretur fra hjemmet i Husbyåsen.

 Av Arne Brunes

– Jeg ville ha hytte i skogen, i nærheten av Stjørdal. Det skulle være greit å kjøre til og fra i løpet av dagen. På min leiting fant jeg ikke noe som passet inn under mine kriterier, sier den turglade pensjonisten.

65-åringen kommer opprinnelig fra hovedstaden, og i 2007 begynte hun i jobb på Statoil i Stjørdal. Helt til i fjor har hun beholdt sitt hus i Oslo, men var klar på at pensjonisttilværelsen skulle bli i Trøndelag. Disponibel kapital skulle brukes til hytte, og den skulle være av det enkle slaget, slik hyttene var tradisjonelt.

Koser seg med levende lys. Mari Skaug ønsker at mye skal være slik det var før i sin egen hytte.
Koser seg med levende lys. Mari Skaug ønsker at mye skal være slik det var før i sin egen hytte.
Nytt hyttefelt fristet

I mangel av ferdig oppsatt hytte som tilfredsstilte kravet gikk Mari for plan B, som var å kjøpe tomt, for så å velge hytte ut ifra egne behov.

– Jeg så et prospekt fra et nytt hyttefelt ved Stortjynna, et par kilometer fra Festningsveien i Hegra. Det var noen nydelige bilder fra området, og jeg liker turterrenget veldig godt, sier hun.

Samme kveld tok hun kontakt med Aksel Hågen Hembre og allerede formiddagen etter var de på plass for å se på tomt.

– På turen oppover fant jeg straks ut at jeg likte meg, litt furuskog og noe åpent. Jeg var først til mølla og kunne velge fritt mellom de 11 regulerte alternativene, forklarer hun videre.

Vedvarme gjør susen. Mari Skaug liker når det spraker i ovnen. På plata står en stor kjele for gratis oppvarming av vann.
Vedvarme gjør susen. Mari Skaug liker når det spraker i ovnen. På plata står en stor kjele for gratis oppvarming av vann.
Alt gikk på skinner

Den nybakte hytteeieren har fartstid som geolog i Hydro og Statoil, og er grundig i sine avgjørelser.

– For meg var ikke utsikt mot vannet avgjørende. Jeg var i hytteområdet flere runder, for å se på solforhold gjennom dagen, og hvordan vinden påvirker. Til slutt endte jeg på et alternativ jeg likte, sørvendt og med Skarven i horisonten, uttrykker Skaug.

Tomtekjøpet foregikk for ganske nøyaktig et år tilbake, og med tomt må det også være ny hytte. Valget falt til slutt på Øverbygg i Snåsa, der de leverer hytter med maskinlaft.

– I utgangspunktet tenkte jeg på ei hytte i reisverk, men fant denne robuste løsningen svært tiltalende. Jeg ønsket meg ei lita hytte, og det ble denne på rundt 50 kvadratmeter, med ekstra takoverbygg for terrasse, og en hems, forklarer hun og legger til at med et totalbudsjett på halvannen million kroner holdt det greit.

Praktiske duppedingser. Ei lita pumpe for å få vann i servanten.
Praktiske duppedingser. Ei lita pumpe for å få vann i servanten.
Montere solcelleanlegg

Det er ikke lenge siden Skaug fikk satt inn nøkkelen i døra for første gang. Allerede har det blitt mange overnattinger.

– For tiden tror jeg det er flere her enn hjemme. Så lenge det er bart, blir det å kjøre hit flere ganger per uke, sier hun.

Inne i hytta ligger det fortsatt esker og møbler som skal monteres. Pensjonisten liker å ha ro over egen tilværelse, og tar ting etter prioritert rekkefølge. Nå er det montering av nytt solcellepanel som snart står for tur.

– Tilførselen til stikkontaktene har jeg fått lagt i gulvet, slik at det ikke blir kabler oppå gulvlistene. Til lys kan jeg si at det er like trivelig med stearinlys og parafinlampe, forklarer hun videre.

Kjøleskap i myra. Å grave et hull i myra er en velkjent metode for å holde mat og drikke kalde sommerstid.
Kjøleskap i myra. Å grave et hull i myra er en velkjent metode for å holde mat og drikke kalde sommerstid.
Ekte hytteliv

Skaug er ei nevenyttig kvinne, og liker å holde på selv. En bod er under oppføring, og første bygg var en utedo. For å kjøle ned matvarer har hun gravd et hull i myra. Myrvann er som kjent kjølig, og det er en gammel oppskrift for å sikre holdbarhet.

– Drikkevann tar jeg med hjemmefra så lenge jeg kan kjøre bilen helt fram. Ellers skal utløpet av Stortjynna være grei drikkevannskilde. Her blir det ekte hytteliv, sier den aktive hytteeieren.

På gulvet står en Jøtul 602, en klassiker av en ovn. På ovnen står en kjele som skal sørge for gratis varmtvann.

– Der har jeg varmt nok vann til morgenvasken så lenge jeg legger innpå litt ekstra ved før natta. Når jeg går turer i området plukker jeg med bjørkenever til opptenning, forteller hun.

Mari Skaug er fornøyd med sin nye investering i ny hytte.
Mari Skaug er fornøyd med sin nye investering i ny hytte.
Jevnlig røyk fra pipa

Skaug liker å reise og oppleve nye steder, men ønsker ikke å være lenge borte. En uke er gjerne nok, forteller hun.

– Jeg har tre ridehester på Stall Blakstad, og de trenger oppfølging. Hest var noe jeg begynte med da jeg kom til Stjørdal for 14 år siden. Den gang kjøpte jeg min første hest, som nå er 28, sier hun.

Nå står vinteren står for døra vil det nok komme røyk jevnlig fra murpipa i Stortjynna, og vises et nytråkket skispor kan det gjerne være den nyslåtte hytteeieren som tar en runde.

– Når jeg går opp skispor så vil jeg ha spor å gå i på returen. Det er fint å gå i preparerte løyper, men for trimmens verdi er det uvesentlig, konkluderer Skaug.

Les forrige sak:
Thorunn Wikdahl og resten av Yggdrasil-gjengen er i rute til helgens premiere.
I år skal de gi publikum et enda mer spektakulært show

Close