5 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Daniel og Even samlet inn over 240 kilo batterier på tre uker

– Hvis man finner et batteri så er det viktig at det gjenvinnes

Brødrene Daniel Svedal Jensen (t.v.) og Even Svedal Jensen har sammen med sine medelever på Hommelvik skole samlet inn 240 kg batterier på tre uker. Brødrene Daniel Svedal Jensen (t.v.) og Even Svedal Jensen har sammen med sine medelever på Hommelvik skole samlet inn 240 kg batterier på tre uker.

Brødrene Even og Daniel ved Hommelvik skole har lenge engasjert seg for miljøet. De siste tre ukene har de i tillegg engasjert klassen til å delta på Batterijakten.

– Vi er heldige som har to elever som er miljøagenter på trinnet, sier lærer Kristin Haugan.

Motiverer medelever

Tirsdag 27. april fikk Hommelvik skole besøk av Batterijaktens ambassadør Stian Sandø som er kjent fra NRK Super. Besøket ved skolen skyldtes at Daniel Svedal Jensen og Even Svedal Jensen er en del av miljøagentene og at de tidligere i vår var med og laget film med NRK-profilen.

– Vi laget video om gjenvinning av batteri. Hvis man finner et batteri så er det viktig at det gjenvinnes slik at det ikke kommer syre i naturen, for da kan dyrene dø, forklarer Daniel.

Det er ett år mellom de engasjerte brødrene som brenner for miljøet. Ifølge Haugan har de også vært en viktig motivator for medelever til å samle inn batterier.

– Jeg startet fordi storesøsteren vår allerede var en del av det, og da Daniel startet ønsket jeg også å prøve. Jeg synes det er viktig fordi det hjelper naturen, sier Even.

240 kg batteri

Det er nærmere 15.000 elever som deltar på Batterijakten i år, i fjor ble arrangementet avlyst på grunn av koronapandemien. For elevene ved Hommelvik skole, er dette den tredje og siste uken av konkurransen.

– Barna har hatt med batteri som de samler inn til skolen, som vi nå i år på grunn av pandemien selv må levere inn, forklarer Haugan.

Hittil har 4. trinn ved Hommelvik skole samlet inn 240 kg batterier, og skolen ligger nå blant topp hundre av nærmere 500 skoleklasser som deltar i år.

– Barna er engasjert, interessert og de lærer veldig mye. Det er gøy å se hvor mye barna vet. De har tatt med batteri fra foreldrenes arbeidsplasser og lært at de må teipe polene når de leveres inn, sier læreren videre.

Eksperiment med sitron

NRK-profil Stian Sandø reiser nå rundt til utvalgte skoler for å snakke med elevene. Tirsdag skulle barna blant annet få være med og eksperimentere.

– Stian skal gjøre eksperiment for barna og planen er å lage et batteri av sitroner. Han vil også høre hvordan jakten har gått så langt og se på batteri sammen med barna, forklarte Haugan rett før eksperimentet startet.

Skolene som deltar i prosjektet konkurrerer ikke bare for å holde miljøet renere, men skolen som har samlet inn flest batteri kjemper også om en sum på 30.000 kroner.

– Det er gøy at han tar turen hit til oss. Barna vet godt hvem han er og har gledet seg veldig. Hvis noen har batteri liggende hjemme, oppfordrer vi til å komme innom skolen og levere dette nå den siste uken, avslutter Haugan.

Les forrige sak:
Kommunedirektør Tor Jakob Reitan kan fylle på Stjørdal kommune sine fond etter godt 2020-resultat. (Arkivfoto)
134 millioner i overskudd i 2020

- Positivt resultat gir økt handlingsrom fremover, sier kommunedirektøren

Close