4 °C Stjørdal, NO
16/02/2019

Danseglede

Jostein Kroglund og kolleger klar for en ny sesong:

 

– Jeg markerte 30 års innsats på juleballet i 2009 med takk til publikum og takk til danserne for innsatsen i disse årene. Jeg håper de vil huske meg som en danser, sier Kroglund som ikke vil gi seg med undervisning: – Men jeg er ferdig som oppvisningsdanser. Det gjelder å tilpasse seg årene, ler han.

Jostein Kroglund har vært motoren i Dansesenteret. Og han understreker med en gang før han sier noe mer: – Jeg har hatt og har mange dyktige medarbeidere som gjør driften mulig.

 

Intenst – trenger avkobling

Det er som en sirkussesong som går når det står på. Du merker at du trenger en oppladning om sommeren fordi sesongen er veldig intensiv. Du trenger et pusterom der du kobler ut og gjør andre ting. For min del stortrives jeg med hagen og kobler av på Frosta. Selv om jeg stort sett har bodd i Stjørdal siden 1979 avbrutt bl.a. av et par år i Oslo, er Stjørdal et sted hvor jeg jobber. Men hjem – det er i på Frosta, Stjørdal og i Trøndelag.

– Det er stor danseinteresse i tiden?

– Ja, det skal være sikkert. Men den har vært dere hele tida. Jeg har opplevd en jevn tilstrømning av dansere og merker hvordan danseprogrammer på TV setter mer fokus på ulike danseformer.

Jeg er utdannet pedagog/lærer og startet i 1976 som adjunkt med kroppsøving/musikk i ett år på ungdomsskolen i Sandnessjøen. Da hadde jeg mange nye tanker i møtet med hverdagen i skolen den gang. Du kan godt si at jeg møtte noen overraskelser. Til Halsen ungdomsskole kom jeg i 1979 og foreslo å opprette ”valgfag dans”. Det kunne du gjøre den gang. Og gruppa var full tvert. Jeg hadde dansebakgrunn og underviste også i fransk valgfag. Men i 1981 sluttet jeg i skolen og reiste til Oslo. Det var et valg. Du må gjøre valgene blant tilfeldigheter i livet. Jeg husker et engelsk uttrykk; ”the road not taken”. Men i oktober 1982 var jeg tilbake i Stjørdal.

 

Kresen, kritisk og krevende

– Hvordan er det å jobbe med dans nå i forhold til i starten?

– Dansepedagogjobber har forandret seg. Du har de tre k-ene: 1) Kresen. 2) Kritisk og 3) Krevende.

Samfunnet er endret med nye media som konkurrerer med jobben. Du kan finne de siste danseuttrykkene på nettet. Tidligere kunne en dansefarsott eller danseflue vare lenge. Nå kan den være over bare på uker. Det er lett å sjekke nyheter umiddelbart enten de oppstår i Sør-Afrika eller Norge.

Samfunnet har endret seg i forhold til de jeg jobber med. Danserne er også mer selektive når de velger hva de vil være mer på. De vil gjerne se resultatet tvert og lever i ei tid med raske skiftinger. Men det høye tempoet har sine begrensninger. Det er ikke alt du kan oppnå i full hastighet, sier Kroglund som likevel merker positive forandringer:

 

Kvalitet og glede

Kvaliteten er blitt høynet noe enormt når vi ser bare ti år tilbake. Vi ser også utviklingen bl. a. innenfor skisport. Men utviklingen på det tekniske området kan gå på bekostning av allsidigheten og det sosiale. For det handler om å spre glede. Dans er så uendelig mye mer enn dansetrinnene! Du er både psykolog, kulturarbeider og kroppsarbeider. Oppgaven er å ivareta alle sammen på det nivået de er. Der skal de føle glede – der skal de lykkes! Noen skal bli verdensmester, men alle vil hygge seg. Og alle skal hygge seg og føle mestring. Det er viktig å gi alle en god følelse, sier Jostein Kroglund og lar tusener på tusener av elever danse smilende forbi i minnet.

 

Utfordringer

DJ DanseJostein er opptatt av å gi nye utfordringer til elevene på Dansesenteret og har hele tida et våkent blikk mot mulighetene. I vinter fikk han inn en fulltreffer. Da kom Roy Hadisubroto fra Amsterdam; en verdenskjent danser og instruktør som beveger seg i et stort område over spesialfeltet Hip Hop & Michael Jackson moves, West Coast Swing, Latin – og Ballroom, Linedance & Danseteknikk. På lørdag kveld hadde han et fantastisk danseshow: – Det er veldig spennende med slike nye impulser enten de kommer fra Nederland eller England, men midt opp i alt dette skal du ikke glemme utgangspunktet: Hvorfor vil du danse? Men deltakerne fikk et uforglemmelig møte med en av verdens beste dansere – i Stjørdal!

I år kom påska seint, og Jostein gleder seg over våren, lysere kvelder, stigende temperaturer, hestehov og blåveis. Men det er lenge å vente til høsten. Og i denne settingen – hva er vel bedre da enn noen ekstra dansetrinn over tre uker? Derfor lanserer han vårkurs med variert program fra HIP HOP Junior via DISCO Linedance til Swing X-TREME ELITE. Eller passer det bedre med et weekendkurs? Våren dansekurs ble avsluttet med en helaftens swing- og dansecafé i slutten av mai.

 

Dans i skolen

– Og da er det godt med sommer og avkobling, sier Jostein som også var knyttet til idrett grunnfag på HiNT i perioden 1980 – 2004: – Alle kjendiser i Meråker har vært gjennom 50 timers dans. Der har de opplevd dansen som sosial og en annen trening enn de er vant til. Jeg har for øvrig bevart engasjementet for HiNT i Meråker; det er en morsom utfordring.

 

Det har heldigvis blitt større forståelse for dansen i skolemiljøene. Siden 1987 har jeg vært med på prosjektet ”Positivt skolemiljø”. Det handler om å stimulere og gi mer fokus på kunstfagene i skolen. Under norsk kulturskoleråd har vi arrangert mange morsomme kurs med etterutdanning for lærere i grunnskolen. Det har gått fylkesvis med kor, dans og foredag, Jeg jobbet der med ansvar for dans fra – 87 og fram til 2002.

Det lærere på kurs trenger er noe konkret og anvendelig som de kan ta med tilbake til sine klasser. De kan integrere drama, musikk og dans. Det har blitt mange oppdrag utenbys med slike kurs, men i de ti siste årene har jeg hatt mer og mer fokus på dansesenteret i Stjørdal, sier Jostein som fortsatt gløder og begynner å tenke på hvor mange elever han har hatt i Stjørdal siden 1979 med utgangspunkt i 1000 elever i året:

 

Over 30.000 elever

– Da blir det fort 30.000. Jeg har vært en ressursperson for andre og oppmuntrer mine elever til å søke danselinja på Ole Vig vg skole når de blir gamle nok. Der får de lære andre teknikker, klassiske teknikker, de får brynet seg. Og mange av disse elevene er mine instruktører der de høster nye erfaringer. Nå merker vi at Michael Jackson er i tiden og det er alltid interesse for Elvis. Det handler ikke bare om å lære en dans, men teknikken bak en bevegelse og hvordan skal du bli en bedre danser? Jeg jobber mye med den type ting. De er alltid spennende å følge elevene fra de kommer som tindrende 6-åringer til jeg ser hvor de havner. Opp gjennom årene har det blitt mange som har tatt utdanning innen dans, spesielt to av mine tidligere danseelever, Tonje Damli som ble uteksaminert fra Statens Ballethøgskole og Kristin Lund fra Høgskolen i Rogaland.

 

Mulighetene i kulturhuset

– Hvilke tanker har du om kulturhuset?

– Jeg gleder meg fantastisk; nå er det bare et øyeblikk til spaden settes i jorda. Jeg tenker på de mulighetene som den neste generasjonen får i et miljø med dans, kro, musikk, teater, foto. Jeg unner dem å få bedre rammebetingelser enn vi har hatt. Stjørdal er i vekst og kan ikke bli hengende ved gamle institusjoner, men må se nye muligheter. Jeg har hatt gleden av å reise mye rundt omkring i Norge. Og disse reisene har bare i sterkere grad fått meg til å savne et kulturhus. Jeg ser talenter og dette kan ikke måles i kroner og øre. Et kulturhus er et viktig bidrag i et positivt oppvekstmiljø. Kulturhuset vil være positivt for oss alle. Kulturens egenverdi ligger i å skape relasjoner oss mennesker imellom. Det bidrar til trivsel og er miljøskapende, det ene kan løfte det andre.

 

Stjørdalshallen

Og som en innledning til kulturhuset får vi Stjørdalshallen som åpner allerede om et drøyt halvår. Det skal bli en festlig åpningsforestilling i kulturhuset. Så kommer hverdagen med alle mulighetene. Jeg kan sammenligne Stjørdal med Lillestrøm. Det skjer mye vekst på samme vis. Og da må vi være villige til å tenke framover. Jeg merker hvordan unge folk er flinke til å tenke nytt. Det er viktig å høre på deres budskap. Det er ikke min, men neste generasjon som blir storforbrukere av kulturhuset og stiller krav om kvalitet og nytenkning. Kulturhuset med uteområdene blir en arena der folk trives. Jeg ser for meg et mangfold i aktiviteter både inne og ute, alt fra skateramper til vannspeil og blomster – et levende miljø som skaper trivsel og glede. Det samlede kulturlivet i Stjørdal vil blomstre enda mer!

 

Hammerfest: Gass og kultur

– Andre inspirasjonskilder?

– Ja, jeg hadde et fantastisk besøk i Hammerfest som med midler fra gassen satser sterkt på kultur. De har formet snøkrystaller på kulturhuset. Med utgangspunkt i den store aktiviteten på Melkøya har Hammerfest blitt en by under forandring. Og i Stjørdal har vi en stor fordel i forhold til Hammerfest i kraft av vår beliggenhet. Her midt i landet er det enkelt å samle folk til en work-shop og landsmøter. Og skolene kan nyttegjøre seg kulturhuset. Vi ser fram til å få tilpassede øvingslokaler. I dag må vi løse mange utfordringer på sparket når 200 dansere skal bevege seg blant folk som holder på med noe annet. Vi kan ikke ha det slik. Er det noe rart at vi gleder oss?

 

Rakrygget ordfører

Kulturhus har vært en tung prosess alle steder. Jeg husker debatten i Trondheim med plassering og navn. Stjørdal er god på innhold, men må jobbe enda mer med ”identitet”. Det vil nå unge folk. Jeg beundrer ordfører Johan Arnt (Elverum) fordi han har vært så rakrygget i denne saken.

Dansesenteret får plass i det nye kulturhuset og har vært med i prosessen hele tida med diskusjoner om konkrete løsninger. Fire saler deles med kulturskolen. Det blir fint, sier Jostein som er glad for at han har lyktes med å sette i gang med noen ting som har vært liv laga: – Du må være ryddig for å jobbe med så mange. Alle har rett på den samme behandling. Det har vært mye arbeid og lite pæng, det visste jeg. Men har friheten. Entusiasmen er en stor drivkraft. Holder du på kun for pengene, da er du ferdig. Dette har vært mitt livsverk – å spre danseglede. Du har med deg den kunnskapen videre, sier Jostein og konkluderer:  

 

– Vil være med videre

– Jeg gir meg ikke med dansen og har lyst til å være med videre. Utviklingen er så mye mer enn dansetrinn. Det er godt å kjenne på varmen når du har gjort ditt beste. Tenk bare over stemningen ved innmarsj på et vårball, sier Jostein som allerede har planer klare for en stor begivenhet i Lånkehallen lørdag 19. og søndag 20. november med gjestelærere fra utlandet.

– Du har nevnt hagen, annen avkobling om sommeren?

– Vi går kjentmannsturene. Det er blant de største øyeblikkene med mye vakker utsikt. Slike turer gir deg anledning til å gripe øyeblikket. Husk øyeblikket! Alt har sin tid. Ferie for meg er å gjøre noe annet, sier Jostein som i fjor satte veldig stor pris på å få ildsjelprisen i 2010 av Halsen Musikkforening:

– Det er viktig å gi ildsjeler vann for at de skal blomstre!

 

Stjørdal er god på innhold, men må jobbe enda mer med ”identitet”. Det vil nå unge folk. Her er kulturhuset en viktig bidragsyter, sier Jostein Kroglund i gang med forberedelsene til en ny sesong på Dansesenteret: – Vi gleder oss til å ta i bruk kulturhuset, sier han.

 

 

Les forrige sak:
Ola Fjellvikås - her i duett med Jon Uthus - er blant de tidligere vinnerne av dette stipendet.
Deler ut kunststipend

    Siden 2005 har Fylkesrådet årlig delt ut 200 000 kroner […]

Close