-3 °C Stjørdal, NO
05/12/2020

– De eldre blir en simpel salderingspost

Pårørendeforeningene vil bevare bosentrene

- BEVAR BOSENTRENE: - Politikerne må forstå at bosentrene i bygdene har en stor egenverdi som vil gå fullstendig tapt ved en sentralisering. Vi ønsker å bevare bosentrene, sier Aasta Folvik (t.v.) som leder pårørendeforeningen ved Skatval bosenter og Karin Hyldmo som leder bosenterforeningen ved Lånke bosenter. – BEVAR BOSENTRENE: – Politikerne må forstå at bosentrene i bygdene har en stor egenverdi som vil gå fullstendig tapt ved en sentralisering. Vi ønsker å bevare bosentrene, sier Aasta Folvik (t.v.) som leder pårørendeforeningen ved Skatval bosenter og Karin Hyldmo som leder bosenterforeningen ved Lånke bosenter.
Radiobingo mobil

– Vi føler at de eldre blir en simpel salderingspost når kommunen vil spare penger, sier Karin Hyldmo som leder pårørendeforeningen ved Lånke bosenter og Aasta Folvik som leder pårørendeforeningen ved Skatval bosenter.

– Vi er skeptiske til hvor mye kommunen vil spare på dette i en større sammenheng, sier de to lederne som er opptatt av den lokale tilhørigheten.

– Når du av forskjellige grunner må flytte hjemmefra, ønsker du fortsatt å bo i nærmiljøet med god tilknytning til dine nærmeste. Det er svært viktig med lokal tilknytning både for beboere og pårørende, sier Hyldmo og Folvik som understreker hvor mye omsorg og hvor stort engasjement det er for bosenteret i nærmiljøet.

LES OGSÅ: Sier blankt nei til bosenter-forslag

«Sentralisere»

De to lederne av pårørendeforeningene undres over dette kuttforslaget fra kommunedirektøren.

– Hvor mye sparer kommunen på dette? Når alt regnes med er vi redde for at det er svært lite. Er det virkelig verdt pengene å «sentralisere» de gamle på denne måten? Det er i en slik sammenheng vi føler at de eldre og svake bare blir en simpel salderingspost i budsjettet, sier Folvik og Hyldmo.

De viser til at Stjørdal og ordføreren er kjent for slagordet «Ta hele kommunen i bruk».

– Er denne sentraliseringen å bruke hele kommunen når vi har to relativt nye og vel fungerende bosentre i hvert sitt lokalmiljø. Er det slik vi vil ta vare på våre eldre? Er det slik vi selv vil bli behandlet når vår tur kommer, spør de to lederne seg selv.

LES OGSÅ: Foreslår å legge ned både bosentre og skoler

Påføre belastning

De frykter at den anbefalte flyttingen vil bli en belastning for alle involverte.

– Hvorfor skal de eldre bli pålagt belastningen med å flytte fra trygge omgivelser til helt nye forhold? Nå har altså kommunedirektøren foreslått å samle våre eldre i Fosslia. Vi frykter at det blir en upersonlig storby eller ghetto om du vil.

– Men kan ikke det være effektivt?

– Det er mulig det blir effektivt, men vi frykter tanken om å skjære ned på bemanningen. Effektiviteten har sine grenser.

DE FØRSTE 20 ÅR: I over 20 år har Lånke Bosenter vært en viktig institusjon i Lånke. Bygda ønsker at virksomheten fortsetter i Lånke.
DE FØRSTE 20 ÅR: I over 20 år har Lånke Bosenter vært en viktig institusjon i Lånke. Bygda ønsker at virksomheten fortsetter i Lånke.
– Godt ivaretatt

– Trives beboerne i dag?

– Spør du beboerne føler de seg godt ivaretatt på bosentrene i dag, slår Hyldmo og Folvik fast.

– Betjeningen gjør alt de kan med de ressursene de har til rådighet og legger ned en fantastisk innsats. Det er varme og omtenksomhet i hverdagen. Og for ikke å snakke om lokalsamfunnet som bidrar ellers med ekstra tiltak til nytte og hygge der budsjettene ikke strekker til. Det ser vi mange gode eksempler på fra pårørendeforeningene.

Besøk fra bygda

De viser til at bosentrene ofte får masse oppmerksomhet fra lokale lag og foreninger.

– Her får bosenteret besøk fra sanitetsforeningen, bondekvinnelaget og historielaget, sier Aasta Folvik, og Karin Hyldmo supplerer:

– I Lånke har vi så mange flinke sangere samlet i kor. De er veldig flinke til å avlegge bosenteret jevnlige besøk for å spre hygge. Og dette gjør det for at det er «deres» nære bosenter som de har et forhold til. Vi hører ofte fra politikerne i Stjørdal at «Vi skal ta hele kommunen i bruk». Men så kommer nå dette forslaget om å legge ned bosentrene i Lånke og på Skatval. Det er dramatisk. Pårørendeforeningene i bosentrene er svært kritiske til forslaget og ber kommunestyrets representanter om å prioritere beboerne og deres familier. Send dem en tanke, oppfordrer de to lederne av pårørendeforeningene.

– Hva kan gå tapt?

Folvik og Hyldmo avviser ikke Fosslia, men tror ikke dette er noen god løsning.

– Fosslia kan være vel og bra, men med en slik sentral oppbevaringsplass forsvinner den lokale tilknytningen fullstendig til bosentrene slik vi kjenner de i dag. En stor verdi og en stor ressurs vil gå tapt. I dag sørger pårørendeforeningene for å samle inn penger til nødvendige tiltak i det daglige der budsjettmidlene ikke strekker til. Vi kan ikke forstå at denne nedleggingen er politikken til Stjørdal kommune. Er det med en slik nedlegging vi vil ta hele kommunen i bruk, spør Karin Hyldmo og Aasta Folvik.

Les forrige sak:
Inviterer til strikkekafé utendørs

Markerer verdens strikkedag utendørs

Close