16 °C Stjørdal, NO
30/05/2020

Debatt: – Hør på oss unge, ta miljøet på alvor

– Vi har sett oss lei av uvitne politikere og voksne som ikke gjør nok

Noen av mange miljøengasjerte på 5. trinnet ved Lånke skole. Fra venstre: Signe Alseth, Ada Følke, Lovise Kjesbu, Maja Krangsås og Hannah Gylland. (Foto: Privat) Noen av mange miljøengasjerte på 5. trinnet ved Lånke skole. Fra venstre: Signe Alseth, Ada Følke, Lovise Kjesbu, Maja Krangsås og Hannah Gylland. (Foto: Privat)

Leserinnlegg fra 5B ved Lånke skole.

Barn over hele verden streiker nå for framtiden sin. I Norge markerer vi det fredag 22. mars. Vi har sett oss lei av uvitne politikere og voksne som ikke gjør nok, og er lei av voksne som ikke tar oss barn på alvor. Jordkloden vår er syk, og vi gjør den bare sykere. Vi kan bidra til å skape et bedre miljø, men det går ikke uten at alle hjelper til. Vi vil derfor at alle sammen skal hjelpe til for å lage en bedre fremtid.

Matsvinn er et stort problem i Norge. Vi kaster over 355.000 tonn mat som kunne vært spist i året. En tredjedel av all mat som produseres i verden havner i søpla. Og dette har store konsekvenser for klimaet vårt, fordi all produksjon av mat gir klimautslipp. Alle kan tenke seg litt mer om når de er på butikken, slik at vi ikke kjøper mer mat enn vi trenger. Vi må bli flinkere til å bruke opp det vi kjøper, og handle smart. Det er lurt å sjekke hva man har i kjøleskapet før man handler og planlegge hva man skal kjøpe slik at man ikke kommer hjem med noe man ikke trenger. Gjør man dette er det både bra for miljøet og for lommeboka di.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Vi må dessuten bli flinkere til å kutte ned på plastposer og matvarer med plast rundt. I Norge bruker vi en milliard plastposer i året. Mye av plastikken vi kjøper og bruker havner ikke i søppelbøtta. Det havner 15 tonn plastikk i havet – hvert minutt! Hvis vi fortsetter som vi gjør i dag, vil det i løpet av 2050 være mer plast i havet enn fisk. Vi har sett en hval som ble funnet døende med 30 plastposer i magen. Vi ønsker at flere skal begynne å bruke handlenett, og tenker seg om før de takker ja til plastpose fra butikkene.

Vi lever i et «bruk og kast-samfunn». Ødelegger vi noe, eller er lei av det vi har kaster vi det bare eller kjøper noe nytt. Vi kjøper ekstremt mye, uten egentlig å trenge det. Kastingen er et stort miljøproblem. Hvis alle skulle brukt så mye som vi gjør i Norge, ville vi trengt over tre jordkloder. Vi er veldig for shoppestopp, kjøpe brukt og arve klær fra andre. Dette kan bidra til at vi kutter utslippene våre.

Hør på oss unge, ta miljøet på alvor. Vi må handle mens vi fortsatt kan. Det er snakk om vår framtid!

Med vennlig hilsen
5B – Lånke skole

Les forrige sak:
Oppvekstsjef Ann Kristin Geving forteller at streikedeltakelse vil bli registrert som fravær.
Streikeelever får fravær

- men blir ikke fulgt opp som "vanlig" ugyldig fravær

Close