17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Debatt: Ja, vi elsker korps

– Tenk hvor utrolig tøff den ungen som marsjerer i korpset er

(Illustrasjonsfoto: Bjørn Sten) (Illustrasjonsfoto: Bjørn Sten)

Innlegg skrevet av Lillian Balsvik, leder Lånke skolemusikk.

Jeg har til gode å treffe det mennesket som ikke liker korpsmusikk. Det er mulig de sier de ikke liker det, men kroppsspråket tilsier noe annet. Det kan jeg slå fast etter i to år å ha båret fanen for Lånke skolemusikk på 17. mai i Lånke og Elvran.

Imidlertid representerer jeg kommunens, og kanskje landets, minste korps. De som i hovedsak står for vellyden, er voksne musikanter fra Lånke musikkforening.

Min reise som korpsforelder startet etter at jeg fikk en ivrig oppringning fra mine to eldste døtre i etterkant av en rekrutteringskonsert Lånke skolemusikk hadde i Elvran i mai 2011. Jeg trodde det var noe som hastet veldig, men så viste det seg at de ville begynne i korpset. Ja, hvorfor ikke, tenkte jeg. Vi dro på instrumentprøvekveld i korpset, og vi fylte ut innmeldingspapirer i korps og kulturskole der de førte opp instrumentønsker (Jeg husker ikke hvilke). Jeg tenkte ikke særlig mer på det inntil de på starten det følgende skoleåret kom hjem og sa at de skulle begynne å spille tverrfløyte. På skolen samme dag hadde de fått valget mellom saksofon, tverrfløyte og klarinett, og de valgte da tverrfløyte. Min uvitenhet om korpsinstrument på det tidspunktet var såpass stor at jeg ikke visste at det var fordi disse instrumentene er treblåsinstrument. Det jeg heller ikke visste på det tidspunktet, var at kulturskolelæreren var en fantastisk flink tverrfløytist (Tone Dahl, nå nyslått norgesmester i janitsjar i elitedivisjonen), men de fikk nå ei tverrfløyte hver, læreren kom til Elvran hver uke, og jeg ble overrasket over hvor mye de faktisk lærte. Jeg var glad til for at de fikk musikkopplæring, og brød med ikke så mye om hvilket instrument det var. Etter ei tid fikk de komme på samspilløvinger i korpset. Igjen ble jeg overrasket over hvor bra det faktisk låt.

Nå ble disse to av ulike årsaker en tapt sak for korpsbevegelsen. Det ble idrett på dem i stedet, slik som det også ble på deres yngre bror, saksofonisten. Den som ser ut til å kunne berge korpsæra i familien, er den yngste søstera, trompetisten.

Jeg har erfaring som fotballforelder, håndballforelder, turnforelder, turnstyremedlem, turnstyreleder, turntrener, korpsstyremedlem og korpsstyreleder.

All frivillig aktivitet har sine utfordringer, men én ting er sikkert: Å drive med idrett er utrolig mye lettere enn å drive korps! Da har du valgt minste motstands vei.

La oss ta fotball, den letteste idretten av dem alle. Meld på et lag i Dalførecupen, gi barna drakter og la barna springe etter en ball.

Fellesskapet både foreldre og barn opplever fra første stund, er enormt. Barna har det gøy, og på sidelinja står du som forelder og slår av en prat med gamle kjente du ikke har sett siden skoledagene. Så artig det er å treffes igjen! Ikke koster det særlig mye heller, i hvert fall ikke til å begynne med. Bygg en kunstgressbane og ballbinge, og ungene driver seg selv i kameratskapet de finner på matta.

Mot dette har ikke korpset mye å stille opp med, og særlig ikke hvis korpset er lite. Barn er sosiale vesener, og vil gjøre det vennene gjør. Det er bedre å sitte på reservebenken på fotballaget eller håndballaget enn å stille enslig på korpsøving hver uke. At veldig mange faller fra idretten i ungdomsskolealder, er heller ikke noe et barn tenker særlig mye på.

Det er også vanskelig å kritisere idretten. Alle vet at de som er trenere og i støtteapparatet rundt laget, ofrer sin egen fritid for å drive dette. La gå at du ikke trenger å være kvalifisert for å stille som trener innen idretten, men de aller fleste er glad til for at noen tar jobben og faktisk gjør det. Da lukker man øynene for at det som foregår på idrettsbanen muligens ikke har så høy kvalitet.

I motsatt ende har vi korpsene. Som elev i kulturskolen får du en faglært lærer fra første stund. Lærerne på korpsinstrument i Stjørdal kulturskole er svært flinke! I korpset er det samspilløvinger under en faglært og lønnet dirigent. Og nei, man går ikke på notekurs lenger og havner på instrumentgruppe i korpset. Den tida er over. Nå er man elev i kulturskolen og har samspilløvinger i korpset. Du må også kunne å drille for å lære bort drill. Det å gå i takt, telle på åtte og huske regla er mer krevende enn veldig mye av det som foregår innen idretten.

For den som er opp i åra og kan sammenligne dagens korps med korpsene i sine stormaktsdager, er det ikke vanskelig å se at enkelte av korpsene i Stjørdal sliter. Med den stolte korpshistorien vi har og alle de dyktige korpsfolkene som fins i Stjørdal, har jeg vanskelig for å tro at dette ene og alene er korpsene og den kvaliteten de har sin skyld. Hvordan er rammevilkårene for skolekorps i Stjørdal? Hvilket syn har foreldre og folk flest på det lokale skolekorpset?

Korpset der du bor, representerer bredde i kulturlivet, akkurat som idrettslaget står for bredde i idretten. På 17. mai, når det blir synlig at det ikke står bra til i korpset, tenk da ikke at dette er trist og leit. Tenk hvor utrolig tøff den ungen som marsjerer i korpset er. Han eller hun har allerede våget å ta egne valg. Og du som forelder, slekt eller venn har også et valg om å engasjere deg i korpset. For vi kan vel enes om at det blir sørgelig den dagen vi ikke lenger har et korps?

Lillian Balsvik
leder, Lånke skolemusikk

Les forrige sak:
– Nå kan du bestille og hente og levere leiebil på mobilen, uten å stå i kø eller snakke med noen; enkelt og effektivt, sier Ingvild Torp Pedersen, Chief Brand Officer i Sixt Bilutleie.
Nå kan du leie bil via mobilen

Vil gi kundene en mest mulig stressfri leiebil-opplevelse

Close