4 °C Stjørdal, NO
19/10/2020

– Den beste gaven jeg noen gang har fått

En sykkelgave bidro til at Arna Hoven (51) gikk ned over 26 kilo

Arna Hoven mener sykkelgaven startet hele hennes livsstilsendring. Arna Hoven mener sykkelgaven startet hele hennes livsstilsendring.

I 2017 fikk Arna Hoven en sykkel i gave av gode venner. Siden har hun syklet over 5000 kilometer, trent tre ganger ukentlig på treningsstudio, ruslet milevis på turer og gått ned over 26 kilo.

– Sykkelen er den beste gaven jeg noen gang har fått.

Den 157,5 cm lave kvinnen står utenfor inngangen til leiligheten sin på Skårrån i Hegra. Ved siden av står elsykkelen parkert. Hjelmen henger på styret, batteriet er oppladet og Hoven prater om den enorme livsstilsendringen hun bestemte seg for å gjennomføre etter at hun av snille bekjente og sponsorer fikk sykkelen som gave like før jul i 2017.

– Jeg hadde aldri hatt råd til å kjøpe en slik sykkel selv, sier Hoven.

Vel fortjent, mente bygdefolket i Hegra. Selv ville 51-åringen ikke ta i mot gaven. Hun fortjente den egentlig ikke, var hennes synspunkt.

– Grunnen til at de ville gi meg gaven var på grunn av at jeg alltid svarer ja når noen spør om jeg vil hjelpe til på fritidsaktiviteter.

- Sykkelen er den beste gaven jeg har fått, sier Arna Hoven.
– Sykkelen er den beste gaven jeg har fått, sier Arna Hoven.
Ork å knytte skolisser

Til slutt ble tohjulingen med henne hjem og satt i boden. Den gang veide Hoven over 118 kilo, og så mørkt på det meste om alt som dreide seg om mosjon.

– Tilværelsen var helt pyton. Bare det å knytte skolissene var et ork.

På samme tid var det flere velmenende mennesker som mente at det ”bare var å ta av noen kilo”.

Så enkelt er det ikke, eller for å si det enda tydeligere: Å være så tung og trene er beintøft. Det verker over alt i kroppen, og motivasjonen må være helt vanvittig for å kunne gå på et så tøft prosjekt.

Men det finnes noen som er i stand til det.

– Folk sier at det er bare å gå ned, men det er det ikke. Jeg bestemte meg for at jeg skulle få det til, og jeg skulle greie det alene. Kurs har jeg ikke gått, og jeg har gjort det selv – for meg selv, sier hun.

Mange har sagt akkurat dét før henne, uten å lykkes, men hun er fortsatt ikke helt fornøyd.

– Nå veier jeg 92 kilo, og i februar skal jeg være nede i 85 kilo, sier hun.

Da Arna Hoven mottok sykkelen i like før jul i 2017, veide hun 26 kilo mer enn i dag. Foto: Geir Olav Flåan
Da Arna Hoven mottok sykkelen i like før jul i 2017, veide hun 26 kilo mer enn i dag. Foto: Geir Olav Flåan
Grudde seg til treningssenter

Å sykle i Trøndelag kan gi de mest fantastiske opplevelser, men det kan også være en svært krevende øvelse i regn, vind og sludd. Derfor mente Hoven at skulle hun lykkes med vektreduksjonen, måtte hun i tillegg trene innendørs. Treningssenteret på Hell ble løsningen, men som overvektig er det sjelden at noen gleder seg til å møte andre ”veltrenede mennesker”.

– Nå dør jeg, tenkte jeg. Det føltes helt jævlig å komme så tung på et treningsstudio, og jeg vurderte virkelig om jeg skulle dra.

De fleste treningssenter besøkes stort sett av normale mennesker i ulike vektklasser, og felles for de fleste av dem er at de sikkert har tenkt det samme som Hoven. Hun er og var langt fra den eneste på Hell med noen kilo for mye rundt livet.

– Da jeg kom dit ble jeg møtt av kjempefine mennesker, både de som trener der og instruktørene. Nå trener jeg tre ganger i uken, enten styrke for meg selv eller jeg deltar på saltimer med styrketrening. Jeg anbefaler absolutt alle som sliter med overvekt å prøve, sier hun.

Tre ganger i uken trener Arna Hoven på treningssenteret.
Tre ganger i uken trener Arna Hoven på treningssenteret.
Kuttet ut sukker og smør

Selve slankeprosjektet kom i gang i mars 2019. I tillegg til å trene måtte hun også legge om matvanene.

– Jeg kuttet ut sukker, hvetemel og smør. I stedet spiser jeg havregryn og melk eller knekkebrød. Til middag går det mye i salater, kyllingfilet og fisk. Saus har jeg nesten kuttet helt ut, sier Hoven.

Jeg kuttet ut sukker, hvetemel og smør

Burger King har ikke fått en stamkunde i Arna Hoven.

– Jeg har vært der, men fikk så dårlig samvittighet etterpå. Jeg prøver å unngå kjappmat.

Å gå ned flere titalls kilo er ingen enkel øvelse. I hver eneste matbutikk er alskens fristelser stablet opp i og rundt kassene, og man skal ha stor selvbeherskelse av å ikke la seg lede ut i fristelse fra tid til annen. Hoven er intet unntak. Slankevegen er blitt møtt med en og annen avstikker, men da gjelder det å stake ut riktig retning innen kort tid.

– I sommer var jeg møkk lei alt som het slanking, og da tok jeg en pause og gikk opp tre kilo. Da høsten kom startet jeg opp igjen og de kiloene er borte, og nå er jeg fast bestemt på å lykkes. Jeg skal greie det.

Stolte barn

Populære Hoven har mange tilhengere som heier på henne. Fire barn i alderen 13 til 29 følger ekstra nøye med på morens strabaser.

– Barna synes det er kjempebra, og jeg tror de er stolte av moren sin.

Det har de all grunn til. Sykkelgaven som startet det hele, har rullet over 5000 kilometer, et batteri er allerede blitt skiftet og noen joggesko er blitt utslitte og nålen på vekta viser et resultat på minus 26 kilo.

– Når jeg greier målet, for det skal jeg, er ambisjonen å holde vekten. Men det er da det begynner, sier hun.

Les forrige sak:
Anders Nygaard har forlenget med Blink. (Foto: Åge Sjølstad)
Nygaard forlenger til 2022

- Det føles helt riktig

Close