12 °C Stjørdal, NO
25/06/2019

Den døde gaupa ble ikke påkjørt

Skade i kjeven gjorde at den ikke fikk i seg nok mat

Den døde gaupa døde ikke som følge av skader etter påkjørsel slår obduksjonsrapporten fast. (Foto: Privat) Den døde gaupa døde ikke som følge av skader etter påkjørsel slår obduksjonsrapporten fast. (Foto: Privat)

Gaupa som ble funnet død ved Draveng i Lånke er nå ferdig obdusert hos Rovdata i Trondheim.

Gaupa som var en årsunge veide kun 4,6 kilo og var sterkt avmagret. Det ble påvist en skade i skallen på venstre side med betennelse. Etter flåing viste det seg at det var et brudd i området ved bakre kjeveben. Det var ingen andre skader på dyret og det ble heller ikke funnet verken bly eller stål i dyret opplyses det i obduksjonsrapporten. Skaden med løse benfragmenter i kjeven forklarer betennelsen, og såret som var åpent har ikke fått anledning til å gro. Det er grunn til å tro at skaden har forårsaket store smerter og dyret har ikke vært i stand til å få i seg nødvendig føde.

Seks dager før gaupa ble funnet død ble ei gaupe i samme område påkjørt av en bil. Her ble sporene fulgt i en lengre strekning og dyret ble friskmeldt. Rovdata konkluderer med at skaden som den døde gaupa hadde var mye eldre enn seks dager slik at mulig påkjørsel ikke har sammenheng med denne gaupa. Det er i ettertid sett spor av ei større gaupe i samme område.

 

Les forrige sak:
Nystækte bollja fra Hegra fant sammen med «Bohemian Rhapsody».
Leverte fine kulturopplevelser på UKM

Ungdommene tok publikum med storm

Close