11 °C Stjørdal, NO
11/07/2020

Den gamle stasjon lever videre

Hegra stasjon lever videre med Lill Næsbø som eier og stasjonsbetjent. Hun kjøpte stasjonen i 1993 og kommer selv fra en stor jernbaneslekt.

 

Tiden da gamle damplokomotiv fylte vogner med reisende fra Hegra stasjon er historie, men en gang i tiden var det stor trafikk på Meråkerbanen med mange stasjonsbygninger og reisende. Ingen hadde bil og folk pendlet med toget til arbeid og til Trondheim. Stasjonen i Hegra er tegnet av arkitekt Peter Andreas Blix, og ble oppført i 1880. Året etter åpnet den svensknorske kongen Oscar II banen til stor begeistring. Stasjonen står ved «Staden» i Hegra og er fortsatt full av liv i form av kunstverksted, en liten museumsdel, en kafe og et kjellerbryggeri.

 

–         Stasjonsbygningen ble kjøpt av meg året 1993, og atelier-delen er noe trappet ned til fordel for egenproduserte verker og verksted for produksjon av malerkunst. Jeg har kunstfaglig utdannelse og tilbyr kurs her på stasjonen. Etter som en stor del av min slekt opprinnelig var jernbanefolk, og min far med røtter fra Narvik arbeidet på jernbanen, passet det fint å sikre seg en slik kulturskatt, sier Lill Næsbø. Som liten jente måtte hun flytte til nye steder sammen med familien. Hennes far arbeidet på linja og steg i gradene til stikningsformann, baneformann og senere banemester i Narvik på Ofotbanen.

 

–         Det ble mye flytting, også til Mosjøen etter at jeg måtte slutte i 5.klasse her i Hegra. Det var liksom Ofotbanen som var det store i fars hjemkommune, og jeg har en gammel spade fra Ofotbanen i museet mitt her, sier Lill. Stasjonsluen henger i kafeen, og Lill har innhentet mye jernbanehistorie i det spennende gamle bygget. Hun erindrer liv og røre ved togene også som liten jente. Familien bodde i Sona og på Hembre gård i mastua der en periode også.

 

Tar vare på kulturhistorien

Etter som gamle Hegra stasjon er vernet gjennom vedtak i Jernbaneverket, kan få endringer gjøres i stasjonsbygget. Lill har fått satt inn et vindu i original utgave som opprinnelig sto i bygget.

 

–         Dette vinduet ga kafeen her bedre lysforhold. Jeg har investert i en varmepumpe også slik at vedfyringen reduseres gjennom vinterhalvåret. Det går fint å tilpasse et gammelt bygg til ny funksjonalitet. Det er uansett uaktuelt med store endringer og jeg trives godt i bygget, sier Lill Næsbø. Hun har sin kunst opphengt flere steder, blant annet på Hegramo kafe. I sommer er kafeen og den gamle stasjon åpen for publikum søndager i juni måned. Juli tilbringer Lill gjerne på Hamarøy i Nordland der familien har et småbruk. Stedet knyttes til Lill gjennom morsslekten. Nå er det Route 26- samarbeidet med åtte andre damer lags Stjørdalselvas sørside som gjelder.     

 

–         I kjelleren her på stasjonen omgitt av steinmurer brygges det øl. Det er Staden pub og bryggeri med Gudmund og Leif Arnfinn som er mestere i dette, sier Lill og viser avisas utsendte rundt i et spennende bygg. Nå håper Lill at publikum tar turen innom stasjonen for å oppleve atmosfæren, kunsten og kafeen. En stasjon med jernbanehistorie i veggen fra 1880.

 

 

 

Les forrige sak:
Foto: Steve Gumaer
Suksess med dansekonkurranse

  Åpningstalen med Frostas ordfører Johan Petter Skogseth, startet det hele […]

Close