1 °C Stjørdal, NO
19/03/2019

Den legendariske kiosken

|| Det var vanlig å kjøre ungdomsbilen helt inn til Berg kiosken. Bak luka var det flere som betjente kundene. Mest kjent er nok Eldbjørg Berg fra staten av 1960-tallet og fra 1980 til 1986 Knut Morten Sandodden. (Foto: Arne Heggeseth)||

Trolig er Berg-kiosken med skiltet O.A. Berg en av de få kiosker i Stjørdal som har servert griselabber i kioskluka. Det er naturlig å tro at dette skyltes stedets slakteri-virksomhet. I mange år var kiosken ved rådhuset og kinoen treffsted for ungdom i Stjørdal sentrum.

Kiosken lå vest av Berg-gården med sine hvite hus med småruta glas og rødbrune uthus, før det store bygget med trygdekontor og bank ble bygget på tomten. Eldbjørg Berg var kvinnen som ekspederte kundene fra kiosken, ikke bare med syltelabber i juletider, men fortsatt huskes potetmosen, de varme pølsene, varme hamburgerbrød eller bruspulveret som Eldbjørg serverte de yngste i luka.Trolig kom kiosken her i drift allerede fra tidlig på 1960-tallet.

Før eller etter en filmforestilling i kinoen, stimlet ungdom og voksne til kiosken. Som man ser av bildet, var ikke parkeringsregimet i Stjørdal sentrum akkurat i ordnede former. Vi ser på et bilde en Fiat, VW boble og en Volvo, på et annet en Opel Ascona og Ford Escort.

Kjærester og gatebiler

Kanskje var det ungdommer «som traff hverandre» ved kiosken og innledet vennskap, og sikkert var det at sjåførene bak gatebilene visste å vise seg frem med det siste på fire hjul, kanskje betalt med kausjon fra familiens overhode.

Dette var stedet der de minste skulle løftes opp til luka og stifte bekjentskap med byens første bruspulver. Mange minner og historier fra ungdommens virke ved kiosken lever fortsatt, som da eneste is en periode var krokan-is.

Coop Storlien artikkelnivå

På menyen sto en tid skiver av falukorv med potetmos. Man fikk kjøpe kun pølsebrød med ketchup om mynt ikke rakk til, og blant sjokolade og drops i hyllene var også pulverpadder og IFA-drops på 80-tallet en favoritt. Helst fra på starten av 1980-tallet ble det solgt pizza fra kiosken, og visstnok skal dette være blant pioner-stedene som tilbød pizza i Stjørdal, da Knut Morten Sandodden frem til 1986 var ansvarlig for driften i Berg-kiosken.

Les forrige sak:
||
Hjemme og lager jule-jazz

Brødrene Erlend (29) og Simon Olderskog Albertsen (27) fra Stjørdal sammen […]

Close