6 °C Stjørdal, NO
19/04/2019

Den norske agurken er trygg

Værnes begravelsesbyrå steindag april

Den norske agurken er trygg og sunn å spise

 

Med de siste dagers uheldige omstendigheter knyttet til e-colismitte, trolig fra agurker produsert i Spania, ønsker Gartnerhallens agurkprodusenter å berolige norske forbrukere om at vi ikke skal være redde for å spise agurker levert fra Gartnerhallen, BAMA og varemottakerne som er NorgesGruppen (Meny, Ultra, Kiwi, Spar og Joker) og Reitan Gruppen (Rema 1000).

 

Agurk er et grøntprodukt som det spises mer og mer av i den norske befolkningen. Det er nå full produksjon hos alle Gartnerhallens agurkprodusenter, som er fordelt over hele landet. De står nå for en produksjon på over 220 000 kilo per uke, og vil levere for fullt helt fram til midten av november.

Coop Storlien artikkelnivå

 

I Gartnerhallens produksjon legges til grunn de krav som settes til en slik produksjon når det gjelder hygiene og regelverk for matproduksjon forøvrig. Det innebærer blant annet at man har nøye kontroll av det vannet som benyttes i produksjonen og at vanningen skjer med dryppvanning og ikke direkte på plantene. Ved høsting og pakking står naturlig også hygiene- og håndteringskravene i første rekke, slik at vi som forbrukere skal være sikret en trygg, sunn og optimalt behandlet agurk. All agurk fra Gartnerhallens produsenter blir dessuten merket med opprinnelsessted og Nyt Norge, slik at du bør se etter dette dersom du ønsker et norsk produkt neste gang du kjøper agurk.

 

Visste du for øvrig at norsk agurk er et produkt som avles fram uten bruk av kjemiske plantevernmidler? Innholdsmessig er den et godt produkt enten du slanker deg eller ikke. Innholdsmessig består agurk av kalium, kalsium, litt A- og C-vitaminer og hele 96 % vann.

 

Agurk skal helst oppbevares ved cirka 12 grader. Unngå derfor kjøleskapet! Den er ypperlig til det meste; som pålegg, som snacks med dip, i salater med mer. En god agurk skal være mørk grønn i fargen, med et sprøtt fruktkjøtt.

 

Kilde: Gartnerhallen

 

 

Sak oppdatert kl 1530 – med info fra Mattilsynet

Bønnespirer mistenkt som smittekilde i Tyskland

Mattilsynet vil nå kartlegge hvor norske spireprodusenter kjøper frø fra.

– Spirer som selges i Norge er produsert her, men frøene er importert. Vi kartlegger nå hvor spireprodusentene importerer frøene fra, og vil i dette arbeidet trekke veksler på våre regionkontorer og Tollvesenet, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

– Jeg understreker at vi ikke har E.coli-utbrudd i Norge. Dersom vi hadde hatt smittede frø i Norge, ville vi trolig også hatt smittede nordmenn allerede, sier Røyneberg.

– I Norge er det også vanlig å behandle slike frø med klor før bruk og det reduserer en eventuell smittefare, påpeker han.

Publikum som eventuelt har bestilt frø til personlig forbruk via internett rådes til å avvente spiring av disse før det foreligger mer informasjon fra tyske myndigheter.

Mattilsynet forventer en RASFF-melding (europeisk meldesystemet for informasjonsutveksling om helsefarlig mat og fôr), sannsynligvis innen tirsdag. Her vil tyske myndigheter trolig komme med prøveresultater fra de mistenkte bønnespirene, samt oppdaterte kostholdsråd. Per i dag advarer tyske myndigheter mot å spise spirer, og de opprettholder advarsel mot tysk salat, tomat og agurk.

Mattilsynet anbefaler nordmenn som skal til Tyskland om å følge med på tyske kostråd.

– Dersom tyske myndigheter nå har funnet kilden, er det svært gledelig. E.coli-sporing er komplisert og i de aller fleste tilfellene finner man ikke smittekilden, sier Røyneberg.

Les forrige sak:
Operasjon leselue

  Dette er en leseaksjon som tar sikte på å motivere […]

Close