-3 °C Stjørdal, NO
07/03/2021

Maxus-endelig1
Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 10

Denne komfyrvakten skal gi trygghet for en rusavhengig

Brannvesenet reagerte etter bekymringsmelding fra etat omsorg

Kjersti Haug i brannvesenet er helt sikker på at komfyrvakten som Andreas Evenhus skal gi til en rusmisbruker vil komme til nytte. Kjersti Haug i brannvesenet er helt sikker på at komfyrvakten som Andreas Evenhus skal gi til en rusmisbruker vil komme til nytte.

Da Kjersti Haug hos brannvesenet fikk høre om en rusmisbruker som hadde behov for en komfyrvakt, nølte hun ikke.

– Vi har fått noen bekymringsmeldinger fra avdelingen i kommunen som jobber med rus og psykisk helse. Etter en bestemt melding, fant vi ut at komfyrvakta kunne komme mer til nytte der enn hos andre, sier Haug, som jobber med forebyggende brannvern i Værnesregionen brann- og redningsetat.

Blir satt pris på

Andreas Evenhus jobber innenfor avdelingen rus og psykisk helse i etat omsorg i Stjørdal kommune. Han har flere ganger opplevd situasjoner hvor en komfyrvakt kunne kommet til nytte.

– Vi har hatt noen tilfeller som kunne blitt en ”nære-på-situasjon”. I dette tilfellet tok vi kontakt for å få råd i en konkret sak, og vi er glade for at denne brukeren nå får en komfyrvakt. Jeg er sikker på at vedkommende vil oppleve det som en trygghet. Gaven blir satt pris på, sier han.

Hele 19 ganger rykket brannvesenet i Stjørdal ut til komfyrbranner i 2020.

– På dagtid er det oftest eldre vi rykker ut til, og da går det stort sett bra. Om nettene er det gjerne matlaging i forbindelse med rus, og da kan det oppstå det i verste fall oppstå dødsbranner, sier Haug.

Kan montere selv

Komfyrvakten er laget slik at den gir et signal når opplever for høy temperatur. Er matlageren til stede er det bare å trykke på en knapp og kokkeleringen fortsetter som før. Hvis ikke kuttes strømmen umiddelbart.

– Å ha en komfyrvakt gir stor trygghet. Noen sliter litt med eldre modeller, men det har kommet nye på markedet som er laget etter gitte standarder som er enkle å bruke. Komfyrvaktene kan beboerne selv montere, sier Haug.

Brannvesenet ga ut tre komfyrvakter i forbindelse med komfyrvaktaksjonen 10. februar. De to andre som får en splitter ny komfyrvakt ble Vivian Nørkov og Ingrid Krogstadmo.

Endret navn

Brannvesenet i Stjørdal endret fra nyttår navn fra Stjørdal Brann- og redningstjeneste til Værnesregionen brann- og redningsetat etter at brannvesenet i Selbu, Meråker og Stjørdal har gått sammen. For dem som jobber med forebygging betyr sammenslåingen en god del.

– Vi får nå et større område å jobbe med, men vi har allerede startet opp arbeidet. Når det gjelder utrykninger vil det ikke bli endringer. Stasjonene i Selbu og Meråker skal bestå, men innsatslederen her i Stjørdal vil lede slukningsarbeidet i slukningsarbeidet, sier Haug.

Les forrige sak:
Daglig leder for Friskgården Stjørdal og HMS Værnes, Bodil Myhr. (Arkivfoto)
Skal friskmelde flere kommuner i regionen

Seks kommuner har inngått avtale med Friskgården

Close