8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Denne oksen er blant landets beste

– Den er et bevis på at arbeidet som blir gjort har fungert, sier oppdretter Lars Langseth

Oksen 12135 Langseth fra Selbu er en av landets nye eliteokser av rasen Norsk Rødt Fe. Foto: Geno/Jan Arve Kristiansen. Oksen 12135 Langseth fra Selbu er en av landets nye eliteokser av rasen Norsk Rødt Fe. Foto: Geno/Jan Arve Kristiansen.

Oksen 12135 Langseth fra Selbu er én av landets 25 eliteokser av rasen Norsk Rødt Fe (NRF).

I begynnelsen av mai ble 25 okser av rasen Norsk Rødt Fe valgt ut som eliteokser gjeldende fra mai til oktober 2021. Trøndelag var sterkest representert med hele ti okser, deriblant 12135 Langseth, med Trond Kåre og Lars Langseth fra Selbu som oppdrettere.

– Det er en anerkjennelse å komme på denne listen. Det er et langsiktig arbeid som avkaster seg. Jeg som bonde tjener ikke all verden med penger på dette, men det er heder, ære og et bevis på at arbeidet som blir gjort har fungert. Jeg har fått frem et veldig bra dyr, sier Lars Langseth.

- Det er en anerkjennelse å komme på denne listen, sier oppdretter Lars Langseth fra Selbu. (Arkivfoto: Erik Hoås)
– Det er en anerkjennelse å komme på denne listen, sier oppdretter Lars Langseth fra Selbu. (Arkivfoto: Erik Hoås)
Testes av Geno

Det er samvirkeforetaket Geno som har plukket ut de 25 oksene. Geno eies av 8700 norske storfebønder, og driver avl og utvikling av Norsk Rødt Fe. Utvalget skjer fire ganger i året, og oppdrettere av NRF-eliteokser mottar et avlsdiplom fra Geno på slutten av året. Den aller beste NRF-oksen gjennom året blir premier med Genos høyeste utmerkelse ”avlsstatuetten”.

– Hvert år tester Geno mange dyr, som ifølge foreldrenes gener skal være svært gode dyr. Man tester blant annet fruktbarhet, beinhelse og hvor godt dyret vokser. Når de legger sammen tallene får de et grunnlag som sier noe om hvor bra kalven er, sier Langseth.

Selger sæddoser til inseminører

Han forteller videre at de beste kalvene blir testet med en DNA-prøve, og dyrene med de beste testresultatene blir kjøpt opp av Geno. Etter ytterligere tester kan oksekalven komme på denne listen.

– Dermed blir de beste oksene i landet tilgjengelige for alle i form av at det selges sæddoser til inseminører. Det er stor etterspørsel etter sæd fra NRF-okser, sier Langseth.

De 25 nye utvalgte eliteoksene kommer fra syv ulike fylker. Ti fra Trøndelag, fire fra Innlandet, fire fra Møre og Romsdal, tre fra Viken, to fra Nordland, en fra Vestland, og en fra Rogaland.

Les forrige sak:
Etter en heftig budrunde fikk ekteparet Laila og Elias Williksen solgt hytta til over 1,3 millioner over takst. Foto: Eiendomsmegler 1.
Hytta gikk 1,3 millioner over takst: – Vi skjønte ingenting

- Men vi har beina ganske godt plassert på jorden

Close