11 °C Stjørdal, NO
15/08/2020

– Dere har ei skikkelig vakker elv

Hans og Bjørnar Nikolaisen fra Vesterålen er full av lovord om Stjørdalselva

BRØDRE MED FISKEFEBER: De besøkte Stjørdalselva i noen døgn og tok inn på Midtkil Camping. Brødrene Hans og Bjørnar Nikolaisen er erfarne sportsfiskere opprinnelig fra Vesterålen, men bosatt i Sør-Norge. Hunden Rocky er med på fisketurene. BRØDRE MED FISKEFEBER: De besøkte Stjørdalselva i noen døgn og tok inn på Midtkil Camping. Brødrene Hans og Bjørnar Nikolaisen er erfarne sportsfiskere opprinnelig fra Vesterålen, men bosatt i Sør-Norge. Hunden Rocky er med på fisketurene.

I år er det for det meste norske laksefiskere som bor på Midtkil Camping. I en av hyttene traff vi brødrene Bjørnar og Hans Nikolaisen, opprinnelig fra Vesterålen og bosatt i Sør-Norge. Nå ville de teste ut Stjørdalselva.

Det vandrer mang en fiskehistorie mellom hyttene på Midtkil Camping, ikke langt fra Sona. Campingplassen har gjennom flere tiår vært stedet for innveiing og rapporterings av fangst. Sesongen 2020 har vært spesiell, ettersom mange av de utenlandske fiskere har uteblitt.

– Det er god plass langs elva her. Vi har byttet på valdene og gjort oss bedre kjent. Stjørdalselva er et relativt nytt bekjentskap for oss, forteller eldste bror Bjørnar Nikolaisen som i år runder 60 år. Hans Nikolaisen på 56 forteller at de to foretrekker å fiske med mark. Et fiske som de senere år har avtatt noe til fordel for flue- eller slukfiske. En sekk og en stamp med fersk mark er med ved hytteveggen godt voktet av Breton-hunden Rocky på knappe tre år. For Hans er Rocky en god venn og kompis på fisketurene, og brødrene har en usedvanlig stor interesse for nettopp fiske.

Fikk fiske inn med morsmelken

– Vi vokste opp i Øksnes kommune i Vesterålen. Det er faktisk den kommunen i landet som i 2019 tok imot mest torsk fra skreifisket. I barneårene var vi med far på fisketurer med både bambus og glassfiberstang med lukket haspel. Vi fisket i Kavåsen, hvor besteforeldrene våre bodde, Gullesfjord-vannene og flere andre. Det var fiske både på sjø og vann, forteller brødrene.

Det er to erfarne fiskere som har prøvd ut fisket i Stjørdalselva. De forteller om en liten labyrint for å kunne gjøre marken bløt langs elvekanten, om digitale registreringer, avgift til Stjørdalskortet, fiskekort, fisketrygd og et litt komplisert regelverk.

– Vi har ingen ambisjon om å rette noen klager videre, men nå skal det ikke være enkelt å dra rett ut i elva for å fiske. Er du ikke digital på mobiltelefonen i dag, kan du se langt etter fisketuren i elvene, sier de to. Det ble tre faste fisk første døgn. To smålakser og en sjøørret, den siste ble satt ut ettersom sjøørreten er fredet.

– Dere har ei skikkelig vakker elv

– Hvordan er inntrykket av Stjørdalselva som fiskeelv?

– Dere har ei skikkelig vakker elv som renner gjennom dalen her.  Det er også en del «turistlaks» i elva, ler brødrene og viser til lakser som står i elva og tidvis viser seg i form av plask og hopp. Latteren sitter generelt løst, for fiske skal være trivsel og glede, spenning og historier. Mange av teknikkene med å få fast fisk kan brødrene som besøker Midtkil, ingen tvil om annet. Årelang erfaring sitter mellom fire ører. De deler gjerne også noen tips med andre.

– Hvor store er de største laksene dere har dratt på land?

– Jeg har en personlig rekord på 7,5 kilo, sier Bjørnar og nevner at denne for en del år siden ble tatt i Orkla. Hans er kongen av storlaks med sin 11,5 kilos laks fanget i Drammenselva. De to følger med på det meste innen forvaltning, redskapsvalg, regelverk, tilgjengelighet, fangstmuligheter og synes fiske etter laks og andre arter er vitenskap tett knyttet til lidenskap.

De tar gjerne også en tur på fjelltur, til ferskvann der ørreten vaker. For brødrene er det spenningen med fisket sammen med erfaringene som gjelder. Selvfølgelig mangler det heller ikke på utvalg fiskeutstyr i kasser og bokser. Stenger i form av lakse- og ørretfangst fyller også bilen på turene. Gjerne blir det tre uker fiske i slengen, og koner og barn får da ferie fra herrene i huset. Hans bor i Valdres og Bjørnar i Nittedal. Fisketurene er «hellige» og gjennomføres hvert år uansett vær og omstendigheter ifølge brødrene Hans og Bjørnar Nikolaisen.

Les forrige sak:
DALFØREPATRULJEN: Henrik Kraft (18) og Mats Maalø (18) er over halvveis i sommerjobben med å rydde avfall og søppel i Stjørdal og Meråker hele juli måned. Arbeidsgiver er Naturvernforbundet i de to kommunene. Rundt om på leting benytter de en elektrisk drevet varebil fra Kristoffersen Bil. Morten Harper (bak) registrerer at tiltaket blir lagt merke til også nasjonalt.
I sommer har de vært på jakt etter avfall

18-åringene Henrik Kraft og Mats Maalø har sommerjobb i Dalførepatruljen

Close