4 °C Stjørdal, NO
03/03/2021

Maxus-endelig1
Header-Bingo-uten dato
SparHegra uke 08

– Derfor vil vi anbefale alle å ta vaksinen

Kommunen har lagt ut en video om spørsmål og svar rundt vaksineringen.

Lege ved luftveispoliklinikken i Stjørdal, Kristian Berg-Pettersen, har selv tatt koronavaksinen og forteller om hvordan dagene etterpå har vært. Skjermdump fra kommunens video.

Tirsdag formiddag la Stjørdal kommune ut en video om hvordan de ligger an med vaksineringen i kommunen. I videoen forklarte de hvordan vaksinen fungerer, og hva man kan forvente kan skje etter vaksinering.

I videoen svarer lege ved luftveispoliklinikken i Stjørdal, Kristian Berg-Pettersen, og helsesykepleier og vaksinekordinator i Stjørdal kommune, Stina Mostervik, på ulike spørsmål vedrørende vaksinen.

Berg-Pettersen svarer på spørsmål rundt selve vaksinen og hvordan dagene etter vaksinasjonen kan føles, mens Mostervik gir informasjon om hvordan kommunen ligger an i vaksineringen av innbyggerne.

Influensalignende symptomer er vanlig

Berg-Pettersen forteller at dager etter han tok vaksinen opplevde han smerter rundt der han ble stukket og hodepine. Videre forklarer han at symptomer som feber, vondt i kroppen, leddsmerter og andre influensalignende symptomer, er helt vanlig.

– Når man får vaksinen setter kroppen i gang en immunreaksjon, og derfor får vi bivirkningene. Kroppen lærer å kjenne igjen viruset, slik at neste gang, når man får det ordentlige viruset, kjenner kroppen det igjen og kan bekjempe det før man blir virkelig syk, sier Berg-Pettersen.

Berg-Pettersen forteller at vaksinen han tok har blitt testet i en studie med over 40.000 deltakere. Halvparten av deltakerne fikk vaksinen, mens den andre halvdelen fikk saltvann. Av de som fikk saltvann var det 168 personer som ble smittet med korona etter de kom ut i oppfølgingsperioden. Blant de som fikk vaksinen var det åtte som fikk viruset etterpå.

Flere spørsmål

Berg-Pettersen sier det er mye de ikke vet om vaksinen enda. Om den gir langvarige bivirkninger, om smittefare etter vaksinering, og når man kan gå tilbake til å leve normalt.

– Det neste året vil vi få svar på mange spørsmål, men det vi allerede vet er at sykdommen Covid-19 kan gi alvorlige konsekvenser for enkelte. Konsekvenser i form av alvorlig sykdom i akuttfasen, og mange opplever å få bivirkninger i form av tungpust, slapphet og slitenhet over lang tid etter de er ferdig med sykdommen, sier Berg-Pettersen.

– Derfor vil vi anbefale alle å ta vaksinen. Spesielt de som er i risikosonen, men også de unge.

Begynt å vaksinere de eldste i kommunen

Mostervik fortsetter videoen med å fortelle om hvordan kommunen ligger an med vaksineringen. De har begynt å kontakte de i aldersgruppen 85 og eldre som har tjenester fra kommunen, da de er de mest sårbare og må prioriteres.

Hun forteller at alle i målgruppen vil bli oppringt av personale fra kommunen. Videre ber hun venner og pårørende være på vakt og sjekke om pasientene har mottatt beskjed fra kommunen om time, og være behjelpelig med transport til vaksinasjonsstedet.

Les også: Startet vaksineringen av hjemmeboende pasienter

Mostervik oppfordrer innbyggere til å besøke hjemmesiden til kommunen dersom man har spørsmål.

– Der er det mye informasjon om vaksineringen og telefonnummeret til vaksinetelefonen. Det er det samme nummeret som koronatelefonen, så den er det bare å ta kontakt på, sier Mostervik.

Les forrige sak:
Skled ut på hovedveien

Politiet har funnet ut hendelsesforløpet i trafikkulykken

Close