5 °C Stjørdal, NO
26/05/2019

Det blide Thailand

 

Smaken av chili, sitrongress og ingefær river i ganen mens munnen fylles med Tom Yum. En av Thailands tradisjonsrike og populære retter.

 

THAILAND. En reise til Thailand er en reise i gastronomiske nytelser, strender og et folk som lever opp til myten om ”Smilets land”. Pluss på med rimelig shopping, og du har alle ingredienser for en vellykket ferie.

Reisemålene i Thailand er mange, og charterselskapene dekker de mest populære. Ønsker du derimot kritthvite og folketomme strender må du bevege deg unna de oppkjørte turiststiene.  Ko Kood er et av stedene som fremdeles har en eventyrlig ro og uberørt natur.

Coop Storlien artikkelnivå

Turistene skryter uhemmet av oppholdet i landet, og mange kommer tilbake år etter år.  Thailand som turistmål var langt nede etter tsunamien som herjet landet jula 2004, men takket være en kraftinnsats ble turismen gjenoppbygd på kort tid.

Det gode liv
Thailand er også kontrastenes land. På dagtid fylles strendene av barnefamilier og solhungrige europeere. Bølgene slår innover stranden, og river med seg et sandslott i på veien. Ivrige menn setter fart på vannscooterne og føler seg som tenåringer igjen med litt fart og hestekrefter mellom bena. En mor nyter datterens formiddagslur i skyggen til egentid og en god bok, mens en kokosnøtt sørger for påfyll av væske.

80 prosent av thailenderne driver egen bedrift. Arbeidsdagene strekker seg gjerne fra tidlig morgen til sene kvelder. Mange har kommet til turiststedene fra landsbyer andre steder i landet. Barn er igjen hos besteforeldre mens mor forsøker å tjene nok til å forsørge både seg selv og de som er igjen i landsbyen. Her er det ikke mulig å oppsøke NAV for de som ikke har jobb eller inntekt.  

Innimellom late timer på stranden, vrimler det av muligheter for å få knadd stive muskler. – Massasje, madame? Vi takker ja, og en time senere har nakke, føtter, skuldre og hender blitt behandlet etter alle kunstens regler. Vi føler oss ti år yngre og med en pris på ca 60 kroner for en time blir massasje en fast kveldsrutine.

Gledespiker

På nettene våkner barene til liv. Hel og halvgamle hvite menn nipper til ølen eller paraplydrinkene sine mens de underholdes av pene, purunge thailandske piker med lårkorte skjørt. De har ofte et påklistret, sensuelt og forlokkende smil som gjør at mennene tror akkurat han er den spesielt utvalgte.

Noen steder er ”verdens eldste yrke” mer synlig enn andre. I Pattaya går du ikke mange meterne før du har lagt merke til flere par hvor mannen er i sekstiårene, gjerne litt overvektig, og med en nydelig pike på 20 år i armene. Når vi spør kvinnene hva som er viktig hos en mann er svarene entydige; velordnet liv og godt hjerte. Høy alder er uvesentlig.

Ting å gjøre
For de fleste er sol og bading viktige ingredienser i en vellykket ferie. Men Thailand har mye mer å by på. På hvert gatehjørne finner du små turistbyråer som selger ulike utflukter og severdigheter. Jean har startet for seg selv i Kamala for bare to måneder siden, og smiler bredt når hun forteller om de ulike mulighetene på gebrokkent engelsk. Der ordene ikke strekker til hjelper Mike fra skredder butikken til. James Bond Island, Phi Phi Island, Fantaseashow, snorkle,- og dykke turer, rafting, apeshow, elefantridning, krokodillefarmer og  jungelturer. Bare tid og feriebudsjett begrenser hva du kan delta på. Fra strendene kan du leie scootere, henge på tube eller en banan etter speedbåt. For de som vil utforske kysten kan de leie egen longtailbåt som frakter deg til strender du bare når sjøveien.
For de sportsinteresserte er en kveld på thaiboxing en innføring i thailands kultur, akrobatikk, smidighet og råskap. Med dundrende musikk starter de gjerne med yngre klasser før de beste avslutter og sender tilskuerne ut i natten med hjertebank og en annerledes sportsopplevelse.

Bangkok:

Turistmålene er i hovedsak konsentrert rundt Hua Hin, Thailandbukten, Pattaya, Phuket og Krabi områdene, det sydlige Thailand.  Hvert område appellerer til mennesker med ulike behov.

Bangkok er en hektisk og travel storby. Spennende for noen dager, og med mange muligheter og severdigheter. Hvis du først lander i Bangkok er det vel verdt å bruke noen dager her før du reiser videre.  I kort avstand fra Bangkok er det mange hyggelige steder å besøke. Et av de er Khao Yai, Thailands eldste nasjonalpark. 20 mil nordøst for Bangkok kan du oppleve tett jungel og stepper med eksotiske dyr som krokodille, pytonslange, tiger, elefanter og aper. En litt annen opplevelse enn paradisiske øyer og strender.

Pattaya:

Pattaya domineres av voksne, og særlig menn som reiser alene eller med kamerater på jakt etter nyvunnen ungdom i form av unge jenter. Det er forsøkt ryddet opp i sexindustrien. Men selv om prostitusjon er forbudt ved lov, er oppfinnsomheten og variantene høyst levende. Pattaya har mange nordmenn som bor der mer eller mindre fast. Noen har etablert virksomhet i form av restauranter, kafeer eller barer. Andre nyter de helsemessige fordelene av klimaet. Det vil nok fremdeles ta tid før barnefamiliene ser på Pattaya som sitt foretrukne feriemål i Thailand. Selv om tennisbaner, gokart, gode shoppingmuligheter og golfbaner også er en del av Pattaya.

Phuket:

Karon, Kata, Patong, Surin, Kamala; i Phuket ligger strendene og hotellene som perler på en snor. Kamala er et litt roligere, og mindre sted mens Patong byr på fest og natteliv. Kata er et populært område for barnefamilier mens Karon strekker seg utover mot Kata og snart er stedene smeltet sammen. En times tid på lokalbuss gir en autentisk følelelse av dagliglivet og bringer deg til Phuket sentrum eller Phuket sitt største shoppingsenter; Central Festivial.

Khao Lak:

En liten time nord for Phuket ligger idylliske Khao Lak. Med sine lange strender og rolige atmosfære et yndet turistmål, uten å være så hektisk som Phuket. Khao Lak er litt som Phuket for 20 år siden. Her får du regnskog, øyer, templer og gode dykker muligheter. På Khao Lak er det noe for alle.

Krabi:

Området har en storslått natur med høye fjelløyer på opptil 300 meter. En symfoni av jungler og papaya, kritthvite strender og kokospalmer. Herfra søkermange til de berømte Phi Phi øyene. Fjellklatrere fra hele verden tar på seg ryggsekken og reiser hit.

Mat
Lunsjen nytes fra en av de mange transportable kjøkkenene. Med en moped fraktes mat, grill og drikke til egnet folkemengde. Her får du en velsmakende lunsj bestående av kyllingvinger, stekt ris og grønnsaker for en pris som knapt hadde holdt til en halvliter pepsi hjemme.

Det thailandske kjøkkenet er velsmakende og spennende. På to uker opplevde vi ikke et dårlig måltid. Smakene av sitrongress, ingefær og andre krydder skaper henrykt nytelse og stekte pannekaker med ananas blir fast dessert. Til frokost smiler vi begeistret over fersk oppskåret papaya, melon og ananas. Frukten smaker bedre her, og det føles naturlig sunt å starte dagen med frukt og grønnsaker. Det er i det hele tatt enkelt å spise sunt i Thailand hvis du vil. Ferske grønnsaker er en naturlig del av de fleste retter, og fersk frukt obligatorisk til frokost.
Det er også mulig å utfordre seg selv med å delta på kokkekurs i regi av thailandske restauranter.  Thailandsk mat er grunn god nok til å besøke landet, ja, til og med flytte dit vil mange si.

 

Gatebildet er fullt av mopeder. Det er kun påbudt med hjelm for føreren, og det er et vanlig syn å se unger og andre familiemedlemmer uten hjelm.

Les forrige sak:
Trendy interiør

  En av butikkene som har opplevd stor respons ved MalvikSenter […]

Close