4 °C Stjørdal, NO
27/10/2020

– Det er en ære å få stille ut på Nasjonalmuseet

Kenn-Ole Moen vil bruke sin kunst til å sette fokus på psykiske lidelser

TIL ÅPNING: Denne skulpturen skal Kenn-Ole Moen vise frem under åpningsutstillingen til nye Nasjonalmuseet i Oslo neste år. TIL ÅPNING: Denne skulpturen skal Kenn-Ole Moen vise frem under åpningsutstillingen til nye Nasjonalmuseet i Oslo neste år.

Kenn-Ole Moen ønsker gjennom kunsten å sette fokus på mennesker som sliter med psykiske lidelser. Nå skal han vise frem en marmorskulptur på åpningsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet i Oslo.

Det er ikke tilfeldig at skulpturen som i 2021 skal utstilles på det nye Nasjonalmuseet i Oslo heter «In Memory of Francesca from Scotland and David from England». David var Moens søskenbarn, og Francesca var søsteren til hans sønns kone. Begge døde på grunn av alvorlige psykiske lidelser.

– Jeg opplevde en situasjon hvor jeg mistet to nære medmennesker med kort mellomrom av psykiske årsaker. Det er drastisk og jeg ble skjelven og redd, ettersom vi alle har med oss en bagasje gjennom livet, sier 66-åringen.

Han håper gjennom kunsten å bidra til økt fokus rundt mennesker som sliter med psykiske lidelser i hverdagen.

– Målet mitt som kunstner er å undersøke menneskets tilstand. Det interesserer meg hvordan vi opplever menneskeverd og verdi i samfunnet og i oss selv. Det er viktig med høyere grad av bevissthet rundt hva vi har med oss av tanker og verdier, sier han.

RÅVARER: Kenn-Ole Moen bruker marmor fra Fauske til sine skulpturer.
RÅVARER: Kenn-Ole Moen bruker marmor fra Fauske til sine skulpturer.
Bruker Fauske-marmor

Moen har bodd store deler av sitt liv i Fauske, som er sentrum for marmor i Nordland. Og Nordland er sentrum for marmor i Norge.

– Jeg ønsker å utforske norsk marmor med det fargebildet og den strukturen denne har. Marmor fra Fauske har blitt mye brukt i bygninger både nasjonalt og internasjonalt, blant annet Oslo rådhus og Nidarosdomen. For meg er det som å gå tilbake til røttene, sier han.

I og utenfor verkstedet ved Mæle gård i Stjørdal ligger det tonnevis med marmor. Nå jobber han med en stor skulptur som skal settes opp på en åker like ved gårdsbygningene.

– Den er laget i rosemarmor fra Fauske, som er unik i verden, sier Moen, som sammen med kona Kitty Holen flyttet til Prestmoen i 2019 fra Mosjøen for å komme nærmere barna som bor i Trondheim og på Hamar.

UNIKT MATERIALE: Rosemarmor finnes kun i Fauske og er derfor helt unik i verdenssammenheng.
UNIKT MATERIALE: Rosemarmor finnes kun i Fauske og er derfor helt unik i verdenssammenheng.
– En anerkjennelse

Nå gleder han seg til å vise frem skulpturen i Oslo.

– Det er en ære å få stille ut skulpturen på Nasjonalmuseet og jeg ble kjempeglad da jeg fikk beskjeden. Det er en anerkjennelse, sier han.

I forbindelse med åpningen av det nye Nasjonalmuseet søkte de denne ganger lenger ut enn det faste etablissementet som vanligvis får antatt sine kunstverk.

– De fleste kjente kunstnere bor i Oslo, mens de fleste kunstnere bor rundt om i landet. Denne gangen ønsket de å gå bredere ut og se hva som befinner seg utenfor Oslo. De reiste rundt og de laget og startet en åpen innsending via nettet. Jeg sendte inn tre skulpturer, hvorav den ene ble antatt, sier han.

Vil gjerne stille ut lokalt

Moen håper også lokale kunstforeninger eller gallerister i Stjørdal og fra nabokommunene ønsker å stille frem hans skulpturer.

– Jeg skal ha en separatutstilling her på Mæle gård i 2021, men vil gjerne høre om det er andre som vil stille ut mine marmorskulpturer. I så fall er det bare å ta kontakt, sier han.

Les forrige sak:
Vant pris i 2017 – nå kan radiokanalen igjen vinne

Er nominert i to kategorier

Close