11 °C Stjørdal, NO
20/09/2020

– Det er fint å kunne møte kundene igjen

Det er mange fargerike blomster å velge blant hos Sandberg Gartneri på Skatval

- VELKOMMEN: Røde eller litt rosa farger på blomstene. Det meste greier Sandberg Gartneri å dyrke frem på Skatval. Marthe Holmen og Lars Mæhre ønsker velkommen til blomsterutsalget. – VELKOMMEN: Røde eller litt rosa farger på blomstene. Det meste greier Sandberg Gartneri å dyrke frem på Skatval. Marthe Holmen og Lars Mæhre ønsker velkommen til blomsterutsalget.

Det er mange fargerike blomster å velge blant hos Sandberg Gartneri. På tross av kaldt vær står blomstene lunt og venter på nye eiere. Nå ser temperaturene ut til å kunne bli bedre for plantene også utendørs.

Mai måned sine første uker har salget av blomster sakte skutt fart også hos Sandberg Gartneri. Mot Røkke, langs Rykkjasvegen på Skatval er det nå åpne dører i veksthuset. Innehaverne Aud og Lars Mæhre startet allerede i januar med påfylling av jord i pottene. Nå vises de flotte resultatene etter at plantene har blitt til salgsklare blomster.

SOMMERBLOMSTER: Stort utvalg i vår- og sommerblomster fra gartneriet hos Aud og Lars Mæhre.
SOMMERBLOMSTER: Stort utvalg i vår- og sommerblomster fra gartneriet hos Aud og Lars Mæhre.
Har savnet kundene

– Nå er det fint å kunne møte kundene igjen i veksthuset. Etter mange restriksjoner tar vi videre forholdsregler med pleksiglass og håndhygiene. Salget er godt i gang allerede sier Lars Mæhre. Nå står vår- og sommerblomstene enkeltvis eller i ampler, klare for nye eiere. Det er flere sorter å velge blant.

– Vi har nå geranium og petunia, sorten bidens har blitt populær de senere årene i likhet med spanske margeritter. Solknapp er også en favoritt med sine små, gule blomster. Petunia er en blomst som gjerne krever litt ekstra vann, men pass på jevnlig vanning og gi gjerne blomstene litt næring underveis i veksten. De skal ikke stå for mørkt, for blomsterplanter vil ha lys, sier Lars Mæhre som virkelig har erfaring med denne form for dyrking. De siste seks sesongene har paret Mæhre hatt god hjelp av gartneriarbeider Marthe Holmen.

Hos Sandberg Gartneri finnes ingen snarveier til resultatene. Blomstene dyrkes frem fra små planter og «trimmes litt» underveis i veksten. Marthe Holmen studerer gartnerfaget på Vea i Moelv. Hun utdanner seg innen faget og har høstet mye erfaring allerede. For seks år siden etter folkehøgskole startet hun i veksthuset hos Aud og Lars Mæhre.

GRØNNE FINGRE: De er eksperter på dyrking av mange sorter blomster. Lars Mæhre og Marthe Holmen er i gang med salget hos Sandberg Gartneri mot Røkke på skatval.
GRØNNE FINGRE: De er eksperter på dyrking av mange sorter blomster. Lars Mæhre og Marthe Holmen er i gang med salget hos Sandberg Gartneri mot Røkke på skatval.
Stortrives

– Jeg stortrives med å arbeide i veksthus blant blomstene. Det er alltid noe nytt å lære og ingen dag er lik i dette yrket. Det er motivasjon i seg selv å oppleve plantene vokse og blomstre. Jeg har deltatt det meste av tiden for å skape de ferdige blomstene, sier Marthe Holmen som kan vise til praksisplass både hos Hammer planteskole og Sandberg Gartneri.

– Hvilke tips om vedlikehold av plantene kan dere gi kundene?

– Overgangen mot varmere vær bør resultere i overvåkenhet i tilfelle frost eller kulde. Legg aldri plast over plantene, men tøy, som en gardin eller lignende. Sett de gjerne inn mot yttervegg om natten, der er det lunere. Ikke vann for mye og kjenn gjerne på vekten av planten for å sjekke mot uttørking. Vi har salg av riktig plantejord, bark og gjødsel hos oss. Pass på at ampler er store nok for planten i forhold til uttørking, sier Lars og Marthe. Trenden er at publikum etterspør større planter. Da følger også forpliktelsen med riktig vanning, etter som større planter krever mer vann.

Les forrige sak:
Det blir ei lekker langhelg

Aller best vær blir det på fredag

Close