2 °C Stjørdal, NO
26/10/2021

Spar Hegra uke 43
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

– Det er nesten slutt på at det bygges tradisjonelle hytter

Hytteeiere vil ha naturen inn i stuen

Lagersjef Bjørn Arne Stokke (t.v.) og avdelingsleder Bjørn Kristoffersen ved Tore Ligaard AS kan tilby mange vinduer i standardutførelse fra lager. Lagersjef Bjørn Arne Stokke (t.v.) og avdelingsleder Bjørn Kristoffersen ved Tore Ligaard AS kan tilby mange vinduer i standardutførelse fra lager.

En hytte har ofte samme kvalitet som boplassen, og noen ganger er standarden høyere på fritidsboligen. Kvalitet på glass gjør at isolasjonen ikke svekkes nevneverdig med utstrakt bruk.

Av Arne Brunes

Nå er det snart bare fantasien som begrenser hvor det brukes. Hovedpoenget er at hytteeierne ønsker å ha naturen nærmest inn på stuegulvet.

En tradisjonell hytte, spesielt på fjellet hadde mye vegg og lite vindu. Sjøhytter basert i hovedsak på sommerbruk kunne ha større glassflater. Isolasjonsevnen var trolig hovedgrunnen til at det var slik. De fleste liker å slippe mye lys inn. Leverandørene Tore Ligaard AS og Riis Glass og Metall AS kan bidra til at kunder får sine ønsker oppfylt. De to utfyller hverandre på en måte. Ligaard er vindusspesialisten og Riis tilpasser glass i alle sammenhenger, glass i rekkverk har blitt favoritt til mange.

Erik Knudsen ved Riis Glass og Metall sier det finnes uante muligheter til vegger for en innglasset veranda.
Erik Knudsen ved Riis Glass og Metall sier det finnes uante muligheter til vegger for en innglasset veranda.
Kvalitet er viktig

Neste år vil Tore Ligaard AS feire 60-årsjubileum. De fleste voksne i Stjørdal har en følelse av at de har vært der hele tiden. Bedriften tilpasser seg nye trender, og på hovedkontoret ved Ringbanen vil en rutinert arbeidsstokk bidra til å oppfylle kundens behov.

– Salget er både privat- og proffmarked. Nå leveres det nesten ikke umalte vinduer. Det er unntaksvis og bestillingsvare. Lagerføring er i hovedsak med hvite karmer og treverket er vakuumimpregnert. Valget av leverandører er i hovedvekt gjort på kvalitet og vi har tre hovedaktører, NorDan, Lillerønning og Røros, sier avdelingsleder Bjørn Kristoffersen, som har solid bakgrunn i byggebransjen.

Mange velger å bygge inn terrassen med glassvegger til en forlengelse av stua. (foto: Riis Glass og Metall)
Mange velger å bygge inn terrassen med glassvegger til en forlengelse av stua. (foto: Riis Glass og Metall)
Viser fram på Stordalen

Vinduer leveres vanligvis to- eller trelags. Mellom glassene er det gassfyll.

– Til nye bygg leveres det nesten ikke annet enn trelags. Med best mulig U-verdi kan vindusflater være en stor del av fasaden. Det er summen av isolasjonsverdi på vinduer og vegg som avgjør hvor stor andel som kan være glass. Vi er svært glade for å være leverandør til den nye turisthytta i Stordalshytta. Et utstillingsvindu mange vil få glede av, sier en tilfreds avdelingsleder.

Direkte levering

Når hytteeiere skifter vinduer blir det ofte at høyden økes. Dette for å få mer lys inn og naturen nærmest på stuebordet.

– Sprosser på den tradisjonelle måten var etter min mening for at det var vanskelig å oppnå god styrke på større glassflater. Nå leveres vanligvis med utenpåliggende sprosser og gjerne i tilnærmet vedlikeholdsfri kvalitet. Enkelte går allikevel for småruter, og nå er kitt erstattet med en slags acrylmasse, sier han.

Utfordringen med at fugler forsyner seg av kittet er dermed borte.

– Selv om vi har et stort lager med standardutførelser, går en stadig større andel direkte fra produsent til kunde. Med nye hytter er det nesten slutt på at det bygges tradisjonelt og det er mer likt enebolig. Glassflatene går ofte fra møne til gulv på siden der lysinnslaget er størst, sier Kristoffersen.

Det ligger noen år mellom det umalte hyttevinduet Bjørn Kristoffersen (t.v.) og Bjørn Arne Stokke holder, og det store fastkarmvinduet som gjerne sitter i fasaden på dagens hytter.
Det ligger noen år mellom det umalte hyttevinduet Bjørn Kristoffersen (t.v.) og Bjørn Arne Stokke holder, og det store fastkarmvinduet som gjerne sitter i fasaden på dagens hytter.
Tilpasser kundens behov

For å få ønsket utsikt innenfra står ofte et rekkverk i veien. Glassrekkverk har blitt stadig mer i tiden på hytter og hus. Ved Riis Glass og Metall på Tangen i Stjørdal er det mulig å få skreddersydd det som ønskes.

– Forespørslene er jevnt god. Vi produserer selv og kan imøtekomme kundens ønsker. Et fortrinn vi har i forhold til leverandører med standardutførelser. Prismessig er vi også konkurransedyktig, sier avdelingsleder i Stjørdal, Erik Knudsen.

Avdelingen i Stjørdal ble etablert i 2016. Knudsen jobbet i Riis Glass i 15 år på 1980-90 tallet, og har nå kommet tilbake i bransjen.

Mange løsninger

Alt firmaet leverer av rekkverk er testet og godkjent. Mange utførelser er beskrevet av arkitekt.

– I hyttemarkedet leverer vi en del som ligger utenfor standarden og størst andel til fjellhytter. Alt er mulig, det handler bare om fantasi og lommebok. Noen ønsker innslag med frostet glass. Vi kan tilby lys i håndløperen på rekkverk. Utførelse kan være veldig fleksibelt, sier Knudsen, og viser forskjellige alternativ med glassrekkverk.

Om lag ti prosent av leveringsvolumet til firmaet går til hyttemarkedet, og det er økende.

Erik Knudsen, avdelingsleder i Riis Glass og Metall, kan tilby mange utførelser av rekkverk tilpasset kundens behov.
Erik Knudsen, avdelingsleder i Riis Glass og Metall, kan tilby mange utførelser av rekkverk tilpasset kundens behov.
Slipper myggen

Mange glasser inn verandaen for å gjøre innerommet større. Riis Glass og Metall skreddersyr løsninger for å åpne opp glassvegger hvis det er ønskelig.

– Vi merker at et moment er det å ha følelsen av å sitte ute og samtidig slippe myggen. Den kan ødelegge flotte sommerkvelder, sier Knudsen.

Selv om glass i hovedsak ligger i fasade, blir det i stadig større utstrekning brukt innvendig.

Bedriften leverer blant annet glassrekkverk til Tydal trappefabrikk.

Leverer ferdig montert

Om ønske er nytt rekkverk eller annen utførelse i glass er fagfolkene ved avdelingen i Stjørdal behjelpelige.

– Det er fint for kundene at produsent er i nærheten. Det er også en fordel om det skulle oppstå noe. Vi regner med en leveringstid på om lag to uker, eller så raskt vi kan få det til. Nevenyttige kunder kan ofte montere selv, men vanligvis så monterer vi. Vi er fire ansatte i Stjørdal og i travle perioder kan det hende at alle er ute på oppdrag samtidig, sier daglig leder.

Les forrige sak:
Brua over jernbanen i Kopperå vil bli en av tre nye bruer over jernbanelinja i Meråker. (Foto: Saksfremlegg Meråker kommune).
Bygger tre nye bruer

Vil koste kommunen fem millioner kroner

Close