10 °C Stjørdal, NO
19/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 24

– Det har ikke vært noen enkel avgjørelse

Skjelstadmark bedehus legges nå ut for salg

Håkon Sørhald (t.v.) og Per Fedje synes det er vemodig at bedehuset nå skal selges. Håkon Sørhald (t.v.) og Per Fedje synes det er vemodig at bedehuset nå skal selges.

Skjelstadmark bedehus legges nå ut til salgs, og det har vært en vanskelig prosess for dem som var med å bygge det flotte bedehuset i 1982.

– For dem har vært med å bygge bedehuset og har hjulpet til i alle år, er det vondt. Det har ikke vært noen enkel avgjørelse å legge bedehuset ut for salg, men vi har snakket om det i et par år, sier Håkon Sørhald og Per Fedje, henholdsvis leder og sekretær i styret for Skjelstadmark bedehus.

– Nesten ikke utleie

Det var tidlig på 1980-tallet ildsjelene i bygda bestemte seg for å bygge nytt bedehus. Det gamle fra 1938 hadde sett sine beste dager, og innsatsviljen var stor fra innbyggerne i Skjelstadmarka. Etter hvert har bruken av bedehuset gått kraftig ned.

– I fjor hadde vi nesten ikke utleie til minnesamvær, dåpsselskaper eller konfirmasjoner. Vi hadde utleie nå sist helg, men totakt sett er det for lite. Når jeg summerer regnskapet viser det minustall, sier kasserer Fedje.

Siste utvei

Begge synes det er trist at bygget på over 450 kvadratmeter bruksareal ikke kan være mer til nytte for innbyggerne.

– Styret består av oss to og to-tre til, som alle er i 80-90-årsalderen. Vi har ikke lenger mulighet til å drive huset videre, og skape nok aktivitet som generer inntekter, sier Sørhald.

I dag finnes det en fast leietager i bygget. Bygdekvinnelaget leier kjelleren, og bidrar dermed til å dekke noen av driftskostnadene.

– Vi annonserte i menighetsbladet etter folk som kunne tenke seg å bidra i driften av bedehuset, men vi fikk ikke en eneste telefon. Å selge er siste utvei, sier han, og presiserer at de har opplevd stor støtte når de har hatt behov for hjelp til vedlikehold.

– Vi måtte skifte bordkledning på den ene veggen for fem-seks år siden, og da tok noen kontakt og gjorde hele jobbet uten at det kostet oss noe, sier Fedje.

Koster 1,8 millioner

Nå håper duoen at nye eiere kan bidra til å skape aktivitet i bygget, som står på en 1,2 mål stor tomt og har en pris på snaue 1,8 millioner kroner.  Det er Welde og Valstad Eiendomsmegling som står for salget.

Selv om det ikke er en enbolig i dag, er det fullt mulig å endre bygget slik at det blir beboelig.

– Bedehuset er i alminnelig god stand. For å endre det til enebolig må man legge i noen kroner, men man kommer langt med en million. De som tar over kan fortsatt leie ut kjelleren. Vi håper det er interesse for bygget, og at noen kan ta det i bruk til et eller annet. Det hadde vært ekstra hyggelig om noen lokale kunne kjøpt det, sier Sørhald og Fedje.

Megler Henrik Valstad sier skal være en grei sak å søke bruksendring til enebolig om noen ønsker det.

– Da må de en tur innom kommunen, men det skal ikke være noe i veien for det. Når det gjelder målgruppe, søker vi bredt ut i markedet. Bedehuset kan både brukes til næring, enebolig eller forsamlingshus for den del, sier han.

Det er Misjonssambandet, Misjonsselskapet og Normisjonen som står som eiere av bygget.

Les forrige sak:
Lappet igjen de verste hullene

Lettere å kjøre på parkeringsplassen

Close