5 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

– Det kjennes både uverdig og kjølig

Da Toves mor skulle begraves kunne ingen grave grava på kirkegården

EKSTRA TUNGT: Tove Ringen innrømmer at det var ekstra tungt at de ikke fikk «fullføre» begravelsen på tirsdag. Nå er hun glad for at hun tok turen tilbake til hjembygda tre dager etterpå. EKSTRA TUNGT: Tove Ringen innrømmer at det var ekstra tungt at de ikke fikk «fullføre» begravelsen på tirsdag. Nå er hun glad for at hun tok turen tilbake til hjembygda tre dager etterpå.

– Det kjennes både uverdig og kjølig, synes Tove Ringen. Da hennes mor skulle begraves var det ikke mulig å få noen til å grave grava på kirkegården. Dermed ble hun gravlagt først tre dager etter seremonien.

Den 10. januar i år døde faren til Tove og Unni Ringen. Helge Ringen ble nesten 93 år. Drøyt åtte måneder senere, 21. september, døde deres mor Bodil. Hun ble 90 år. Men den siste avskjeden ble ikke helt som de to døtrene ønsket seg.

– Det ble litt uverdig. Det føltes slett ikke godt, sier Tove Ringen.

Langt unna Meråker

Det er fredag ettermiddag når vi møter henne. Hun har nettopp vært på Meråker kirkegård og tatt den siste avskjed med sin 90 år gamle mor. Det skjedde tre dager etter den ordinære begravelsen.

– I Meråker er det sagt at tirsdager og fredager er de foretrukne dagene for begravelser. Av praktiske årsaker, hele vår familie er bosatt et stykke unna Meråker, ønsket vi begravelse med minnestund i kapellet ved helsetunet tirsdag 29. september. Men da viste det seg at alle som kunne grave på kirkegården hadde ferie. Samtidig. Derfor ble det bare med seremonien i kapellet på helsetunet. Forresten en seremoni som ble veldig fin, ikke minst takket være prest Tormod Høyem og Renate Berg og hennes kolleger i Berg Begravelsesbyrå, forteller Tove Ringen.

Sterke følelser

Tirsdag kveld skulle Ringen og familien kjøre tilbake til Mosjøen der de bor, men da dukket det opp mange sterke følelser i datteren.

– Den dagen fikk vi ikke tatt en ordentlig avskjed med mamma. Kisten ble trillet tilbake til oppbevaring og skulle senkes senere. Da det ble klart at det ble grav og kistenedsettelse på fredag måtte jeg bare kjøre tilbake til Meråker for å være med på det, sier Tove Ringen.

- Den dagen fikk vi ikke tatt en ordentlig avskjed med mamma. Kisten ble trillet tilbake til oppbevaring og skulle senkes senere, sier Tove Ringen.
– Den dagen fikk vi ikke tatt en ordentlig avskjed med mamma. Kisten ble trillet tilbake til oppbevaring og skulle senkes senere, sier Tove Ringen.
 Få hadde anledning begge dagene

Tove og størsteparten av hennes familie bor i Mosjøen-området, mens søster Unni og store deler av hennes familie bor i Gjøvik og Gausdal. Ettersom alle de nærmeste var til stede under seremonien ved helsetunet tirsdag var det ikke alle som hadde anledning til å være med da kisten ble senket i jorda fredag.

– Heldigvis kunne vi være 20 under seremonien ved helsetunet, mens vi var bare sju til stede på kirkegården. Det var bare jeg, noen av mine søskenbarn, en venninne og en god nabo til mamma og pappa som var med på det. Årsaken til at vi var såpass få på fredag var først og fremst at det ikke er enkelt for alle å få fri to dager til samme begravelse. Samtidig er det mange som bor temmelig langt unna Meråker, forteller Tove Ringen.

Lanserte flere muligheter

Hun kjenner på en dobbel, for ikke å si trippel, sorg etter morens død. I løpet av året har hun mistet begge sine foreldre, og attpåtil fikk hun en dårlig opplevelse med den siste avskjeden.

– Jeg klandrer ikke de som hadde fått fri, men jeg synes det er dårlig at kirkekontoret ikke kunne komme oss i møte. Særlig når de selv sier at tirsdager og fredager er de foretrukne dagene for begravelser i bygda, og vi valgte oss en tirsdag. Både presten og begravelsesbyrået kom med mange hjelpsomme og gode forslag for hvordan det kunne gjennomføres en full begravelse på den dagen vi pårørende ønsket. Men de nådde ikke fram med noen av disse forslagene, sier Tove Ringen.

Jeg synes det er dårlig at kirkekontoret ikke kunne komme oss i møte

Fikk fred i sjelen

Tanken var at selve kistenedsettelsen skulle foregå uten noen av de nærmeste til stede tre dager etter seremonien. I ettertid er hun imidlertid veldig glad for at hun tok nok en tur fra Mosjøen til Meråker.

– Jeg tror ikke jeg hadde fått fred i sjelen om jeg ikke hadde gjort det. Så nå er jeg iallfall fornøyd med at jeg gjorde det, sier en følelsesladet Ringen.

– Vi hadde ikke mulighet

Kirkeverge i Meråker, Solveig Madslangrud, mener løsningen om å arrangere begravelse en dag og kistenedsettelse en annen ble akseptert av de pårørende.

– Normalt foregår begavelsene på tirsdag og fredager, men akkurat denne tirsdagen hadde vi ikke mulighet og vi ga beskjed til byrået om det. Det ble gitt tilbud om å arrangere begravelsen en annen dag, sier hun.

Ifølge Madslangrud hadde kirken verken folk eller prester til stede den aktuelle dagen.

– Det er ikke hver dag vi har mulighet til å arrangere begravelser, sier hun.

– Er dette noe pårørende i Meråker må påregne?

– At man ikke kan få den dagen man ønsker er ikke noe spesielt for Meråker. At kistenedsettelsen blir noen dager senere er ikke ofte vi har, men selvfølgelig kan det skje. Vi prøver å få det til på samme dag, men urnenedsettelser skjer også på andre dager, sier hun.

– Synes dere løsningen som ble valgt og gitt er god nok?

– Det må nesten de pårørende vurdere, men vi oppfattet det som om at det var greit.

Madslangrud var kjent med initiativet til andre løsninger, som blant annet gikk ut på å skaffe en annen person til å grave.

– Det ble antydet, men vi har folk som graver og leier ikke inn andre fra andre plasser. Det var ikke aktuelt.

– Forstår dere at de pårørende reagerer?

– Det kan jeg forstå, men som sagt oppfattet jeg at det var greit å gjøre det slik. Hvis de pårørende oppfatter det som trasig, så beklager vi det, sier Madslangrud.

Les forrige sak:
Kjente kunstsamleren, så fikk hun mulighet til å kjøpe ett av hans bilder

- Jeg fant ut at jeg måtte være kjapt ute hvis jeg skulle kjøpe

Close