7 °C Stjørdal, NO
26/09/2020

– Det nytter å sortere

På Frosta gjenvinningsstasjon kommer det daglig flere hundre biler med avfall

- DET NYTTER Å SORTERE: - For samfunnet er det bra at materialer kan gjenvinnes, sier de vi møtte på Frosta gjenvinningsstasjon. Fra venstre: Sander Ferstad Furan, Tor Arve Furan, Otto Bjerkan og ansatt på mottaket Bjørn Balstad. – DET NYTTER Å SORTERE: – For samfunnet er det bra at materialer kan gjenvinnes, sier de vi møtte på Frosta gjenvinningsstasjon. Fra venstre: Sander Ferstad Furan, Tor Arve Furan, Otto Bjerkan og ansatt på mottaket Bjørn Balstad.

På Frosta gjenvinningsstasjon fylles konteinere opp med sortert avfall. Det som leveres er ikke ubrukelig søppel. Rundt 70 prosent av materialet gjenvinnes.

De ansatte på gjenvinningsstasjonen synes brukere av mottaket generelt er flinke til å sortere avfallet. På toppen ovenfor Alstad sentrum på Frosta ligger mottaksstasjonen på et industriområde. Her arbeider Bjørn Balstad (69) etter en tilbakelagt jobb hos NSB på Marienborg i Trondheim.

– Det ble over 40 år med reparasjon og vedlikehold av togsett. Nå nyter jeg pensjonistjobben her på gjenvinningsstasjonen hvor jeg trives godt, sier Bjørn Balstad. Han assisterer gjerne privatpersoner og bedriftskunder som skal kvitte seg med avfall. Det gjelder da å sortere etter såkalte fraksjoner i utplasserte konteinere. For noen er dette fortsatt en læringsprosess før rutinene sitter.

SIKRER ELEKTRISK AVFALL: Elektrisk materiell står alltid under tak i konteiner. Fukt og korrosjon kan svekke kvaliteten på materialene som kan brukes på nytt. Bjørn Balstad assisterer gjerne brukerne på gjenvinningsstasjonen.
SIKRER ELEKTRISK AVFALL: Elektrisk materiell står alltid under tak i konteiner. Fukt og korrosjon kan svekke kvaliteten på materialene som kan brukes på nytt. Bjørn Balstad assisterer gjerne brukerne på gjenvinningsstasjonen.

– Er folk flinke til å sortere avfall?

– Det kan være variasjoner i forhold til hvor bra det sorteres. Noen er også litt usikre på hva som skal i de ulike konteinere, men skilting gjør dette forholdsvis enkelt. Vi synes generelt det er litt synd at fullt brukbare hvitevarer kastes. Ofte kan dette skyldes generasjonsskifter eller opprydding i boliger etter dødsbo. Vi må formidle slikt materiell videre til godkjent mottak, sier Bjørn Balstad. Denne dagen har han besøk av sju år gamle Sander Ferstad Furan, som sammen med pappa Tor Arve Furan (39) leverer impregnert avkapp etter bygging av en terrasse.

– Vi vet at impregnert materiale skal i egen konteiner, sier de to som har kjørt helt fra Åsen for å levere fra egen henger. Otto Bjerkan (71) har tømt et hus etter generasjonsskifte, en kårbolig, og han har nærmest blitt «fast kunde» på mottaksstasjonen hos Bjørn Balstad. Noen er godt vant med sortering, andre må ha assistanse.

Sikrer avfall mot fuktskader

Blant elektrisk avfall finnes restprodukter som helst ikke skal utsettes for fukt eller korrosjon. Lamper, radioer, radiatorer, mikrobølgeovner, panelovner og mye annet elektrisk havner i nettingburene inne i en tørr konteiner.  Videre mottak av elektrisk avfall sorterer i stor grad dette for videre gjenvinning.

– Noe må nok sorteres i flere omganger, og etter hvert smeltes metallene og benyttes på nytt i andre sammenhenger, sier Bjørn Balstad som tilbyr et 20-talls ulike poster med mottak. Tidene med dumping på fyllplass, eller brenning på åkeren er over. Samfunnet har nytte av det meste som leveres til gjenvinning. Det er Westgaard på Stjørdal som henter fulle konteinere hos oss.

350 besøkende hver dag

– Videreselger dere noe av det som kastes her?

– På mottaket er det ikke utsalg av brukte gjenstander. De som skal finne brukte ting for salg, må nok på Mule, Sutterøy eller andre bruktutsalg sier Balstad. Det er renovasjonsavgiften som husstander og bedrifter betaler som dekker utgiftene med gjenbruksstasjonen. Ingen avgift betales ved levering på Frosta. Bjørn Balstad registrerer i gjennomsnitt 350 biler innom hver virkedag. Da utgjør «hyttefolk» på Frosta nesten halvparten av besøkene i sommerhalvåret.

Les forrige sak:
Rektor advarer mot sykkelhærverk

Frykter alvorlige konsekvenser

Close