-14 °C Stjørdal, NO
28/11/2021

– Det nytter ikke å gå rundt og bekymre seg

Livsglade Erling Wangberg fyller 100 år den 15. november

- Godt humør og bevegelse har alltid vært viktig, sier Erling Wangberg. 15. november fyller han 100 år. – Godt humør og bevegelse har alltid vært viktig, sier Erling Wangberg. 15. november fyller han 100 år.

Det går ikke en dag uten at Erling Wangberg mosjonerer. Ifølge mannen som snart fyller 100 år er oppskriften på et langt og friskt liv godt humør og fysisk aktivitet.

– Det handler om å være i bevegelse, det har jeg alltid vært opptatt av. Også må man ha godt humør. Det er det viktigste som er ved et menneske. Det nytter ikke å gå rundt og tenke, gruble og bekymre seg, slik mange i dagens samfunn gjør.

Dette sier Erling Wangberg som 15. november fyller 100 år. Han ble født på Frosta 15. november 1920, og er eldst i en søskenflokk på seks. Han forteller om en trygg og god oppvekst, og som 15-åring flyttet han hjemmefra for å jobbe.

– Da flyttet jeg til gården Skågset, hvor jeg jobbet på en revefarm. Der jobbet jeg i 2,5 år. Deretter reiste jeg til Rissa og jobbet for lensmann Krog, før jeg igjen reiste tilbake til Frosta og jobbet ved Vinge gård. Så kom jo krigen og jeg husker godt da flyene fløy over fjøset i 1940, sier Wangberg, som trekker frem en spesiell episode fra krigsårene.

- Jeg er ute og går hver eneste dag, og det blir gjerne flere kilometer. Man må ha mosjon, sier Wangberg.
– Jeg er ute og går hver eneste dag, og det blir gjerne flere kilometer. Man må ha mosjon, sier Wangberg.
«Du skal skytes»

– Jeg ble jo godt kjent med tyskerne, det var mange av dem på Frosta. En dag spurte jeg dem om jeg kunne få tak i ei flaske brennevin. Det var greit sa dem, om jeg kunne skaffe dem et halvt kilo smør, forteller Wangberg.

Til gjengjeld skulle han få en liter druebrennevin og en pakke tobakk.

– Dette brydde jeg meg ikke om, og tenkte ikke noe mer over det. Når høsten kom, møtte jeg tyskerne igjen. Vi satt og spiste kveldsmat, så banket det hardt på kjøkkendøra. «Du skal skytes, du kom ikke med smør», sa dem, og satte revolveren imot meg, og ba meg bli med ut. Så gikk vi ut på gården, hvor det var flere tyskere. De lurte på hvorfor jeg ikke kom med smør. «Jeg lover at dere skal få fem kilo smør til helgen», sa jeg. «Gut», sa de. Det var skremmende, men jeg tok det med fatning, sier han.

Med to hjemmelagde treningsmanualer holder Erling Wangberg seg i god form. Mosjon står på dagsplanen hver eneste dag.
Med to hjemmelagde treningsmanualer holder Erling Wangberg seg i god form. Mosjon står på dagsplanen hver eneste dag.
Telegrafverket

Midt i krigsperioden møtte han Edith Frengen, også hun fra Frosta. De giftet seg i 1946 og sammen fikk de tre barn. De flyttet til Stjørdal i 1952, og Wangberg hadde fått seg jobb i telegrafverket. Det skulle bli hans arbeidssted frem til han gikk av med pensjon i 1988.

– I 1956 bygde jeg huset i Skolegata, hvor jeg fortsatt bor i dag. Edith gikk bort i 1996, da ble jeg enkemann, sier 99-åringen.

Selv har Erling Wangberg vært heldig med helsa. På slutten av 90-tallet måtte han igjennom en hjerteoperasjon, og for tre år siden måtte han blokkere ut noen tette årer. I de siste årene har han slitt med redusert syn, noe som gjorde at han måtte slutte å kjøre bil i en alder av 95 år. Men den snart 100 år gamle mannen klarer seg helt selv med det aller meste og lager middag hver eneste dag. På kveldene får han besøk av hjemmesykepleiere som sjekker at alt er i orden.

Erling Wangberg drar fortsatt gjerne på fisketur, og det er ikke mange ukene siden sist 99-åringen fisket. (Foto: privat)
Erling Wangberg drar fortsatt gjerne på fisketur, og det er ikke mange ukene siden sist 99-åringen fisket. (Foto: privat)
Styrketrening

– I dag er formen ellers fin og jeg føler meg frisk. Jeg er ute og går hver eneste dag, de siste to årene med rullator. Og det blir gjerne flere kilometer. Man må ha mosjon, sier Wangberg, som også driver litt styrketrening med to hjemmelagde treningsmanualer.

– Disse har jeg laget selv med sand og teip, og de bruker jeg ofte. I tillegg tar jeg noen beinøvelser ved kjøkkenbordet. Det er 40 repetisjoner hver eneste dag.

Wangberg forteller videre at han er en ivrig sportsentusiast, og ser det meste av sport på tv. Ellers drar han gjerne på fisketur, og det er ikke mange ukene siden siste fisketur på hytta på Fosen.

Nå ser han frem til å feire den store dagen med barn, barnebarn og oldebarn.

– Hvordan blir 100-årsfeiringen?

– 100-årsdagen skal feires på dagen på Hjelseng gård med nærmeste familie. Det er jo en vanskelig tid nå med korona, men vi skal prøve å få til en feiring.

– Er du bekymret for korona?

– Nei, jeg finnes ikke bekymret. Det er ingen vits i å gå rundt å bekymre seg for ting. Men jeg er nøye på håndhygiene, avslutter han.

Les forrige sak:
||
Stenger morgen-SFO fra mandag

- Morgen-SFO vil kun være åpen for barn av foreldre i samfunnskritiske yrker

Close