12 °C Stjørdal, NO
20/09/2019

Det skjer i april 1961

Fidel Castro og han geriljakamerater inntok Havanna 1. januar 1959 og utfordret tidlig innenlandske og amerikanske interesser som fort begynte å tenke på hvordan de skulle bli kvitt han. Invasjonen i Grisebukta 15. april 1961 var et slikt forsøk.

April 1961 opprinner med lysere kvelder, hestehov, blåveis og telehiv. Før blomstene takker for seg, skjer det så store forandringer at folk ikke lenger kan se verden på den samme måten. Noen dager midt i måneden er viktige.

Bemannet romskip
Det mest spektakulære skjer onsdag 12. april. Den 27 år gamle sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin (1934-1968) er med Vostok 1 rundt jorda i verdens første bemannede romfartøy. Han er også det første menneske utenfor Jordens atmosfære. Turen tar 1 time 48 minutter. 9. mars var et nytt sovjetisk romskip skutt opp. Om bord var hunden ”Svarten” som kom velberget tilbake til jorden.

Romkapselen Gagarin brukte, som nå ligger på RKK Energiya Museum ved utsiden av Moskva

 

Sovjetunionen bygde Baikonur Kosmodrom; verdens største og eldste fungerende oppskytingsbase for raketter. Den ble opprinnelig bygd som et sovjetisk romsenter grunnlagt 2. juni 1955. Herfra ble den første kunstige satelitten Sputnik sendt opp den 4. oktober 1957.
For å forvirre amerikanerne ble byen oppkalt etter en liten gruveby som ligger 320 km nordøst for Baikonur i Kasakhstan – 200 km øst for Aralsjøen.

Ta lappen

Baikonur var det viktigste anlegget i Sovjetunionens romprogram fra slutten av 1950-årene og gjennom 1980-årene. Vostok-kapselen er i dag utstilt på RKK Energia Museet i Kaluga, 170 km sørvest for Moskva ved elva Oka. Med Sovjetunionens triumfer ble det amerikanske romprogrammet forsterket. Kl. 03.56 norsk tid 21. juli 1969 var Neil Armstrong første menneske på månen.

Ap sprekker – SF dannes
I 1961 ble Ap rystet. En venstrefraksjon som var ekskludert, dannet et nytt politisk parti som forandret det politiske landskapet. Lørdag 15. april 1961 ble Sosialistisk Folkeparti stiftet i Bygningsarbeidernes Hus i Oslo. Kjernetroppen var Orienterings-kretsen med redaktør Finn Gustavsen i spissen. Kjernetroppen rundt Orientering var ekskludert fra Ap noen uker tidligere.

 

Finn Gustavsen, foto fra Stortinget.no

 

NATO-motstand var et sentralt spørsmål da avisa Orientering kom i gang ved årsskiftet 1952/53. Mange kritikere på venstre fløy i Ap syntes det var vanskelig å få spalteplass til kritikk mot Norges engasjement i NATO og vestlig kapitalisme generelt. Derfor dannet de Orientering som samlet mange dyktige skribenter rundt et ”tredje standpunkt”. Det var verken høyresosialdemokratisk eller kommunistisk, men kritisk både til Moskva og Washington – et uavhengig sosialistisk standpunkt.

SF stilte opp i noen fylker ved Stortingsvalget samme høst og fikk to mandater; Finn Gustavsen fra Oslo og Asbjørn Holm fra Nordland. Dermed mistet Ap det rene flertallet som partiet hadde hatt siden 1945. De 150 i Stortinget var nå sammensatt av Ap:74; H+KrF+Sp+V:74 og SF:2. Men regjeringen Gerhardsen fortsatte fram til 1963 i første omgang, men det er en annen historie. I 1975 ble SF en del av Sosialistisk Venstreparti (SV) og Orientering gikk inn i ”Ny Tid”. Frank Rossavik utga før påske boka ”Fra Kings Bay til Kongens bord, SVs historie” på Spartacus Forlag.

Kvinnelig prest
Fredag 14. april blir cand. theol. Ingrid Bjerkås utnevnt til sogneprest i Berg i Nord-Hålogaland. Hun fikk som den første norske kvinne ordinasjonstillatelse i statsråd 3. mars 1961. Allerede søndag 5. mars uttaler seks av den norske kirkes ni biskoper at det er umulig for dem å ordinere kvinner eller på annen måte ”yde positiv medvirkning til deres tjeneste som prester”. De føler seg bundet av Guds ord.

Den høytidelige ordinasjon av Norges første kvinnelige prest finner sted søndag 19. mars i Vang kirke i Hedmark. Hun ordineres av biskop Kristian Schjelderup. Stortinget besluttet i 1938 under statsminister Johan Nygaardsvold å gi kvinner muligheten til geistlige embeter, men ingen menighet skulle påtvinges kvinnelige prester. Men en ny lov av 1956 ga kvinner formell og juridisk rett til å bli prester i Den norske kirke på like vilkår med menn.

Kennedy mislykkes på Cuba
President John F. Kennedy (f. 29.05.17) er USAs yngste president gjennom tidene. Men på Cuba sitter det en enda yngre leder; Fidel Castro (f. 13.08.26). Kennedy liker ikke styret til Castro. Før Kennedy har gjennomført de første hundre dagene etter innsettelsen, støtter USA cubanske opprørere som vil kjempe mot Castro og går i land i Grisebukta lørdag 15. april. Kennedy gjør det klart for statsminister Nikita Krusjtshov i Sovjetunionen at USA ikke vil foreta noen mililtær intervensjon på Cuba. 20. april kan Castro triumferende meddele at angrepet er slått tilbake.

 

Demokraten John F. Kennedy hadde slått visepresident Richard M. Nixon i presidentvalget, men det var på hjemmebane. Internasjonalt skulle han måle seg med Sovjets statsminister Nikita Krusjtsjov. Han klarte ikke å fjerne Castro fra makten.John F Kennedy - foto fra wikipedia

 

Det skaper stor harme i USA. Og tirsdag 16. mai har også Stjørdalens Blad en stor artikkel om saken: ”Amerikansk ubesluttsomhet skaffet Castro billig triumf. Kennedy innviet (av president Eisenhower) om aksjonsplanene mot Cuba i desember. Han hadde også godtatt planene for aksjonen. Nå diskuterer amerikanerne hvem som har skylda for den mislykkede invasjonen.

Nytt elveløp
12. april 1961 et Stjørdal opptatt av Stjørdalselva og det nye løpet: ”Alt fiske i det nye elveløpet i Stjørdalselven vestover fra jernbanebroen er strengt forbudt. Værnes Flystasjon”. Stjørdal Kinematografter viser i Losjen forestillingen ”Kaptein Buffalo og hans menn”. Fredag 14. april er det gratis adgang når Henki Kolstad er med i årets husmorfilm ”Vi som går kjøkkenveien”. Skjelstadmark kino viser ”Havnekneipen i St. Paul”. Inger Johanne Schefte Overvik gir en badstuovn til Stjørdals-Blink etter å ha vunnet premien (som måtte gis til et idrettslag) i Kringkastingens ”Opp med dampen”. Halsen skole får sitt største nybegynnerkull (54-årgangen) med fem klasser. Stjørdals-Blink slår Brage 2-1.

 

Bilde av det gamle elveløpet. Foto Norsk Jernbanemuseum

 

En storkommune – Stjørdal blir til

Hegra. Lånke, Skatval og Stjørdal er fortsatt egne kommuner, men fra årsskiftet skal de slås sammen til én kommune. Kommunestyrerepresentantene fra alle kommunene er samlet til fellesmøte i Godtemplarlokalet i Stjørdal. Navnet på den nye kommunen blir Stjørdal etter forslag fra ordfører Johan Vikan. Kommunestyret får 53 representanter. Fylkesmann Bae leder møtet. Den nye kommunen skal få et sterkt sentrum og et sterkt oppland. Skogeierne spør: Blir avisfabrikken plassert i Stjørdal? Stjørdal Yrkesskoles elevlag setter opp busser fra Stjørdals-Stua til fest på Meråker Samfunnshus om kvelden lørdag 15. april. Olaf Moksnes og Olav Hegseth er drivkrefter for å starte en sykkelgruppe i Stjørdals-Blink.

Her forlater vi de innholdsrike dagene midt i april 1961 som satte sine merker i verden.

Les forrige sak:
VIL FJERNE TRAFIKKFELLE: Kirkebakken mellom Værnes kirke og Stjørdal museum Værnes skaper farlige forhold for kjørende og gående. Per Steinar J. Brevik ved museet mener det må bli oppstart med veiprosjektet nord for kirkebakken i nær fremtid.
Krever veiomlegging ved Værnes kirke

PRESTMOEN: Adkomstområdene ved Værnes kirke med kirkestallen og museet kan utvikles […]

Close