-8 °C Stjørdal, NO
27/02/2020

Det vokser godt i veksthusene

Lars Viken gartneri på Frosta produserer årlig flere titalls tonn grønnsaker

STORLEVERANDØR: Bjørn Viken (34) på Ytre Viken leverer 50 tonn cherrytomat til Coop. På friland skal det sommeren 2020 dyrkes 200.000 salathoder for levering. Krydderurter og vårblomster er i likhet med bregner salgsvare. STORLEVERANDØR: Bjørn Viken (34) på Ytre Viken leverer 50 tonn cherrytomat til Coop. På friland skal det sommeren 2020 dyrkes 200.000 salathoder for levering. Krydderurter og vårblomster er i likhet med bregner salgsvare.

Lars Viken Gartneri på Frosta produserer årlig ca. 50 tonn cherrytomat og 16 tonn agurk, og til sommeren skal det dyrkes ca. 200.000 salathoder på åkrene rundt veksthusene.

Det fyker en kald vind rundt veggene på Ytre Viken gård. Ikke langt fra fjæra sør for kommunesenteret på Frosta, ligger hvit snø rundt driftsbygninger og veksthus. Det er først når sola begynner å varme at den mørke og kalde tiden jages på dør. I veksthusene er det derimot et yrende liv. Bjørn Viken (34) er utdannet gartner fra Tønsberg og utgjør den overlappende generasjon i driften. Han vet godt at veksthusene utgjør en viktig sesongforlenger innen gartneryrket.

CRISPISALAT: Bjørn Viken (34) ser frem mot en ny sesong med crispisalat på friland ved Storleiret på Frosta.
CRISPISALAT: Bjørn Viken (34) ser frem mot en ny sesong med crispisalat på friland ved Storleiret på Frosta.
Fra blomster til grønnsaker

– Vi har opplevd endringer i produksjonen fra tidligere å dyrke frem flere typer blomster til dagens grønnsaker og salater. Det var far Lars Kristian Viken som valgte å satse på flere veksthus her på gården, forklarer Bjørn Viken.

Det er spesielt de siste sju årene endringene har meldt sin ankomst på gården. Blomstergartneriet med snittblomster og sommerblomster er i stor grad historie. Fortsatt dyrkes det vårblomster.

– Fra året 2006 har vi levert ca. 50 tonn cherrytomat i sesongen til Coop. Vi produserer crispisalat og krydderurter til storhusholdning året rundt. Hver sommer dyrker vi ca. 16 tonn agurk til storhusholdning, sier Bjørn Viken. I starten av mai måned er forberedelsene til frilandsdyrking allerede i gang på Ytre Viken. Da benyttes overflødig biomasse fra veksthusene som har ligget i kompost til jordforbedring. Propan og strøm er energikildene og det totale energiforbruket er redusert mye de senere årene. Når sola begynner å varme, styrer naturen selv deler av produksjonen, smiler en travel gartner.

Kretsløptanken

– Er det viktig for dere å benytte kortreist gjødsel?

– Vi er opptatt av kretsløpstanken gjennom at vi ikke kaster mye grønt. Gården benytter det grønne som ikke er salgbart videre til jordforbedring og gjødsel ute. Denne kretsløpstanken tror jeg har vært med på gården siden tidenes morgen, da tang fra fjæra også var av interesse, sier Bjørn Viken som har søster Heidi og foreldrene Lars Kristian og Mette S. Viken med i produksjonen sammen med to andre.

I sommersesongen er ytterligere seks personer fra Litauen med i produksjonen på friland. På midten av 1990-tallet utvidet veksthusene med et mindre utsalg og pakkeri. Snittblomster hentes inn fra Vikans Gartneri i Stjørdal for videresalg. Det er slektsforhold mellom de to Viken og Vikan.

– Det er fint å oppleve at både lokalbefolkning og turister benytter seg av utsalget vårt. Spesielt hver vår og utover sommeren er det innrykk av mange hyttefolk og turister på handel, sier Bjørn Viken som sammen med familien venter en vårsesong med 200.000 salathoder på friland. Inntil videre gjelder det å finne varmen inne i behagelig tempererte veksthus.

Les forrige sak:
Stav ble U23-mester på stor Varden-dag

Klubbvenninne Harsem ble beste senior

Close