5 °C Stjørdal, NO
03/12/2020

– Dette har vært et helt spesielt år for museet

Norsk radio- og fjernsynsmuseum er inne i sin 15. sesong

GODE OMGIVELSER: Jan Erik Steen trives omgitt av godt utstyr. GODE OMGIVELSER: Jan Erik Steen trives omgitt av godt utstyr.

– Vi har valgt å holde åpent i helgene i dette spesielle året, sier Jan Erik Steen ved radio- og fjernsynsmuseet i Sjøbygda i Selbu.

– Og det er tydelig at folk setter pris på at vi holder åpent. Vi har godt med besøk på våre omvisninger. Og det er godt besøk i kafeen der folk kan hygge seg med en matbit og noe leskende.

– Dette har vært et helt spesielt år for museet. Vanligvis betjener vi store busslaster, men i år er alle bussturene blitt kansellert. Derfor kan vi ikke operere på vanlig nivå, men har valgt å holde åpent i helgene, sier Jan Erik Steen som allerede gleder seg til neste år.

– Vi tar sikte på å fortsette med vår drift. Og neste år håper vi at bussene igjen kan frakte mange besøkende slik at vi får et normalt driftsår. I år blir det i litt redusert målestokk. Men så lenge vi ikke påfører oss selv for store utgifter kan vi holde åpent, sier Steen.

RADIO UNDER KRIGEN: Radio var viktig under krigen. Det er samlet mye materiell i Sjøbygda.
RADIO UNDER KRIGEN: Radio var viktig under krigen. Det er samlet mye materiell i Sjøbygda.
Forventer flere besøkende

– De siste dagene har det igjen begynt å komme inn bestillinger på busslaster, så andre del av sesongen blir kanskje i nærheten av normalen likevel?Intet hadde vært bedre enn det.

– Og med en solid dose egeninnsats går det fint, tilføyer Jan Erik Steen som stortrives i det fantastiske mediemiljøet som han har bygd opp.

Norsk radio- og fjernsynsmuseum er nå inne i sin 15. sesong siden starten i 2006.

– Mye historie er skrevet siden den gang og handler først og fremst om hvordan museet har vokst. Vi har fått æren av å overta mye materiale fra NRK. Det ga oss muligheten til å åpne vårt eget fjernsynsmuseum i 2015. Radiomuseet er også krydret med mye morsom lyd og mange opptak. Vi er stolte over å kunne vise fram sendeutstyret som ble brukt under krigen. Dessuten har vi fått satt opp en egen landhandel fra Brumunddal. Her er det også avdeling for sykkel og fotografi, sier Steen.

ALF PRØYSEN: - Det er en stor ære å få til å presentere en kulturhøvding som Alf Prøysen, sier Jan Erik Steen som er veldig glad for at han fikk tilgang til denne samlingen.
ALF PRØYSEN: – Det er en stor ære å få til å presentere en kulturhøvding som Alf Prøysen, sier Jan Erik Steen som er veldig glad for at han fikk tilgang til denne samlingen.
Prøysen-utstilling

Men skatten fra Hedmark er likevel Prøysen-utstillingen. Jan Erik Steen har hatt den store glede av å bli bedre kjent med Alf Prøysen (1914 – 1970) og ikke minst hans mor; husmannskjerring og legdunge Julie Olafsen.

– Prøysen hadde bakgrunn som griskokk og husmannsgutt fra Rudshøgda. Det var ikke noe å slå i bordet med for en som ikke var opptatt av å bli en vanlig arbeidsmann eller tømmerhogger.

For Prøysen var fra unge år mer opptatt av å skrive og ikke minst tegne. Men hjemme var det mangel på papir. Gråpapir fra butikken var derfor en gave. Og adoptivbroren Olaf bemerket at «nå har Alf tegnet på flatbrødet igjen».

Alf Prøysen møtte i unge år en handelsbetjent som ble klar over guttens talenter. Ved hans hjelp fikk han sin første tekst på trykk i 1938. Så kom krigen, men etterpå var Prøysen tidlig frampå med sine tekster.

– I 1945 var han blitt 31 år gammel og fikk trykt «Dørstokken heme» i enkle former i kun 100 eksemplarer, sier Jan Erik Steen som i dag har et eksemplar av debutboka i muséet.

I 1946 fikk Prøysen en forespørsel fra Lauritz Johnson i NRK om å lage en ny julevise til Barnetimen. Dermed kom «Musevisa». Det tok for alvor løs i 1947. Nå sang han mye på radio og turné. I 1948 kom «Drengstuviser» som solgte i 140.000 eksemplarer.

Prøysen ble nasjonaleiendom og resten er historie. Det er verd å ta turen til Sjøbygda for å få en variert opplevelse.

– Og Prøysen-samlinga er en egen skatt, sier Jan Erik Steen.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Trafikkuhell ved E6-tunnel

Påkjørsel bakfra uten alvorlige skader

Close