11 °C Stjørdal, NO
27/06/2019

Dette krangler vi med naboen om

 

Hvert år mottar Forliksrådet 2-3000 saker der naboer krangler om oppsetting av gjerder, trær nærme boliggrensen, tilbygg som skjermer for utsikt eller hekker som er for høye.

 

Om sommeren finner nordmenn virkelig frem hobby-snekkeren i seg. Men mange får både planene og naboskapet ødelagt på grunn skur og terrasser. I tillegg til opprettelse av nybygg og terrasser, krangler vi ifølge Konfliktrådet aller mest med naboen om blant annet støy og festbråk, solskjemmende trær og hekker og eiendomsgrenser.

 

Coop Storlien artikkelnivå

– Å måtte avbryte byggeprosessen fordi naboen nekter å godta planene dine, eller du ikke har sendt inn riktig skjema, kan være både dyrt og demotiverende dersom du har hyret inn noen til å gjøre jobbe for deg, sier Raymond Myrland, kjedeleder i Mesterhus.

Han gir følgende 3 råd for hvordan man kan unngå nabokrangling:

 

Avklar meldeplikt
Første bud for å unngå nabokrangler er å sette seg inn i regelverket. På den måten vet du om som trenger nabovarsel eller byggemelding. Populære sommeraktiviteter som terrassebygging, takoverbygg eller tilbygg utløser stort sett kun forenklet byggemelding. En generell regel er at alt som trenger å byggemeldes, også må varsles til naboen.

Samtidig er det lurt å gå enda lenger enn det som er lovpålagt.

– Det kan lønne seg å være litt serviceinnstilt ovenfor naboen. Å være hyggelig, sørge for god informasjon og tid til å komme med innsigelser, kan gjøre det lettere for dem å si ja til planene dine, sier Raymond Myrland.

 

Vær tidlig ute
Det er viktig å kalkulere inn tid til innsigelser på nabovarsel og behandlingstid hos kommunen. Myrland mener begge parter må ta ansvar for å sette seg inn i planene som legges.

– Naboer og gjenboere har rett på å få varsling før planene sendes inn til kommunen. Samtidig må man som nabo også ta ansvar for å sette seg inn i planene en faktisk sier seg enig i. Har man først signert er det vanskelig å ta tilbake godkjennelsen når spaden er i jorden, og resultatet blir garantert et forsuret naboskap, sier Myrland.

Myrland mener du må beregne minst fem uker behandlingstid totalt; to til nabovarsel og tre til behandling i kommunen.

 

Planlegg godt og vis forståelse
Du bør også tenke godt igjennom solforhold, størrelse, ankomst og innsyn.

– I tillegg til å ta hensyn til egne forhold, kan det være lurt å forutse hvordan planene dine påvirker naboen. Foreslår du noe som ødelegger naboens solforhold kan du være sikker på at han ikke vil gå med på planene, og dette kan føre til dårlig stemning og forsinkelse av byggeplanene, sier Myrland.

Les forrige sak:
Ta bussen till Fäviken

  Fredagen den 26. juli åpner portene og frem til og […]

Close