-9 °C Stjørdal, NO
25/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Dine gamle briller gir nytt syn i Tanzania

Specsavers Stjørdal oppfordrer til å levere inn gamle briller

NYTT SYN: De ansatte ved Specsavers Stjørdal er klare til å ta imot briller du ikke bruker. Fra venstre: Veronika Hegge, Inger Helene Minsås og Helene Malum Skalvik. NYTT SYN: De ansatte ved Specsavers Stjørdal er klare til å ta imot briller du ikke bruker. Fra venstre: Veronika Hegge, Inger Helene Minsås og Helene Malum Skalvik.

Har du et par brillepar du ikke bruker liggende i skuffen hjemme? Specsavers Stjørdal oppfordrer hele lokalmiljøet til å levere dem inn slik at de kan få nytt liv blant skolebarn og synssvake i Tanzania.

Specsavers Stjørdal har satt i gang sin årlige leteaksjon etter briller og solbriller du ikke bruker lenger gjennom det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania».

Sammen med den internasjonale humanitære organisasjonen Right To Play skal de arbeide for å bedre skolehverdagen til barn i Tanzania ved å gi dem nødvendig synsbehandling og utdanning.

– Vårt fremste ønske er at alle skal se godt. Et godt syn kan være avgjørende for å følge undervisningen i skolen og sikre seg arbeid. Derfor oppmuntrer vi alle i Stjørdal til å levere inn sine gamle briller til oss, sier Vebjørn Verkland i Specsavers Stjørdal.

Oppfordrer til gjenbruk

De innsamlede brillene og solbrillene blir sendt ned til en av skolene Right To Play jobber ved i Tanzania, i tillegg til at en mobil øyehelsestasjon med et optikerteam fra Specsavers settes opp for å gi synsundersøkelser. Briller og solbriller som ikke lenger brukes får på den måten nytt liv i Tanzania.

– Nordmenn er gode på gjenbruk av klær, derfor er det viktig for oss å understreke at de fleste gamle og ubrukte brillepar og solbriller kan gjenbrukes. Ikke minst er det bra at disse kan komme andre til gode. Vi ønsker at folk leverer inn så mange briller de ikke bruker som mulig, så kan vi ta vurderingen om det går til gjenbruk eller gjenvinning, sier Vebjørn Verkland.

Viktigheten av skole og læring

I Tanzania er det ekstrem mangel på optikere og tilgang til øyehelse. De færreste har verken mulighet eller råd til å besøke øyelege eller optiker, og eventuelle synsplager kan gi konsekvenser både på skolen og i arbeidslivet senere.

Jimmy Vika, daglig leder i Right To Play, synes det er fantastisk at optikerkjeden bidrar til å sette fokus på viktigheten av skole og læring for barn over hele verden.

– Utdanning er nøkkelen til et barns fremtid. Utdanning reduserer fattigdom, gir økt inntekt og bedre helse. Barn med grunnleggende lese-, skrive- og regneferdigheter har den kompetansen som trengs for å ta steget ut i arbeidslivet, og for å skape en bedre framtid for seg selv og sin familie, sier Vika.

Les forrige sak:
Redningsmannskaper fant det savnede flyet ved Øian mellom Dalådal og Stordalen i Meråker. Nå er arbeidet på ulykkesstedet avsluttet. (Foto: Hallgeir Martin Lundemo)
Undersøkelsene på ulykkesstedet er avsluttet

Fortsatt for tidlig å si noe om årsaken

Close