-6 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Dine gamle briller kan gi bedre syn i Tanzania

Aina Therese Vutudal (f.v.), Helene Malum Skalvik og Janne Borgen-Jacobsen ved Specsavers Stjørdal tar imot briller og solbriller folk ikke bruker lenger. Aina Therese Vutudal (f.v.), Helene Malum Skalvik og Janne Borgen-Jacobsen ved Specsavers Stjørdal tar imot briller og solbriller folk ikke bruker lenger.

Har du et brillepar du ikke bruker lenger, eller et par solbriller som bare blir liggende i skuffen? Da kan du levere dem til Specsavers Stjørdal og bidra til et bedre liv for befolkningen i Tanzania.

– Vi oppfordrer stjørdalingene til å komme innom for å levere briller de ikke lenger bruker, slik at de kan komme til nytte i stedet for at de blir liggende i en skuff. Hvert eneste brillepar kan utgjøre en stor forskjell, sier optiker Vebjørn Verkland i Specsavers Stjørdal.

Optikerkjeden Specsavers har siden 2015 engasjert seg i øyehelse for den fattige befolkningen i Tanzania gjennom det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania», som sørger for at folk som ikke har råd til synsundersøkelser eller briller kan få hjelp.

Reiser nedover i mars

En stor del av befolkningen i Tanzania lever under fattigdomsgrensen, og har verken råd til synstest, briller eller solbriller.

Hvert år reiser et team fra Specsavers-kjeden nedover til Tanzania med de innsamlede brilleparene, og utfører samtidig synsundersøkelser i samarbeid med lokale helsemyndigheter.

– Det har vært en pause under pandemien, men nå har vi begynt å samle inn igjen, og i mars blir det tur nedover. Da trekkes det ut noen heldige ansatte som får være med på turen. Vi håper noen fra Specsavers Stjørdal blir trukket ut, sier Verkland.

Tar også imot solbriller

En av de vanligste og mest utbredte øyesykdommene i verden er grå stær, og mye soleksponering øker sjansen for å utvikle sykdommen, som i verste fall kan føre til blindhet.

Derfor oppfordrer Verkland også folk til å levere inn solbriller man ikke bruker lenger.

– I Tanzania er det en helt annet solbelastning enn det vi har her i Trøndelag, og man utvikler ofte denne sykdommen mye tidligere enn det vi gjør, sier optikeren.

Samtlige 82 Specsavers-butikker i Norge er med på prosjektet, og siden 2015 har det blitt samlet inn rundt 50.000 brillepar. Ambassadør for prosjektet er interiørekspert og TV-personlighet Halvor Bakke.

Brillene som blir samlet inn blir sortert, vasket og kvalitetssjekket i Oslo før de blir med i bagasjen nedover til Tanzania i mars.

– Stjørdalingene har vært veldig flinke til å bidra tidligere, og det setter vi veldig stor pris på. Det må de fortsette med. Dette kan være med på å forandre livet til mange, avslutter Verkland.

Les forrige sak:
Sætran blir politisk rådgiver: – Det er ikke tvil om at norsk landbruk trenger et løft

Close