0 °C Stjørdal, NO
17/10/2021

XC60
XC90
Header-Bingo-uten dato
XC40

Disse gruppene kan få «oppfriskningsdosen»

Koronavaksinering (Foto: Doro Schebk(Pixabay)

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å tilby en oppfriskningsdose til sykehjemsbeboere og personer som har fylt 65 år.

Det melder Stjørdal kommune i en pressemelding torsdag ettermiddag. 

 Oppfriskningsdosen kan gis tidligst seks måneder etter andre vaksinedose. Stjørdal kommune vil allerede i fra neste uke starte å vaksinere en tredje dose til beboere på institusjoner.    

Vaksinekoordinator Stina Mostervik og resten av vaksinasjonsteamet vil i den anledning forsøkte å få tak i flest mulig via telefonkontakt, men ønsker også at den enkelte tar kontakt for å avtale time selv.

– Vi er klar over at det er ikke-digitale brukere i denne gruppen og vi vil bruke ressurser for å få ut informasjonen, men ber også hjelp fra dere pårørende, forklarer Mostervik.

Videre opplyses det at vaksinetelefon vil holdes åpen mellom 09.00 og 11.00 og 13.00 og 14.30. 

De eldste først  

Vaksinering for gruppen 85 pluss vil begynne fra og med første uken i november. Da vil vaksineringen foregå på Helsehuset.

Rekkefølgen for vaksinasjon følger samme prioritering som ved førstegangsvaksinering. Det betyr at sykehjemsbeboere og alle over 85 år får tilbud først, deretter aldersgruppene 75 til 84 år og til slutt aldersgruppen 65 til 74 år, opplyser Mostervik videre. 

 Folkehelseinstituttet har redusert kapasitet til å sende ut vaksiner i oktober på grunn av utsending av influensavaksiner. Dette medfører at de først forventer oppstart i starten av november.

– Sykehjemsbeboere og beboere ved andre institusjoner vil bli kontaktet av personellet der og vil få forespørsel om vaksineønske, forklarer hun videre. 

Ikke for alle

Ifølge Mostervik er det viktig at eldre tar imot tilbud om influensavaksinen i år da det er forventet kraftigere utbrudd av influensa denne sesongen.

– Eldre har økt risiko for alvorlig forløp av influensa. Det bør gå minst én uke mellom influensavaksine og  koronavaksine.  Influensavaksinen blir levert ut til kommunene i uke 42. Vi oppfordrer til å ta kontakt med fastlegekontoret for å bestille time til influensavaksinering, sier hun. 

Etter Folkehelseinstituttets vurdering er det foreløpig ikke grunnlag for å anbefale en oppfriskningsdose til resten av befolkningen. 

– Vaksinene som benyttes i det norske koronavaksinasjonsprogrammet gir svært god beskyttelse mot alvorlig koronavirusinfeksjon. 87 prosent av alle over 18 år er nå fullvaksinerte og 94 prosent av alle over 18 år har fått første dose her på Stjørdal, dette er tall per 7. oktober, informerer Mostervik videre. 

Nedsatt immunforsvar 

Sammen med de fagmedisinske miljøene og spesialisthelsetjenesten har Folkehelseinstituttet utarbeidet en oversikt over hvilke sykdommer personer som anbefales en tredje dose har og hvilke medisiner de bruker.  

Her er det minimum fire ukers intervall mellom andre dosen og tredje dosen. Pasienter som bruker immundempende medisiner må ta kontakt for å avtale vaksinetime for tredje dose.

– Listen over hvilke medisiner dette gjelder ligger på kommunens hjemmeside eller man kan ringe vaksinetelefonen om man er usikker og har spørsmål, forklarer Mostervik. 

Les forrige sak:
Ble anbefalt å si ja til betent utbyggingsforslag. Nå har planpolitikerne tatt sin avgjørelse

Close