2 °C Stjørdal, NO
17/10/2021

XC60
XC90
Header-Bingo-uten dato
XC40

Do-revolusjon i norske hytter

Det er montert omkring 50.000 snurredasser på norske hytter, og en brukt kan bli rimelig ny doløsning. Det er montert omkring 50.000 snurredasser på norske hytter, og en brukt kan bli rimelig ny doløsning.

Hyttedoen har blitt avansert. Fra en benk med hull i, til do å sitte på med forbrenning, kompostering, eller vakuumpumpe med kvern som suger til en tank.

Det var utedo heime, og på hyttene. For fem tiår siden kom snurredassen med kompostering.

Anslagsvis 50.000 skal finnes av den. Så kom forbrenning, og andre løsninger. I dag er vakuum ut fra porselendo, til kompostering, en av mange mulige do-løsninger. Stadig flere kan sitte på do som hjemme, også på hytta, og mange har erstattet utedo på eldre hytter, langt fra veg med innedo.

Vannklosett

Nye hytter bygges oftest med vanlig vannklosett. Hvis det er veg frem til hytten kan tett tank tas hentes.

– Hvis tankbil kan komme til for å tømme, vil vi godkjenne avløpsløsning med vannklosett, sier Jan Erik Marstad i Selbu kommune.

Hvis tank ikke kan tømmes og fraktes vekk, må annen do-løsning installeres. Det var spesielt ved hytter en må gå i terrenget til at snurredassen kom som en dorevolusjon.

Utedoen til høyre har blitt erstattet av ny do ved hytta ved Litjtjønna i Hegra.
Utedoen til høyre har blitt erstattet av ny do ved hytta ved Litjtjønna i Hegra.
Nye do-løsninger

Flere løsninger ble lansert. Med snurredass, eller andre løsninger med kompostering ble det mer komfort og mindre lukt på stadig flere hytter.

Stadig nye do-løsninger ble lansert. Forbrenningstoaletter ble utviklet, og da ble det kun aske igjen av det som havnet i do. Så lite igjen at en kunne plassere en slik do uten å søke om avløpstillatelse.

I dag finnes mange løsninger å velge blant.

En løsning er med vakuum og pumpe som tømmer doskåla, og skylling kun med en halv liter vann. Alt males opp, og sendes ned i komposttank.

Med ordinær strøm eller 12 volt fra solcelle kan doen brukes. Vann kan fylles fra en tank, slik at innlagt vann trengs ikke.

Ny do på hytta med utsikt, og moderne dostol.
Ny do på hytta med utsikt, og moderne dostol.
Dorevolusjon

– At utedo skiftes ut på eldre hytter er et klart utviklingstrekk, sier Marstad.

– Spør i «din» kommune om do-løsningen du har planlagt, for å være helt sikker på at den er godkjent, legger han til.

Nye hytter bygges som kjent ofte i felt med strøm, vei, vann og kloakk. Da kan standard og antallet kvadratmeter bli på enebolignivå, og kanskje mer enn det!

Men mange eldre hytter ble tatt i bruk med utedo. De som ikke har skiftet den ut kan velge og vrake i domuligheter uansett beliggenhet.

Å skifte fra utedo til vakuumdo med skål i porselen eller en annen «ny» løsning vil rett og slett bli en dorevolusjon!

Les forrige sak:
Coop-sjef Torbjørn Skei besøkte Åsen, hvor problemene med den skeive og trange butikken ble diskutert. (Arkivfoto)
Innbyggerne er bekymret for butikken. Nå fikk de besøk av toppsjefen

Close