11 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

Døtrene har tatt over styringen

– Man veit aldri – det kan no gå bra å

DØTRENE I FRONT: Seniorene har inntatt rollene litt bak døtrene. Fra venstre: Rema-sjef Runa Pedersen og hennes pappa Bjørn Egil Pedersen, Meråker Kjøtt-sjef Katrin Pedersen og hennes pappa Per Johan Pedersen. DØTRENE I FRONT: Seniorene har inntatt rollene litt bak døtrene. Til venstre: Rema-sjef Runa Pedersen og hennes pappa Bjørn Egil Pedersen. Til høyre: Meråker Kjøtt-sjef Katrin Pedersen og hennes pappa Per Johan Pedersen.

– Det e hardt arbeid som må te. Man må opp om mårrån.

Alle som kjenner brødrene Per Johan (72) og Bjørn Egil Pedersen (64), og alle i Meråker, vet sånn cirka hvor mye arbeid de to har lagt ned. Begge ble født inn i Meråker Kjøtt, – nå er det deres døtre som skal ta familievirksomhetene inn i framtiden.
Per Pedersen etablerte Meråker Kjøtt i 1954. 65 år senere er det barnebarna Katrin (41) og Runa (31) som skal føre arven videre etter sine pappaer. Nå er de daglige ledere ved henholdsvis Meråker Kjøtt og Rema Meråker, som «tar over plassen» etter Bunnpris, som enda før det var Meråker Kjøttforretning.

Tidlig krøkes

Litt over snittet rastløse setter fedre og døtre seg ned rundt møtebordet på kontoret til Meråker Kjøtt, eller «Kjøtt´n» som det kalles i bygda. Den ene broren litt mer rastløs enn den andre, – for de skal jo bruke arbeidstiden til å arbeide, ikke sitte og prate. For Pedersen-familien er «arbeidsfolk», og det har de vært vant til i alle de år.

– Vi var med «sjølin» på arbeid i skoleferier fra vi var ganske små, og vi hadde da ikke noe vondt av det, sier Bjørn Egil Pedersen, og Per Johan nikker.

– Nei, ferier og sånn var greit nok. Men de dagene da jeg var ferdig på skolen og så den blå varebilen hans sto utafor skoleporten og ventet på meg, – da forsto jeg at det ikke ble noe fotballsparking den kvelden for å si det sånn, forteller Per Johan Pedersen og flirer.

80 arbeidsplasser

De er ikke menn av få ord, men de snakker absolutt ikke om seg selv og sin innsats i store bokstaver. Per Johan har vært ved Meråker Kjøtt i 54 år, mens lillebror Bjørn Egil har styrt dagligvarebutikken i 42 år. Før det var han også ved «Kjøtt´n».

– Og når vi åpnet butikken var jeg også litt på «Kjøtt´n». Jeg rakk som regel et par timer før vi åpnet butikken, minnes Bjørn Egil Pedersen.

I sum huser de to bedriftene som Katrin og Runa nå har tatt over omtrent 80 personer, – en diger hjørnestein i bygda.

– Tenker dere noen gang over hva dere har klart å få til her?

Her er det ingen som slår seg på brystet eller snakker fram seg selv, men eks-Kjøtt-sjefen innrømmer at de har lov å være litt stolte.

– Jeg tenker litt på det, at det må være positivt for bygda. 80 arbeidsplasser er vel greit for Meråker, sier Per Johan Pedersen på sedvanlig vis.

– Vi er jo stolte over det de har fått til og det de har gjort. Det var bestefar som startet det, men pappa og Bjørn Egil har forvaltet det ekstremt bra. Derfor er det vel med litt skrekkblandet fryd jeg tar over, innrømmer Katrin, som i likhet med Runa er veldig glade for at pappaene blir med videre i driften.

Mye å lære bort

– Vi skal henge opp et horn på veggen her, sier Katrin Pedersen og flirer. Men pappan har slett ikke tenkt å sette seg der, og det er arvtakeren glad for.

– Jeg har vel plukket opp en god del fra han opp gjennom alle årene jeg har vært her, men hans erfaring vil være gull verdt for meg. Når man ser hvordan han har klart å utvikle bedriften er det klart at han har mye å lære bort, og ikke minst har han et stort kontaktnett, sier Katrin Pedersen.

Mens hun har vært i bedriften lenge, er det en ny hverdag for Rema-Runa. Også hun har vært med pappa på jobb, men har jobbet i barnehage. Nå skal hun være sjef for aller første gang.

– Hva slags sjef blir du?

– Det blir en helt ny rolle for meg, men jeg er opptatt av at de ansatte skal få lov til å prøve og feile. Alle skal få rom og ansvar, sier Runa Pedersen. Mye av det samme er lederfilosofien til søskenbarn Katrin.

– De ansatte må få følelsen av at vi er i lag om dette. Jeg blir ikke i stand til å gjøre en god jobb hvis ikke alle er med på veien, sier Katrin.

– Dere har vel plukket opp noen knep fra disse to seniorene?

– Joda, men det er vel aller mest at man må stå på. Rett og slett.

– Det kan no gå bra å

De to pappaene påstår at de jobber litt kortere dager nå for tida. Likevel har de nok flere timer på jobb enn de aller fleste. Eks-butikksjefen hadde et håp som han fortsatt ikke har fått innfridd.

– Jeg håpet jo å få fri noen helger når jeg «bare» er ansatt, sier Bjørn Egil og gliser bredt.

– Jada, det skal bli, men ikke helt ennå, sier sjefen og datteren Runa.

– Hvordan ser framtiden ut for de to bedriftene som døtrene deres nå skal styre?

– Det er tøffe tak og små marginer, og det kreves mye og hardt arbeid, oppsummerer Bjørn Egil og Per Johan bruker sin litt mer underfundige måte å si ting på:

– Det blir tøft. Men man veit aldri, og det kan no gå bra å, slår han fast.

– Takk for den. Godt du har troen på oss, sier datter Katrin Pedersen og Pedersen-gjengen flirer godt.

 

Les forrige sak:
Sander Erik Kartum var kampens store spiller da Stjørdals-Blink slo Moss. (Arkivfoto)
Kartum-show i råsterk borteseier

Lånkbyggen med to mål og en målgivende

Close