16 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Driftig ektepar får utviklingspris

– Vinnerne har over tid vist en betydelig utviklingsvilje og -evne

På denne gården driftes det mye og det utvikles mye. Ekteparet Ragnhild og Jonas Viken får i dag bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Trøndelag. (Foto: Jan Lutdal)

Ragnhild og Jonas Viken på Frosta er et produktivt ektepar med fokus på bærekraft, ressursutnyttelse og innovasjon. Sammen driver de gartneriet Viken Østre, treningssenteret Level og vegetarkonseptet Grønne Folk. I dag mottar ekteparet bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Trøndelag.

– Vinnerne har over tid vist en betydelig utviklingsvilje og -evne. De utmerker seg ved å være framsynte, målrettede og samarbeidssøkende. Denne prisen tildeles som en anerkjennelse av vinnernes nyskapende satsing innenfor flere områder og deres store gjennomføringsevne, sier Vigdis Harsvik, regionleder Innovasjon Norge Trøndelag.

– Vi blir både stolte og glade for at Innovasjon Norge har funnet at vi har gjort oss fortjent til denne utmerkelsen, sier ekteparet Viken om prisen.

Ragnhild og Jonas Viken har vært pådrivere for at produsenter innenfor grøntsektoren skal få lov til å profilere egen bedrift på salgsemballasje. Dette arbeidet har bidratt til flere spennende grønnsaksdisker rundt om i hele landet, og redusert avstanden mellom produsent og forbruker.

– Kortreist mat er i vinden som aldri før. Arbeidet til ekteparet Viken og arbeidet bidrar til en økt interesse for norskprodusert mat, sier Harsvik.

Selskapet Hegstad Viken & Blakstad driver ekteparet sammen med kokken Bjørnar Buserud. Under merkenavnet «Grønne Folk», utvikler de vegetarprodukter med basis i kvaliteter som ikke er brukbare for salg direkte til forbruker. Dette bidrar til redusert matsvinn og økt lokal verdiskaping. Fraværet av soya gjør også disse produktene kortreiste.

Ekteparet Viken har samarbeidet med Innovasjon Norge i en årrekke. Først i forbindelse med å bygge merkevaren Viken Østre Gartneri, senere i utviklingen av vegetarkonseptet. Designet til både «Grønne Folk» og Viken Gartneri har vunnet internasjonale priser i sine kategorier.

I tillegg til å drive med gartneridrift og ferdigretter omfavner virksomheten også velferdstjenester. For å skape liv i den gamle driftsbygningen på Østre Viken, bygde Ragnhild og Jonas Viken om bygningen til et treningssenter i 2006. I naturskjønne omgivelser på Frosta finner vi i dag Level Sportssenter, et fullskala treningssenter som tilbyr det meste innen trening og PT-tjenester. Den gamle driftsbygningen rommer også en frisørsalong, hudpleiesalong og egen avdeling for fysioterapi. Senteret er et sosialt møtested, og utgjør et lokalt helsetilbud for befolkningen på Frosta. Viken Østre Gartneri har omlag 25 ansatte og omsatte i fjor for 34 millioner kroner. Level Frosta AS inneholder treningssenter, fysioterapi, frisør samt hud- og fotpleie. De ulike aktørene driver virksomhet i egen regi, mens Hegstad Viken & Blakstad AS har fem ansatte og omsatte i 2018 for 4,9 millioner. Selskapet produserer vegetarmat, hvor restråstoff fra den lokale gartnerinæringa er viktig ingredienser.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket deles hvert år ut av Innovasjon Norge på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Kandidatene blir vurdert ut fra to hovedkriterier; nyskaping og bærekraft. Bærekraft vurderes med utgangspunkt i både økonomisk resultat, sosial bærekraft i form av sysselsetting og ringvirkninger i lokalsamfunnet, samt miljømessig bærekraft som utnytting av lokale ressurser, fremme av lokal kultur og reduserte utslipp. Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner og de fylkesvise vinnerne deltar i den nasjonale konkurransen om 250.000 kroner. Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Fyllekjørte med fire passasjerer i bilen

Kjørte utfor veien midt på natta

Close