21 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Ekstremværet «Hilde» er på vei

| |

Tidligere i dag økte Meteorologisk institutt overvåkingen av et nytt lavtrykk som nærmer seg Norskekysten, som da var i fase a.

Nå har meteorologene sendt ut fase b som betyr at det blir ekstremvær og uværet har fått navn.

Sterk storm innover land

Lørdag kveld treffer «Hilde» med full kraft. Meteorologene advarer mot ekstreme vindkast, enorme bølger og sterk storm 30 meter per sekund.

– Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 45 meter per sekund. Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned. Som regel er det kastene som gjør størst skade slik som vi opplevde under nyttårsorkanen i 1992 og under «Dagmar»,forteller meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

Coop Storlien artikkelnivå

BEUFORTS VINDSKALA

0) Stille: 0-0,2 m/s
1) Flau vind: 0,3-1,5 m/s
2) Svak vind: 1,6-3,3 m/s
3) Lett bris: 3,4-5,4 m/s
4) Laber bris: 5,5-7,9 m/s
5) Frisk bris: 8,0-10,7 m/s
6) Liten kuling: 10,8-13,8 m/s
7) Stiv kuling: 13,9-17,1 m/s
8) Sterk kuling: 17,2-20,7 m/s
9) Liten storm: 20,8-24,4
10) Full storm: 24,5-28,4
11) Sterk storm: 28,5-32,6
12) Orkan: 32,7 >
Mer om Beufortskalaen

full og sterk storm kan trær bli røsket fra opp fra roten, det kan bli enorme skader på hus og bølgene er høye og lange med overhengte kammer, men som regel er det vindkastene som gjør størst skade.

Ekstremværet treffer Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Helgeland, og meteorologene advarer mot høye bølger.18 meter høye bølger

– Bølgehøyden er på rundt 12 meter, men det kan også komme enkeltbølger på 18 meter inn mot land. Bølgene kommer samtidig som tidevannet er på sitt høyeste, og lufttrykket er svært lavt så det vil løfte vannet enda mer, forteller meteorologen.

– Man skal jammen meg ha sikret båter godt når vestavinden står rett på for da blir bølgene høye, tilfører meteorologen.

– Ikke oppsøk uværet!

Meteorologene advarer folk mot å oppsøke uværet, verken det som treffer fredag kveld eller når «Hilde» treffer land.

– Folk må for all del ikke stå nær sjøen for å se på uværet. Plutselig kommer det en stor bølge eller et kraftig vindkast, og da skal det ikke mye til før man blir kastet på sjøen, og det har hendt før i Norge. Men jeg håper folk har lært såpass mye at de ikke drar ned til Trøndelagskysten i morgen kveld, sier Eitrheim.

Sjelden det er ekstremvær

Det er ikke ofte meteorologene bruker ordet «ekstremvær». Men når de først gjør det er det alvor. En sjelden gang kan været bli en fare for liv og verdier. Da skal Meteorologisk institutt lage et helt spesielt varsel, slik at samfunnet kan forberede seg.

DEFINISJONEN AV EKSTREMVÆR:

  • Vinden eller nedbøren er så kraftig, forventet vannstand så høy eller snøskredfaren så stor at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.
  • Været berører også et stort område.
  • I Norge er det Meteorolgisk institutt som han ansvar for å varsle om farlig vær.
  • (Kilde: Meteorologisk institutt)

Disse varslene kalles «ekstremvarsler» og har flere kriterier som må oppfylles, alt fra uvanlig sterk vind, store nedbørsmengder, ekstremt høy vannstand eller stor snøskredfare.

Det er ikke bare værtypen, men også området som rammes, som avgjør hvorvidt det skal sendes ekstremværvarsel. Vinden må for eksempel være sterkere i Troms for at det skal sendes ut ekstremvarsel, enn i fylker på Østlande

Les forrige sak:
|
Neadalen får ENØK-assistent

ENØKassistanse er et samarbeid mellom Naturvernforbundet, linjeforeningen EMIL, Sør-Trøndelag fylkeskommune og […]

Close