10 °C Stjørdal, NO
11/07/2020

Ektefellearv

 

Det er ikke bare livsarvinger som har arverett i medhold av loven. Denne retten tilkommer også ektefellen til den avdøde, jf. arvelovens kapittel 2.

 

Ektefellens arv går også foran livsarvingenes rettigheter, dvs. at det ved mindre bo bare vil være ektefellen som arver den avdøde.

 

I henhold til arvelovens § 6 har den gjenlevende ektemaken rett til en fjerdedel av arven når det er livsarvinger etter den avdøde. Den skal likevel være minst 4 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

 

Dersom den avdøde ikke hadde barn, men dersom de nærmeste arvingene er avdødes foreldre eller barn av disse (dvs. søsken), så har ektefellen krav på 50 % av avdødes arv. Dette beløpet skal likevel minst være 6 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

 

Dersom det ikke er barn, foreldre eller søsken igjen i forhold til den som har gått bort, så arver ektefellen alt.

 

Retten til ektefellearv kan bare begrenses i testament som ektemaken har fått kjennskap om før arvelaterens død. Kravet om kjennskap til testamentet for at det skal være gyldig, gjelder imidlertid ikke dersom det var umulig eller urimelig vanskelig å varsel ektemaken om testamentet.

 

Uansett kan man ikke gripe inn i minstearven, dvs. enten fire eller seks ganger grunnbeløpet i folketrygden. Et testament som innskrenker også dette beløpet, vil bli satt til side.

 

Retten til ektefellearv bortafller når man har fått separasjon ved dom eller separasjonsbevilling fra fylkesmannen på det tidspunkt arvelateren døde.

 

Les forrige sak:
GODKJENT DEBUT: 1986-modellen Mads Christian Verhaug har forlatt Eidskog og signert for Stjørdals-Blink. Verhaug spilte hele andreomgangen mot Eidsvold Turn og gjorde en god innsats i sin første kamp. Her kjemper han mot én av hjemmelagets målscorere, Jan Miguel Borsheim. Til venstre Eirik Langsæter.
Seks poeng bak Eidsvold

  Det ble et typisk toppoppgjør på Myhrer gress. Målsjansene var […]

Close