-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Elina fra Latvia er på plass i Stjørdal: – Jeg trodde ikke jeg ville få denne stillingen

Elina Karpinska skryter av koret og kirken i Stjørdal, som var det som trakk henne til byen. Elina Karpinska skryter av koret og kirken i Stjørdal, som var det som trakk henne til byen.

Den 1. august i år trådte Elina Karpinska inn som ny kantor i Stjørdal menighet. En jobb som har ligget i blodet hennes siden oppveksten.

– Min bestemor var aktiv i kor i mange år, slik at jeg har nok vokst inn i det, sier Karpinska.

Hun er opprinnelig fra Riga i Latvia og flyttet til Norge for nærmere 20 år siden. I hjemlandet har Karpinska utdannet seg innen musikk, som hun senere har fortsatt med ved NTNU med klassisk sang og musikk, og ledelse ved Nord universitetet i Levanger.

– I Riga er det også en tradisjon med store kor, tilføyer Karpinska.

Før Karpinska kapret stillingen i Kimen og flyttet med familien til Stjørdal, arbeidet hun i Namsos. Der startet hun gospelkoret Salt, som hun fortsatt dirigerer.

– Vi var på en korkonsert i Kimen kirke og jeg husker det første jeg tenkte var at personen som fikk være dirigent her, må være en heldig person, sier hun videre.

Trodde ikke hun ville få stillingen

Etter at den tidligere dirigenten i koret flyttet til Trondheim åpnet det seg en mulighet for 45-åringen, og 1. august tiltrådte hun stillingen som kantor.

– Jeg trodde ikke jeg ville få denne stillingen, men det at jeg fikk den synes jeg er veldig fint, sier hun.

Asgeir Heimstad sammen med Værnes Kantoris nye dirigent, Elina Karpinska.
Asgeir Heimstad sammen med Værnes Kantoris nye dirigent, Elina Karpinska.

Værnes Kantori er et blandet kor med cirka 20 personer. Før koronapandemien var de flere, men etter å ha mistet flere medlemmer til dødsfall og andre årsaker, har medlemstallet gått nedover.

– Vi har hatt skikkelig trøbbel med å få tilbake folk, noe jeg tror flere kor kan kjenne seg igjen i. Det har vært lite muligheter for å rekruttere i det siste året som har vært, sier Asgeir Heimstad, som er styremedlem i Værnes Kantori.

Ønsker flere menn

Før koronapandemien var det nærmere 27 medlemmer i koret, nå er det nærmere 18 og kun to av dem er menn.

 – Vi mangler mannfolk. Vi har mange flinke folk her i Stjørdal, og vi ønsker selvsagt alle velkommen, men vi trenger spesielt mannfolk, forklarer Heimstad, som selv har vært en del av koret i godt over 20 år.

Ifølge Karpinska og Heimstad satser de på god kvalitet og større prosjekter i koret, noe de nå jobber med å få til i samarbeid med et kor fra Trondheim, og i den anledning ønsker koret å stille mannsterkt.

– Det er et veldig godt miljø her, og vi håper flere vil ta del i dette. Det er nok et lite nødskrik, men med en så dyktig dirigent som Elina er jeg sikker på at vi går mot bedre tider, sier Heimstad videre.

Les forrige sak:
Ordfører Ivar Vigdenes. (Arkivfoto: Frank Skaufel)
Risikerer et tap på 60 millioner kroner: – Dramatisk

Close