-1 °C Stjordal, NO
18/01/2020

Elisabeth (28) går fra tak til tak

– Høydeskrekk hadde jeg kanskje bittelitt når jeg var ung, men ikke senere

FRA PIPE TIL PIPE: Feierlærling Elisabeth Madsen Almbakk med vid utsikt fra jobben sin. I løpet av en «normal» dag rekker hun å feie 15-20 piper, i tillegg til rengjøring og dokumentasjon. FRA PIPE TIL PIPE: Feierlærling Elisabeth Madsen Almbakk med vid utsikt fra jobben sin. I løpet av en «normal» dag rekker hun å feie 15-20 piper, i tillegg til rengjøring og dokumentasjon.

Høyt over bakken med vid utsikt over hele Stjørdal tar Elisabeth Madsen Almbakk sin utdannelse. 28-åringen er noe så uvanlig som en kvinnelig feierlærling.

Høy feierhatt, feiekosten på skuldra og sotete i fjeset. Det er den oppfatningen mange har av en feier. Feieryrket har forandret seg og Elisabeth Madsen Almbakk lever absolutt ikke opp til det tradisjonelle bildet av en feier.

– Feierfaget har nok forandret seg og modernisert seg veldig. Nå er det feiing, men det er også et veldig stort fokus på forebyggende arbeid, sier Elisabeth Madsen Almbakk.

Fra «helsebransjen»

Hun er egentlig helsefagarbeider. Men etter noen år i arbeid fant hun ut at kombinasjonen små barn, familieliv, turnusjobb og mann i turnusjobb var utfordrende. Da dukket feiertanken opp.

– Jeg trives utendørs, jeg trives med praktisk arbeid og jeg trives veldig godt med det forebyggende arbeidet. Dessuten er dette et serviceyrke, der vi har god dialog med huseierne. Feier hørtes spennende ut, forklarer Madsen Almbakk.

2. januar startet hun som feierlærling i Stjørdal kommune. Fire måneder og noen dager senere er hun bombesikker på at hun har valgt rett.

– Det kjennes veldig rett og jeg trives kjempegodt.

Hvilepuls

28-åringen er nå i gang med 3,5 år som lærling. Det aller meste av opplæringstiden skal gjennomføres i Stjørdal kommune, men i løpet av de årene skal hun også ha 17 uker med undervisning ved Norges Brannskole på Fjelldal i Tjeldsund kommune i Nordland.

De første fire månedene i feieruniformen har handlet mye om tilsyn og forebygging. Nå er hun i full sving på Stjørdals-takene.

– Jeg er med feiersvenn Tore Jørgen Larsen på jobb nå, og det er veldig lærerikt. Så nå er vi i gang med feiing for fullt, sier Madsen Almbakk.

– Sikkert et dumt spørsmål, men hvordan er pulsen når du klatrer opp og vandrer rundt på takene?

– Hvilepuls. Eller jeg har ikke målt pulsen, men den er lav. Høydeskrekk hadde jeg kanskje bittelitt når jeg var ung, men ikke senere. Men vi er veldig nøye før vi går opp på takene. Vi setter selvsagt tryggheten først. Er det stiger som ikke ser bra nok ut, så nekter vi å gå opp.

Sjelden

I følge Statistisk Sentralbyrå finnes det 38 kvinnelige feiere i Norge. Tallet er kanskje noe høyere, men det er ingen tvil om at Madsen Almbakk vil bli en «sjelden type» når hun er i mål med utdannelsen sommeren 2022.

– Det er synd at det ikke er flere damer som tenker på å bli feier. Det er ingen grunn til at dette skal være så mannsdominert. Det er ikke noen fysiske krav som gjør menn mer egnet for feieryrket enn damer. Det eneste vi har med oss er loddet som senkes ned i pipa, og det er ikke tungt i det hele tatt, sier Elisabeth Madsen Almbakk.

Drømmer om jobb

Hun er opptatt av selve feiergjerningen, som hun bokstavelig talt snakker varmt om. Men hun er kanskje minst like opptatt av de øvrige delene av yrket; det forebyggende arbeidet.

– Jeg har vært med på flere kampanjer siden jeg begynte her, og det er jo det aller viktigste; å sørge for at det blir færre branner, sier Madsen Almbakk.

Det er selvsagt også mye forebygging i selve feiingen.

– Vi går tilsyn og vi snakker med boligeierne. Så har det blitt sånn at det fyres mindre og de nye ovnene har blitt langt mer rentbrennende. Det er veldig bra, sier Elisabeth Madsen Almbakk.

Hun snakker varmt og villig om feieryrket idet vi tar en tur på feierverkstedet. Her lager feierne i Stjørdal sitt eget feieutstyr. Det skal hun også lære seg ettersom det er en del av svenneprøven hun skal gjennomføre om drøyt tre år.

– Hvordan er jobbmuligheten når du har blitt feiersvenn?

– De fleste lærlingene får seg faste jobber som feiere, men jeg vil jo gjerne jobbe her i Stjørdal så det er bare å være flink nok, og krysse fingrene. Det er målet på sikt, sier Elisabeth Madsen Almbakk.

Les forrige sak:
Den aktuelle eiendommen ligger helt inntil parkeringsplassen som ble brukt under Agrisjå. (Illustrasjon: Stjørdal kommune)
Kommunen kjøper Frigården-bygg til 6,5 millioner

- Vil være et meget godt bidrag til å styrke Stjørdal kommune som en arrangementskommune

Close