13 °C Stjørdal, NO
07/07/2020

Ella fikk bare seksere på vitnemålet

Nå blir hun trolig medisinstudent

– Jeg føler ikke jeg har arbeidet så masse mer med skolen enn de andre, sier Ella Rian Sæther (18).

Nå kan 18-åringen Ella Rian Sæther velge og vrake i absolutt alle videre studier.

– Målet mitt har vært at jeg skal få så gode karakterer at jeg kommer inn på det studiet jeg har mest lyst til, sier Ella Rian Sæther.

Trodde ikke på gym-sekser

Litt beskjeden over oppstyret, temmelig så stolt over karakterene og veldig glad for at alle muligheter ligger åpne. Med 64 poeng av 64 mulige når hun nå søker videre utdanning ligger alle muligheter åpne for 18-åringen fra Stjørdal. Litt overrasket ble hun også.

– Jeg har aldri tenkt at jeg skulle få bare seksere, men da jeg fikk bare seksere i avgangsfagene etter det første og det andre året så jeg muligheten, sier Ella Rian Sæther.

– Hvilken sekser satt lengst inne?

18-åringen må tenke seg om. Hun er best i teoretiske fag, og trives aller best med realfagene matematikk, biologi, kjemi og fysikk.

– Jeg har drevet med litt idrett, men aldri vært kjempegod i gym. Men da jeg fikk seks til jul nå det siste året forsto jeg at det også kunne være mulig. Det var forresten aller første gang jeg hadde seks i gym. Så ble det en egentreningsperiode med en del hjemmeoppgaver. Det passet meg ganske så bra, innrømmer Ella Rian Sæther.

Ikke ofret mye

Hun liker ikke oppstyret og oppmerksomheten rundt det sjeldne vitnemålet kjempegodt. Minst av alt ønsker hun å framstå som noe «spesielt». Men selvsagt er hun stolt.

– Jo, jeg er jo så klart det. Jeg har arbeidet mye med skolen, men føler ikke jeg har gjort så masse mer skolearbeid enn de andre, sier 2001-modellen, som fyller 19 i august.

For skoleinnsatsen har ikke ført til at hun har kuttet ut alt det andre.

– Jeg er jo med venner, er med på fester og er vel som de fleste 18-åringer, sier hun. Men samtidig har hun vært dyktig med å planlegge og strukturere arbeidet.

– Hvis vi skulle ha en prøve på mandag og jeg hadde lyst til å være med venner på lørdagskvelden, så brukte jeg lørdagsformiddagen til å øve. Jeg er kanskje litt strukturert, sier hun beskjedent.

Blir medisinstudent

Nå er første mål nådd; vitnemålet er så godt at Ella kan velge akkurat det studiet hun ønsker seg mest. Men det har ikke vært så enkelt valg.

– Hva nå?

– Jeg har vært i tvil om hva jeg skal gjøre. Har vurdert både å ta ett friår eller å ta ett år på folkehøyskole. Men det blir studier. Slik situasjonen er i samfunnet er det greiest å komme i gang. Førsteønsket mitt er medisinstudier i Trondheim. Jeg har vært i tvil om det også, men det er alltid det jeg har kommet tilbake til når jeg har tenkt på det. Jeg kan forandre rekkefølgen på ønskene mine fram til 1. juli, men det blir nok sånn, sier Ella Rian Sæther.

Hun har diverse ingeniørutdanninger på de neste plassene. Kanskje ikke så rart ettersom både mamma og pappa er ingeniører i Equinor. Og i Trondheim er storesøster Rakel i gang med studier i nanoteknologi. Det tyder på at det vitnemålet også var temmelig så bra.

– Ja, jeg tror det nesten var vanskeligere å komme inn på nanoteknologi enn medisin da hun søkte. Så hun manglet 0,1 poeng, men fikk søkt seg over, sier lillesøster Ella.

Nå kan det nok hende at de to søstrene Rian Sæther blir samboere i Trondheim.

– Hun har en leilighet der, så det blir sikkert at jeg flytter inn der, sier Ella.

Ferie i Lofoten

Nå blir det sommerferie og mye avslapping sammen med kjæresten Jonas Linset. Eller det blir mye en god del annet enn avslapping for Jonas, som er i ferd med å gjennomføre opptaksprøver til temmelig tøff tjeneste i Forsvaret. Men Ella skal lade batteriene foran det som trolig blir mange år med tøffe og spennende studier.

– Vanligvis pleier vi i familien å dra til utlandet en tur på sommeren, men i år var vi heldige. Før koronaen kom bestilte vi tur til Lofoten, så det blir artig. Så er det vel noen prosjekter hjemme med litt maling og luking av ugress og sånne ting.

– Er du like flink til det som du er på skolen?

– Spør du pappa så tror jeg nok han er temmelig tydelig på at jeg ikke akkurat er noen sekserkandidat der nei, sier Ella Rian Sæther og flirer.

Sjeldenhet

Rektor Arild Ofstad ved Ole Vig videregående skole har ikke full oversikt over historikken, men er tydelig på at Ella Rian Sæther har gjort noe unikt gjennom sine tre år ved skolen.

– Dette er meget godt prestert, og tilhører sjeldenhetene. Vi fører ikke statistikk, men vi er sikre på at det ikke har skjedd de siste årene i alle fall. Det er bare å gratulere med et vitnemål som vil gi eleven mange muligheter videre i livet, sier rektor Arild Ofstad.

Les forrige sak:
I dag tar sommerheten en «hviledag»

Sol og glovarme dager igjen fra tirsdag

Close