-2 °C Stjørdal, NO
05/12/2020

En beryktet kvinne fra Selbu

Radiobingo mobil

Gjennom musikkteateret «Alias Belle Gunness» som ble vist på Granby gård fikk vi et innblikk i hvem Belle var og hvordan hun levde. Stykket var en opplevelse verdt å ha med seg, men gjorde det noe med selbyggenes forhold til henne?

 

Ekspert på Belle Gunness

Torger Størseth, rektor ved Halsen ungdomsskole og oppvokst i nærmeste nabolaget til Belle Gunness, er nok den i Norge som vet mest om henne. Brynhild Paulsdatter Størset ble født i Selbu i 1859 og arbeidet to år som tjenestejente på Rødde gård i Lånke før hun den 8. september 1881, gikk ombord i båten Tasso som bragte henne til Amerika og Chicago. Da var hun 22 år. -Det er mange myter om Belle, sier Torger og legger til at det også er vanskelig å slå fast hvor mange hun drepte, 15-20 personer er det sannsynlige antallet kanskje fler. Han overvar «Alias Belle Gunness» på Granby gård og likte det han så, men understreker at det er et fritt kunstnerisk uttrykk som ikke trenger å holde seg til hva vi er sikre og usikre på. likevel innrømmer han at stykket gav ham opplevelsen av å være tilstede i Belles kjøkken og hennes liv.

 

Torger Størseth er nok Norges fremste ekspert på Belle Gunness.

 

Skyld og skam

Etter brannen og muligens Belles død i La Porte, Indiana, i 1908, kom det for en dag at hun hadde myrdet flere menn og også sine barn. Media rettet søkelyset mot henne og det ble en oppsiktsvekkende historie. -Det er en historie både i Selbu og i familien der mange har følt både skyld og skam for det Belle gjorde. Det var vanskelig å snakke om det. Samtidig pirret historien mange. Det ble skrevet bøker og laget film. En kvinnelig massemorder får oppmerksomhet og det er ikke så enkelt for de som på en eller annen måte føler bånd til henne, sier Torger.

 

Ny aktualitet

I 2004 kom det en film inspirert av Belle, i 2006 en tv-dokumentar og boka «Gåten Belle Gunnes» kom på norsk. Anne Lorentzen satte i 2009 opp stykket «Alias Belle Gunnes» og ga ut en CD med 11 sanger fra stykket. Torger Størseth bidro selv med en serie radioprogrammer om henne på Nea Radio. Hvorfor denne nye aktualiteten 100 år etter brannen? Torger mener det har med at de nye generasjonene har større avstand til henne og dermed blir det lettere å snakke om det. – I tillegg så er det mange myter om henne. Vi vet ikke hvor mange hun drepte, ikke om hun overlevde brannen heller. Enkelte mener jo det, sier Torger og legger til at situasjonen er den samme i La Porte. Slekt av personer som var involvert i Belle vil ikke snakke om temaet den dag i dag.

 

Stenger for alt det gode

Torger tenker seg litt om så sier han at Selbu nok ikke har ønsket oppmerksomhet rundt henne. – Heimrommet hennes er i dag på god selbygg ei kutrø, men kunne nok ha vært utnyttet i kommersielt øyemed, sier han og forteller om at han har vært med flere dit for å vise hvor hun var født. Det blir nok alltid en dobbelthet i denne historien, mener Torger. På den ene siden er det en sterk, dramatisk og spennende historie som pirrer nysgjerrigheten til mange. På den andre en historie som mange vil unngå fordi det fører skam og skyld med seg. – Historien om Belle Gunnes stjeler oppmerksomhet fra alt det gode vi har gjort i La Port, sa lokalhistorikeren Torger snakket med der, og likte det dårlig. Noe av det samme er nok tilfelle i Selbu også mener endel.

 

Selbu bør ikke stå på sidelinja

Mens Torger Størseth åpnet døra for Belle Gunnes, var det kanskje Inger Granby som slapp henne inn med å sette opp stykket «Alias Belle Gunness». Torger tror at nå er det viktig at Selbu ikke står på sidelinja. Historien er nå i offentlighetens eie og det er økende interesse for Belle Gunness. Det snakkes om både norsk og amerikansk film om hennes liv. – Vi må ikke bygge et monument over Belle Gunness, men fjerne historien fra skyld og skam, sier Torger. – I museet i La Porte er utstillinga om Belle Gunness mest besøk, så det er klart et turistpotensiale i historien, sier han og legger til at den 28. april, er det 103 år siden brannen og at historien vakte oppsikt.

 

Les forrige sak:
SHK klar for kvalik

Stjørdal HK er klar for kvalik til 2.div etter at appellkomiteen […]

Close