3 °C Stjordal, NO
21/01/2020

En ekte skaptrønder skal få Kimen-publikum til å flire

– Målet har vært å lage humor som er inkluderende, men som allikevel ikke oppfattes som ufarlig og tannløs

Jon Niklas Rønning kommer tilbake til sitt trønderske ferieparadis. Fredag 18. oktober står han på Kimen-scenen. (Foto: John Andresen / Stand Up Norge AS)
Åpent Hus Høy

Når Jon Niklas Rønning reiser til Stjørdal og Kimen Kulturhus med sin første soloforestilling fredag 18. oktober, er det med en stor porsjon trønderkjærlighet i bagasjen.

– Trøndelag ligger hjertet mitt utrolig nært. Som ung tilbrakte jeg hver sommer ved Åsenfjorden på familiegården, Rønningan. For en bygutt fra Ekeberg i Oslo var det stort å oppleve den flotte naturen og sitte på kveldene å spille Åge Aleksanderssen og Vømmøl på gitar. Trøndersomrene minnes jeg som helt magisk, det bor absolutt en skaptrønder i meg, erkjenner Rønning.

Fra sine Trøndelags-besøk som ung minnes Rønning innbitte diskusjoner om Innherred- eller Inderøysodd er det riktige, samt sitt første møte med trøndersk tobakk- og alkoholkultur.

– Jeg husker godt opplevelsen av å bli introdusert for hjemmebrent. Jeg prøvde to ting for første gang den sommeren – hjemmebrent og snus. Den kombinasjonen glemmer man ikke så lett, forteller Rønning.

Tidsaktuell forestilling

Etter snart 20 år i humorbransjen er Jon Niklas Rønning klar med sitt første soloshow. Etter utallige produksjoner og sceneopptredener med duoen Bye & Rønning, skal han for første gang stå på egne bein. «Jeg reiser alene» er en forestilling som er et resultat av å finne sitt eget uttrykk på scenen, samtidig tilegnes Ole Paus noe av æren for at forestillingen har blitt til.

– «Jeg reiser alene» ble tidlig en tydelig tittel på forestillingen. Både fordi jeg nå reiser uten Anders Bye, og fordi Ole Paus har en låt med samme navn. Ole Paus har alltid vært min store helt og fødselshjelp innen humor. Hans måte å sitte på gjerdet, dingle med beina og betrakte alle andre har vært en tydelig inspirasjon for meg, forteller Rønning.

Når Rønning blir bedt om å karakterisere innholdet i forestillingen, beskriver han det som en reise gjennom temaer han er opptatt av og som et slags resymé av hans eget liv frem til i dag.

– Forestillingen byr på alt fra mimring fra skolediskoteket på 90-tallet, til refleksjoner over å ha blitt far og tidstypiske fenomener. Som for eksempel bakeren i Østre Aker som sliter med at alle plutselig har glutenallergi. Man kan vel si at forestillingen er mer tidsaktuell enn dagsaktuell, sier han.

Tar det musikalske på alvor

Rønning forteller at det musikalske uttrykket i forestillingen er svært viktig for ham. Med seg i forestillingen har han noen av Norges beste musikere: Ole Morten Aagenæs på piano og vokal og Pernille Øiestad på vokal.

– Det er veldig viktig for meg å ta det musikalske på alvor. Det skal låte bra. Jo bedre musikken er, jo bedre står de fjollete tekstene seg. Derfor er det utrolig deilig å ha med så flinke musikere som jeg har i denne forestillingen. Det er et stort privilegium, forteller Rønning.

Rønning forteller også at han har strenge krav til innholdet i en forestilling. For at noe skal være interessant å se på, må det ifølge ham, enten være usedvanlig morsomt, musikalsk fengende eller genuint rørende. Hvis noe føles midt imellom, får det ikke plass. For Rønning er det viktig at ingen går likegyldige ut av salen.

– Jeg ønsker at forestillingen skal være varm, inviterende og energisk. Målet har vært å lage humor som er inkluderende, men som allikevel ikke oppfattes som ufarlig og tannløs. Forestillingen skal være en god, tung hovedrett og ikke lett fordøyelig fastfood, forteller han.

«Jeg reiser alene» spilles i Kimen Kulturhus 18. oktober.

Les forrige sak:
Furunes får toppverv i fylket

Innstilt som ny utvalgsleder av Senterpartiet

Close