3 °C Stjørdal, NO
16/02/2019

En fantastisk skidag med inkludering

||||| Idris Youssef måtte flykte fra Syria, hans kurdiske familie på fem levde lik sin far i uvisshet. Her snakker Idris med Mary Illøkken fra Røde Kors og Tove Sakshaug fra Stjørdal Rotaryklubb.|Ute på ski i løypene. Tidligere ordfører i Selbu Karin Galaaen i grønn jakke, sammen med koordinator for arrangementet, Carl Petter Sakshaug. Begge assisterer litt uvante skiløpere.|Røde Kors stilte med snøskutere, kjelker og sjåfører.|En knippe glade deltakere, noen med luser og pannebånd fra Riis bilglass.||

Familiefar og deltaker Idris Youssef hadde med seg tre av sine barn i løypene på Selbuskogen. Familien flyktet fra krigen i Syria og deres tidligere by Derik. Byen Derik er sterkt skadet av krigen og ligger i et kurdisk distrikt i Syria i Mardin-provinsen Anatolia. Derik grenser mot Mazidagi, Viransehir og Kizltepe nord i Syria. Kontrastene med en far som først valgte å flykte, og har bodd i flyktningmottak i Norge et halvt år, er sterke. For 14 dager siden fikk Idris Yousef igjen møte sine fire barn og kone etter alvorlige krigsutbrudd i hjembyen Derik. Deltakerne som søndag var med på skidag på Selbuskogen mellom Stjørdal og Selbu, bærer på mangfoldige erfaringer. Mange har sterke opplevelser med på reisen, noen er godt integrert i sine nye lokalsamfunn.

Nå ville Stjørdal Røde Kors sammen med Røde Kors i Selbu, Stjørdal Rotaryklubb og begge frivilligsentralene tilby en uforglemmelig opplevelsesdag. Til sammen var 150 personer med på skidagen. Turbuss 1 fra Stjørdal kjørte med to fullsatte busser til skisenteret.

– Dette verdifulle tiltaket er ikke nytt for oss. Det var året 2009 at leder for Frivilligsentralen i Stjørdal, Kjersti Vist Heide startet dette tilbudet med inkluderende skidager for flyktninger og asylsøkere på Selbuskogen skisenter forteller Karin Galaaen, leder i Selbu frivilligsentral. Sammen med ledelsen hos Stjørdal Rotaryklubb og Røde Kors lokalt er tilbudet videreført hver vinter med et økende antall deltakere. Disse får tilbud om transport i kjelke bak snøskuter, opplæring i skiløping, aking i bakkene, det serveres grillet pølse og deles ut sponsorartikler.

– Vi legger stor vekt på å skape trivsel. Noen deltakere blir kjent med nye mennesker. Også blant arrangørene utvider vi egne horisonter. Inkludering og opplæring av norske tradisjoner står sterkt. Dette opplever vi meningsfylt og bra, sier koordinator Carl Petter Sakshaug fra Stjørdal Rotaryklubb.

Stor glede i løypene og bak snøskuteren

Voksenopplæringen, Frivilligsentralene, Røde Kors og andre hadde i forkant av denne niende skidagen i rekken spredt informasjon om tilbudet. 107 personer fra Stjørdal og 50 personer fra Selbu var denne gang med på arrangementet «Vinter i Norge» som neste år vil markere 10 år.

Koordinator for arrangementet, Carl Petter Sakshaug var svært godt fornøyd med gjennomføringen søndag på Selbuskogen skisenter.

– Under arrangementet Vinter i Norge har vi også med oss personer som har opplevd krig og vanskelige ting i livet. Mange deltakere har opplevd ufred i eget land. De er nå i Norge og opplever trygghet og fred. Vi er opptatt av at disse skal få lære om norske skikker. Da er det helt naturlig for oss å arbeide inkluderende med å dra ut i naturen på ski i snøen. Tenk hvor mange som i disse dager er ute i norsk natur på vinterferie. Hvor mange det er som drar på hytta i fjellet. Det burde være en selvfølge at personer som er ukjent og uerfarne med disse tradisjonene tilbys kjennskap til norske tradisjonelle skikker. Vi tilbyr derfor assistanse og hjelp, og vi opplever at tilbudet blir svært godt mottatt, sier Carl Petter Sakshaug. Minst 80 par ski ble rigget og utlånt søndag. For noen var dette første opplevelse med ski på føttene.

 

Les forrige sak:
||
Spellemannpris til Hegge

Spellemannprisen deles ut søndag og i kategorien jazz gikk den høythengende […]

Close