4 °C Stjørdal, NO
25/11/2020

Pårørende fortviler etter Betania-nedstengingen

Dødssyk pasient må flytte

Pårørende ved Lukas Hospice fortviler over at tilbudet stanses og at pasientene må flyttes.
Elbil-lading

En pårørende ved Lukas Hospice synes det er trist at politikerne ikke ser dybden i tilbudet som nå blir stanset, og hvor mye det faktisk betyr for pasient og pårørende.

Mannen, som ønsker å være anonym, har tilbragt de siste par ukene ved Lukas Hospice og Betania Malvik. Kona har kreft og er inne i sin siste fase i livet. I løpet av uken må hun skrives ut fra hospicet, og flyttes hjem eller til et annet sykehjem.

Les også: Enheten har ikke lenger nok penger til å drifte ut året.

– Det er veldig leit det som skjer og en grunn til å bli ganske fortvilet fordi det føles så urettferdig. De vet ikke hvor mye dette betyr for oss og hvor dypt sånne ting stikker. For politikerne er dette bare en sak blant mange andre, og de legger ikke noen følelser i det. Bare med et pennestrøk kan de endre på det, sier han.

Investering for samfunnet

Han kaller det palliative tilbudet ved Betania Malvik en investering for samfunnet. Når pårørende fungerer, vil man raskere greie å komme seg ut i jobb.

– Det er snakk om så lite penger i forhold til samfunnsverdien. Vi pårørende er jo folk som går på jobb vi også, og når vi ikke fungerer på privaten på grunn av situasjonen, fungerer vi heller ikke i jobbsammenheng. Det er ikke samfunnsnyttig. Jeg vil helt sikkert komme meg raskere tilbake til arbeidslivet etter å ha vært her, sier han.

Han kan ikke få fullrost gjengen ved Betania Malvik og det arbeidet de gjør nok.

– Dette er et fantastisk opplegg. Her er man i de beste hender og du blir sett som menneske. De er veldig dyktige til å ta seg av pårørende også, og forstår hva vi går gjennom. Jeg gråter av sorg, men jeg gråter også av glede over å være her. Jeg håper tilbudet vedvarer slik at flere får muligheten. Det er viktig både for pårørende og de som skal dø.

Les forrige sak:
Et av høydepunktene var motorsykkelturen i Vietnam. Her stoppet Lena og Thea Bae med tohjulingen i vakre Ha Giang.
Mor og datter reiste jorden rundt

Nå skal Lena Bae holde foredrag om den spennende reisen hvor de tok 15.000 bilder

Close