2 °C Stjørdal, NO
20/02/2019

– En mystisk og spesiell tid

|| Linda Aune jobber en del og nyter påskehelga og dens budskap og innhold.||

– Påska for meg? Det er kirkeårets høydepunkt.

Kapellan Linda Aune ser fram til påska. Den største høytiden står rett foran henne.

– I påska føler jeg at jeg er en del av noe større. Det er en mystisk tid, spesiell tid. Påska er tiden på året da lyset overvinner mørket, livet overvinner døden, sier Linda Aune.

Kapellanen i Stjørdal sitter og gjør de siste forberedelsene til påska. Det handler ikke bare om kirke, men også om andre påsketradisjoner.

– Familie, godteri og ski, sier Linda Aune. – Jeg er veldig glad i lakris og marsipan, så det blir en del av det.

– Påskeegg?

– Nei, vet du det har det vært dårlig med de siste årene. Det bør jeg kanskje skaffe meg, sier Aune.

Mens mange ser fram til avslapping og fridager, er situasjonen litt annen for prestene. Linda Aune har totalt fire gudstjenester i påska, og det krever sitt, men hun er klar på at dette blir en perfekt påske.

– Jeg hadde to gudstjenester på palmesøndag, så er jeg med på påskenattsgudstjenesten og har gudstjeneste på påskedagen, sier Linda Aune. Det synes hun er akkurat passe «belastning» i påska.

– Påska er en trivelig tid for oss prester. Hvis noen har veldig mange gudstjenester kan det bli litt mye å gjøre, for det tar lang tid å forberede en gudstjeneste, sier Linda Aune.

Med en pappa som prest har påska bestandig vært en herlig blanding av det religiøse innholdet og tradisjonell norsk påske for Linda Aune.

– Ettersom pappa jobbet en del i påska har det aldri vært noen hyttepåske for vår del, men skiturer viktig i påska. I barndommen brukte jeg å være med på selve påskegudstjenesten, men ellers var jeg ikke så ofte med pappa på jobb, mimrer Linda Aune.

Nå ser hun fram til å skape nye påsketradisjoner for ung og gammel.

– Jeg gleder meg veldig til midnattsgudstjenesten natt til påskedag. Da er det magisk stemning, – det er litt pompøst, og utrolig flott å være med på. Vi er fire prester, tekstlesere og kor med på denne gudstjenesten som virkelig er verdt å få med seg, mener kapellanen. Bare noen timer senere skal hun holde påskegudstjeneste.

Det er naturlig nok mange gudstjenester også utenom de Linda Aune skal delta i. Skjærtorsdag er det gudstjeneste ved Hersjøhytta i Selbu, og prestene besøker samme dag alle bosentrene i Stjørdal og Selbu. Skjærtorsdag kveld er det gudstjeneste med måltid i Lånke kirke. Langfredag er det pasjonsgudstjeneste i Skatval kirke, mens det altså er påskenattgudstjeneste i Værnes påskeaften klokka 23.00. 1. påskedag er det høytidsgudstjenester i de fleste kirkene, mens det er gudstjenester i Okkelberg kapell og Stjørdal kirke på 2. påskedag.

 

Les forrige sak:
||
Kostbar is for bilfører

Må punge ut for å ikke ha skrapet is av bilrutene. 

Close