5 °C Stjørdal, NO
03/12/2020

En tur i Torsbjørkdalen

Turstien her er lettgått og passer for de fleste

Her ser vi begge de gamle driftsmåtene her inne. Gruvetippen og seterhusene er nære naboer. Her ser vi begge de gamle driftsmåtene her inne. Gruvetippen og seterhusene er nære naboer.

Leia innover fra Mannseterbakken og innover Torsbjørkdalen er en tursti som så avgjort fortjener en presentasjon.

Her kan du gå i timevis, og omsider komme frem til Schulzhytta, og som om ikke det var nok går turistlina mot både Storerikvollen og Nedalshytta. Har du ikke planer om å tilbringe mange dager og netter underveis, kan du bare ta deg en dagstur langs Torsbjørka. Og da snur du når form og tid bestemmer, her kan turen være selve målet, noe vi har stor sans for. Det er slett ikke de turene hvor vi har lagt opp til å nå et mål, som har gitt oss de beste minnene. Nei pakk sekken, og la tiden gå, og ta mye på sparket, du er da ute i terrenget.

Like nedenfor den første seterbebyggelsen er det en benk hvor vi tok en liten rast.
Like nedenfor den første seterbebyggelsen er det en benk hvor vi tok en liten rast.

Torsbjørkdalen har mye historie å by på, hvis det kan være en inspirasjon. Både gammel gruvedrift og en tidligere aktiv seterdrift, har gjort dalen til det den er i dag. Veien innover er svært lettgått, og snu kan du gjøre før det er nødvendig å ta på fjellsko. Et tips er å ta en lengre pust ved første gruvetippen. Her er det også satt ut både bord og benker, så her kan du la tankene fly tilbake til de som med handmakt har trillet all denne steinen, opp av moder jord.

Like ved ligger det også noen godt vedlikeholdte setrer. Som også på sitt vis forteller oss om tidligere tiders driftsformer. En liten sak når det gjelder setrene. Disse er privat eiendom, så vis folkeskikk og ikke forstyr hverken folket som oppholder seg der, eller sauene som beiter like ved. Området er stuende fullt av andre steder og ta en rast, så la seterhusene få stå i fred.

Veien innover er som sagt lettgått, og passer for nesten alle, uansett kondisjon. Det er tilnærmet flatt, og det er ordnet med flere rasteplasser der du kan slenge baken nedpå og nyte freden. Vi tenker spesielt på barnefamilier, og særlig hvis noen må være i barnevogn, da er denne turen sterkt å anbefale. Elva Torsbjørka er også nærmeste nabo til veien innover, og er da naturligvis med på å gi stemning.

Som sagt turleia videre innover mot turisthyttene starter også på Mannseterbakken så den som ønsker seg litt lengre, har også veldig mange muligheter. For eksempel kan målet være Skarven, en flott tur som så avgjort anbefales. Men denne gangen holdt vi oss på god vei, og snudde like nedenfor Storskarvollen.

Les forrige sak:
HOTELLANSATT BLE HOBBYSNEKKER: Petrit Kola (40) og sønnen Leon Kola Johansen (6) synes det har blitt ekstra stas å benytte glassverandaen med utsikt mot Innherredsvegen og jernbanestasjonen. Alle utemøblene er laget av palleplank med far i huset som snekker.
Fikk ny hobby under koronakrisen

Hotellansatte Petrit Kola (40) snekret sine egne utemøbler av palleplank

Close