3 °C Stjørdal, NO
02/12/2020

En vandring i Prestegårdshagen

Prestegårdshagen ved Værnes kirke er vakker med sine blomster og nyttevekster

FARGERIKT: Roser i mange farger og sorter preger Prestegårdshagen. Den spesielle «smijernspaviljongen» med røde roser er plassert ikke langt fra inngangen til hagen. FARGERIKT: Roser i mange farger og sorter preger Prestegårdshagen. Den spesielle «smijernspaviljongen» med røde roser er plassert ikke langt fra inngangen til hagen.

Prestegårdshagen fremstår vakker med sine blomster og nyttevekster. Her kan man betrakte de store trærne som prest i Værnes kirke, Hieronymus Heyerdahl, fikk plantet på 1820-tallet.

Det oppleves en spesiell ro under en vandring i Prestegårdshagen ved Stjørdal museum Værnes. Sansene fester seg gjerne til omgivelsene i form av Trøndelags største lerketrær og lønnetrær. Under trekronene langs grusede stier, blomster det i alle farger og varianter. Rosene preger hagen med sitt fargespill, og i sommer har museet flere bilder av eldre årgang knyttet til lokal skifervirksomhet utplassert i hagen.

NYTTEVEKSTER: Et 30-talls ulike sorter poteter tas vare på gjennom dyrking i Prestegårdshagen på museet. Ivar Forbord er mannen bak dyrkingsprosessen. Urtehagen med nyttevekster står også personer fra museets venneforening bak.
NYTTEVEKSTER: Et 30-talls ulike sorter poteter tas vare på gjennom dyrking i Prestegårdshagen på museet. Ivar Forbord er mannen bak dyrkingsprosessen. Urtehagen med nyttevekster står også personer fra museets venneforening bak.
Dyrker over tretti potetsorter

Museets venneforening har også denne sesongen urter og en nytteveksthage i tillegg til et drøyt 30-talls potetsorter under dyrking i hagen. Ivar Forbord er mannen bak dyrkingen av potet. Nytteveksthagen med bærbusker, blomster og urter er anlagt i samarbeid med Stjørdal kommune. Unni Raaen Nysæther ved museet sier det er muligheter for å betrakte dyrkingsfeltene og tilegne seg kunnskap om dyrking.

I hagen kan man både se og smake

– Feltet med nyttevekster er opparbeidet av Knut Stokke. Her finner man mye som kan benyttes på kjøkkenet etter innhøsting. Det er fint å rusle en tur i hagen for å se og kanskje smake på noe som vokser her. Årets sommerutstilling i «fjøset» har tema Stjørdalsskifer, og museet har utstilt en unik lekestue fra sent 1800-tall. I presteboligen vises en visuell historie fra nåtid om effekter av koronapandemiens samfunnspåvirkning, forklarer Raaen Nysæther.

Lekeplassen i hagen er populær med ny sandkasse og miljømerkede barneleker. Det er åpen sommerkafe på museet for besøkende unntatt mandag med middagssalg søndager. Stjørdal museum Værnes opplever også i år noe besøk av turister.

Les forrige sak:
GODT MOTTATT: De har opplevd en fin mottakelse etter at Valberg Slektsgård åpner den nye grønnsaksbua ved gården vest på Frosta. Grete Nåvik er kokk på gårdens kjøkken, og fyller bua med smakfulle vareutvalg.
Selger grønnsaker fra Trøndelags spiskammer

Valberg Slektsgårds nye grønnsaksbu har fått en god mottakelse blant kundene

Close