11 °C Stjørdal, NO
20/09/2020

Endelig er båten på sjøen

Kristian Stue Grav (19) fra Stjørdal har brukt vinteren til å pusse opp båt

FØRSTE TUR: Med nytt Raymarine ekkolodd om bord, testes båten på fjorden før turen til Stjørdal på 35 nautiske mil. Kristian styrer og pappa Vidar nyter turen. FØRSTE TUR: Med nytt Raymarine ekkolodd om bord, testes båten på fjorden før turen til Stjørdal på 35 nautiske mil. Kristian styrer og pappa Vidar nyter turen.

Kristian Stue Grav (19) fra Stjørdal har brukt vinteren til oppussing av båt. Nylig ble det sjøsetting på Ekne båthavn da han kjørte sjøveien med sin Mørebas til Stjørdal.

Kristian Stue Grav kjøpte sin 1972-modell Mørebas Daycruser av et ektepar i Åsen i fjor, og han har brukt vinteren til oppussing og lakkering av båten på 17 fot med en utabords 70 hester Johnson. Motoren fikk nå sin vårlige tilførsel av bensin ute på marinaen og havna i Ekne. Etter en kort sjekk var det klart for den lange turen på bølgene vestover til Stjørdal båtforening. Her i Stjørdal blir det trygt «sommerligge» for den nylig lakkerte Mørebasen.

ENDELIG! Mørebasen sjøsettes i marinaen på Ekne. Vidar Grav i traktoren og Kristian Stue Grav ute for klargjøring av egen båt.
ENDELIG! Mørebasen sjøsettes i marinaen på Ekne. Vidar Grav i traktoren og Kristian Stue Grav ute for klargjøring av egen båt.
Heldig med kjøpet

– Jeg synes jeg har vært heldig med kjøp av båt. Det ble en del pussing og oppgraderinger, men nå er Mørebasen i tipp topp stand igjen, forteller Kristian Stue Grav idet den første turen med båten utføres som testrunde på fjorden utenfor havna på Ekne, ikke langt fra Hestøy mot Skogn. (Artikkelen fortsetter under annonsen)

– Hvorfor foretas sjøsetting her ute og ikke på hjemmehavn i Stjørdal?

– Vi eier et småbruk her ute på Ekne. Låven er ypperlig for vinterlagring av slike båttyper som dette. Begge er vi nokså sjøvant og har vært mye ute på fjorden gjennom årene, sier pappa Vidar Grav, som denne dagen assisterer når traktor og henger med båt balanseres ut mot havna. Distansen fra marinaen på Ekne inn til Stjørdal er på cirka 35 nautiske mil. Denne turen vil Kristian bruke cirka halvannen time på i sin Mørebas.

– Hvor mye bensin går med på turen fra Ekne til Stjørdal?

– Jeg regner med å bruke cirka 25 liter bensin på turen. Med dette fine vårværet på fjorden kan det bli mindre forbruk av drivstoff, sier en ung og stolt båteier. Forskriftsmessig er det redningsvester og brannslokker om bord. Båten har også et eldre kokeapparat bak styrekonsollen. Nyinvestering består i et ekkolodd til bruk for fiske og navigering.

Det er generelt stor interesse for fritidsbåter rundt Trondheimsfjorden. Båtforeninger og havner er etablert ved de fleste tettest befolkede områdene. Kjerknesvågen, Småland, Vågen, Ekne og Stjørdal båtforening er noen av mange havner. På Fosen med Leksvik, Mosvik, Hindrem og Vanvikan er det etablert marinaer. Trongsundet er en av mange populære fiskeplasser innover i fjorden.

TOTAKTER: Det ryker godt av totakteren etter oppstart i havna på Ekne.
TOTAKTER: Det ryker godt av totakteren etter oppstart i havna på Ekne.
Skryter av Stjørdal båtforening

– Denne småbåthavna i Ekne synes vi har blitt veldig bra utviklet med årene. Små sjøhus, flytebrygger, bølgebryter i betong og greie folk i havna. Ekne har greid å skape et maritimt miljø. Det samme kan vi si om Stjørdal båtforening, der medlemmene har lagt ned en enorm dugnadsinnsats i mange år, sier Vidar Grav. Han var med sine foreldre på sjøen i ung alder, og nå er tredje generasjon Kristian Stue Grav lykkelig eier av egen båt.

– Blir det mange turer på fjorden i sommer?

– Nå skal vi bruke tiden fornuftig på fjorden både til fiske og kanskje litt bading fra båt. Om sesongen så mørk ut i påska med kulde og snøbyger, lysner det heldigvis nå med forhåpentlig høyere temperaturer fremover. Sommeren 2020 kan bli en av de beste båtsesongene på fjorden, sier Vidar Grav og sønnen Kristian Stue Grav. Nå er Mørebasen på 17 fot trygt fortøyd i havna på Stjørdal.

Les forrige sak:
Søppelkø langs hele gata

Flere titalls biler og henger

Close