11 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Englegalleriet

 

Fredag kl. 1900 var det offisiell åpning av utstillingen «Øyeblikksekund» i Englegalleriet på Leira. Det var rundt hundre oppmøtte personer på selve åpningen. Før åpningen av selve sommerutstillingen ble det offisiell åpning av Englegalleriets eget Litteraturhus, bokbad for de gode ord og skrivestue for flyvende tanker. Ragnhild Bjørseth Rønning og Jan Inge Rønning sto for åpningen, og det ble servert Mozzell og selvfølgelig bokstavkjeks til de fremmøtte gjestene, og snorklipping ble utført av Kultursjef i bygda, Kine Larsen Kimo som dermed hadde åpnet Norges nordligste Litteraturhus. Stedets egen «Oldemorfuru» ble behørig påkledd hekleduker i galleriets egne farge, turkis, fra topp til tå. Det er samlet inn 139 hekleduker fra venner og kjente, og så har de blitt farget turkis. Det ble trukket ut et gavekort til en av de som har bidratt med duk eller med å sy dukene på treet. Etter at Litteraturhuset var erklært åpnet og snoren var klipt av bar det inn til musikk og dans. Eivind, Bjørn, Axel og en amerikansk dame sto for musikken som var Irsk folkemusikk, og publikum fikk være med på en St. Patric dans.

 

Øyeblikksekund

Sommerens utstiller er Hommelvikingen Bjørg Eigard med blant annet sin trådgrafikk. I tillegg har hun også flere bilder som er malt med akrylmaling og noen med stempeltrykk. Bjørg har fylt nesten tre vegger med egenproduserte bilder, og en del engler har det også blitt plass til, både i og utenfor bildene. Godt over hundre bilder er hengt opp med hovedtyngden på Trådgrafikk.  Trådgrafikk er en teknikk hvor Bjørg bruker symaskinen til å lage motiver og skrive tekster på tekstiler. Hun sier at hun blir bortimot voldelig med symaskinen når hun skal ha frem motivene på underlaget, og det er flat pedal og høy puls som må til for å få frem det kreative uttrykket hun har iboende i seg. Grafikk betyr å tegne, risse og å sette spor etter seg, og Bjørg gjør det med tråd, noe hun har gjort i godt og vel tjuefem år. Bjørg fortalte om «Øyeblikksekund» hvor fort livet kan snu seg. Både på godt og vondt. At det er viktig å ta vare på de gode tingene man har, for i neste sekund kan det være for sent, og da kan alt være snudd på hode. Det er ugjenkallelig. Sekund er øyeblikk som gjør noe med oss.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Engel fra Stjørdal

Ragnhild Bjørseth Rønning kommer opprinnelig fra Stjørdal, men har de siste trettifem årene bodd sammen med sin mann, Jan Inge Rønning, på Leira i Rissa. Sammen driver de Englegalleriet som har åpent hver fredag fra klokken ti om morgenen til klokken ti om kvelden i et nedlagt snekkerverksted. De driver galleriet som en hobby og har jobb utenom. De har et hav av ideer, og noen har de satt ut i livet. Blant annet har de gravd ned et lyseblått badekar som fungerer som et bokbad for de gode ord. En permanent ute-duk på langbordet har det blitt med at de har lagt en hekleduk på bordet, for så å spraye på maling, og når duken tas bort er det et mønster fra åpenrommene på duken. Samme skjebne har en stor rund sten også fått. Englegalleriet åpnet i november 2011, og de har siden da hatt utstilling for hver årstid. Galleriet har et imponerende tak på over 100 m2 malt som himmel med skyer. Det skal vist være noen skjulte engler der også i følge kunstneren som har malt «Skydottkikking», Axel Beckers og innehaver Jan Inge. Grunnen til at taket ble slik det ble, er at det viste seg å være såpass mye skadet at det gamle taket måtte rives. Da var det enkelt å gjøre noe mer med det når de først var i gang, sier Jan Inge. Det gjør at lokalet føles mer luftig og større. Utstillingen blir stående hele sommeren, så hvis du har tid og lyst en fredag, er det bare og legge turen til Englegalleriet på Rissa.

 

Se mer om engler på bloggen til Englegalleriet: http://englegalleriet.no

 

Se flere av Bjørg Eigards bilder på hennes hjemmeside: http://www.tradgrafikk.no/

 

Innslag på NRK 05. september 2005 med Bjørg Eigard og Trådgrafikk, video: https://vimeo.com/11648192

 

{joomplucat:193 limit=44}

Les forrige sak:
Magnar Fossbakken og Torgeir Sneisen.
Avduking av minneplate på Svenskelegeret

  Det var et femtentalls personer som var vitne til den […]

Close