22 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Eplesaft fra egen hage

|| ||

Noen bæreposer eller kurver med epler leveres til presseriet.  I løpet av noen timer er tre-literne med nydelig pasteurisert saft klare for avhenting. En del jobb med plukking og forberedelser er det riktignok, men tanken og ideen ligger i å bedre utnytte ressursene som vokser på trær fulle av høstfrukt og bær. Det er Per Arne og Anne-Grete Myraunet som nå satser på pressing av frukt og bær på gården Hellberg nord på Frosta. 

Vi har sett mange epletrær der frukten henger til den faller på bakken. Dette er dårlig utnyttelse av næringsrike epler og plommer, sier paret og mener det finnes et potensielt marked for å tilby pressing av saft og juice. Slik startet de forberedelsene først ved å innrede et nytt produksjonslokale godkjent som safteri, så kom utstyr med kvern, presse og kokeapparater på plass.

Det å utnytte vekster på trær og busker var langt vanligere for noen tiår siden, også store mengder nyper ble da høstet sammen med epler, plommer og ville bær som hegg og rogn, forteller Per Arne Myraunet, som sier gården sesongpregede arbeid nå får en ny gren å høste av. Frosta Fjordbuer, en mindre campingplass med campingvogner opptar mye av tiden gjennom sommeren for paret på Hellberg. Når høsten kommer, satses det på pressing av saft og juice i driftsbygningen sum omringer tunet på gården.  

Kundene leverer i partier         

Etter en forsiktig oppstart hos Per Arne og Anne- Grete denne høsten, har saftpressa disse dagene gått seg varm. Etterspørselen fra leverandører av frukt er klart økende.  Fra friskpressede epler blir eplesaften pasteurisert ved oppvarming til minst 72 grader.  Den tappes i tre-liters poser og avkjøles naturlig. Anne- Grete sier prosessen fra leveranse på døra til ferdige trelitere går ganske raskt.

Vi vil helst ha mengder epler og frukt fra 40-liter og oppover. For arbeidet tar vi 30 kroner per liter. Har også planer om gulrotpressing til juice av kassert gulrot. Nå kom vi for sent i gang i forhold til bærhøsten i år, men dette tar vi igjen neste sesong. Vi satser også på egenproduksjon saft og juice for salg under egen etikette etter hvert. Har plantet 160 epletrær på jordet som skal gi frukt i årene som kommer. Kanskje starter vi med honningbier også, sier Per Arne og Anne-Grete som ikke er redd for å ta ei arbeidsøkt ekstra for å lykkes med flytende frukt og bær.

Coop Storlien artikkelnivå

Tenk deg hvor eksklusivt det er å sette frem treliteren med juice og saft fra egen hage, eller en bærsaft fra skogsturen om høsten. Dette kan lett erstatte dråper med alkohol og gi en minst like trivelig opplevelse, sier paret ved fjorden nord på Frosta.  

Les forrige sak:
||
Høstmøte med tre store fuglefotografer

De tre fotografene som denne gangne besøker de lokalte ornitologene i […]

Close